Обществените поръчки като инструмент за развитие на градската среда
Ноември 13th, 2014

Градската среда като основен фактор за формирането на жизнения стандарт. Обществените поръчки като инструмент за развитието ѝ. И два основни проблема като предпоставка за корупционни практики, непрозрачност и липса на конкурентност.

Pure sh*t… е баба ти!
Октомври 28th, 2014Франк Гери: “98% от това, което се строи и проектира днес е pure shit”. Плюс няколко думи по повода. Или иначе казано - защо такъв сорт изказвания са присъщи на ощипана ученичка, но не и на световно известен архитект.

Мафията на скобите
Октомври 9th, 2014От известно време в Столицата има голям проблем със синята и зелената зона и съответно - зоните със забрана за паркиране. От няколко месеца столичани са пропищяли от своеволията на Центъра за градска мобилност (старите Паркинги и гаражи). Най-лошото е, че никой не предприема нищо по въпроса и наред с неприятния вкус в устата, у хората остава впечатление, че това е една узаконена мафия.

Garage Prater: един многоетажен паркинг във Виена
Юли 24th, 2014Добър пример за това как е възможно да се реши обликът на многоетажен паркинг. Garage Prater е четириетажен паркинг с 370 паркоместа, пуснат в експлоатация през ноември 2013 година. Намира се във Виена до най-стария увеселителен парк в света - Виенския Пратер.

Тарикатлъци в проектантския процес
Юни 20th, 2014Всеки архитект си мечтае за постоянни, коректни и устойчиви взаимоотношения с инвеститорите и възложителите си, изградени на доверие, взаимна изгода и - когато се налага - взаимен компромис. За съжаление обаче такъв филм няма.

Ефектът “Holy sh*t!!”
Май 29th, 2014Ефектът “WOW” не е достатъчен; достатъчен е, когато се превърне в “HOLY SH*T!”. Или иначе казано - колко е важно да впечатлите клиента си

Ценообразуването и пазарлъците
Март 14th, 2014Защо цените за проектиране са такива, каквито са; каква част от проектантския хонорар е печалба и каква отива за разходи, необходими за поддържане на дейност. Една идея по-задълбочен анализ от повърхностното обяснение “по методика на КАБ”.

Новата мода при IT-тата
Февруари 28th, 2014Как две големи IT компании в различни части на света се сдобиха с офиси с идентичен дизайн. Промишлен шпионаж или просто мода?

Креативните. Алтернативните. The cool ones.
Февруари 19th, 2014

В последно време климатът в нашенските архитектурни среди е изключително благоприятен за посяване, отглеждане (или самоотглеждане) и добив на всякакъв вид НПО-та, сдружения, комитети, групи и прочее деятели. Все по-модерно става едни млади и интелигентни хора да се обединяват в малки компактни екипи и да протестират заедно срещу статуквото, срещу системата, срещу политиците, срещу изсичането на горите, глобалното затопляне и разредения алкохол в дискотеките. Абе накратко казано - срещу всичко, що мърда и що не мърда. Ако не е наш’то. Но не само това; на хората им е омръзнало да слушат поплювковци, ето защо по-силният подход е чрез даване на “по-добри” предложения, един вид “съветване” на управляващите как да си вършат работа, още по-добре е “демонстриране” чрез “реални действия”. Вижте ни колко сме готини и куул - правим от нищо нещо, а вие, разсипници такива, само да крадете знаете. За съжаление това не води към промяна на самото статукво, а само към пренареждане на образите в същата картина.

Конкурс за ЦГЧ на София. Част втора - game over.
Февруари 6th, 2014

Накратко за едно събитие, наречено “обществено обсъждане”, но превърнало се в защита. Речи за пред камери, задаване на адекватни и не дотам адекватни въпроси и даване на също толкова адекватни и не дотам адекватни отговори.