Три критерия за бъдещия главен архитект. Само.
Ноември 27th, 2015

Най-важните критерии, които би следвало да покрива бъдещият главен архитект на столицата. Да не бъркаме нещата. Едно е да си готин, креативен и пълен с полезни (и не дотам полезни) идеи, съвсем друго - да си управленец и да носиш отговорност за развитието на столицата.

Каква ще е съдбата на главния архитект на София след изборите?
Октомври 20th, 2015Носи ли арх. Диков отговорност за опропастяването на архитектурните конкурси и слабото развитие на столицата в градоустройствено отношение? Има ли основания да бъде поискана оставката му и в чии правомощия е това?

Незаконно сметище на метри от Бизнес-парка?
Август 28th, 2015На метри от столичния Бизнес-парк в Младост-4, точно до включването на бул. Алескандър Малинов в Околовръстното шосе, са изсипани тонове строителни отпадъци. Освен купчините с боклуци, се забелязват и много земни насипи. Очевидци твърдят, че тежки самосвали докарват големи количества пръст и засипват отпадъците.

Дискриминационният модел за обществени поръчки - част поредна
Юли 20th, 2015Поредният характерен пример за дискриминиращи условия за участие в процедура за обществена поръчка.

Няма логика издаването на разрешение за строеж да струва колкото самия проект
Юли 13th, 2015Необходими са ясни обосновки и правила не само за събирането на такси, но и за харченето им

Симптоматично: само седем проекта за конкурса за Борисовата градина
Май 28th, 2015Последователността в тази процедура е изначално сбъркана: първо се избира изпълнител за целия проект на база конкурс за концепция, след което се пита обществото какво иска и накрая концепцията се променена из основи според зависи. По този начин конкурсното начало се обезсмисля; посланията, които се отправят и към архитектите, и към гражданите са най-малкото объркващи.

Архитекти в градската управа
Май 11th, 2015Арх. Виктор Чолаков: ЗА устойчиво планиране и развитие на градската среда; ЗА прозрачност на обществени поръчки; ЗА провеждане на повече архитектурни и градоустройствени конкурси!

Решение на проблема с паркирането по тротоарите - 200 лв глоба - готово.
Април 16th, 2015Десетократно вдигане на глобата за паркиране по тротоарите.. докато същевременно проблемът продължава да виси без решение - в жилищните квартали паркирането не е уредено по абсолютно никакъв начин от общините и хората паркират просто където намерят - по улиците, по тротоарите, в зелените площи.

Централна градска част на София. За размитите отговорности и войната на архитектите.
Март 25th, 2015…И наистина - илюзията за т.нар. обществено обсъждане живя едно известно време у обществото. Хората наистина вярваха, че с тях се обсъжда, че цялата церемония е в тяхно име и говореха, питаха, предлагаха. Докато не им беше казано в прав текст, че тези обществени обсъждания имат чисто консултативен характер. Кучетата си лаят, керванът си върви.

Голямата далавера с безплатното саниране
Март 11th, 2015Защо ѝ е на една дясно-центристка партия да предприема ляво-популистки мерки? С какво безплатното саниране е по-различно от ударното вдигане на пенсиите преди избори? Що е то безплатен обяд и има ли почва у нас (или където и да било)? Кой ще спечели от голямото саниране: архитектите, строителите, хората… или нито едни от изброените?