Позиция на Инициативния комитет за промяна на системата за градско планиране в София относно обявата за конкурс за нов главен архитект
Януари 27th, 2016Като член на Инициативния комитет, който в последните месеци активно се бори за подобряване на модела на планиране и управление на градската среда, публикувам тук позицията на комитета по отношение обявата за конкурс за нов главен архитект на София:
Във връзка с обявата за нов главен архитект на Столична община (СО), публикувана в медиите на 27.01.2016, [...]

Ще се промени ли моделът на управление и планиране на столичната градска среда
Януари 6th, 2016Недостатъците в системата за планиране и развитие на градската среда и предложенията за отстраняването им.

Каква трябва да е системата за създаване на качествена градска среда?
Декември 2nd, 2015

Инициативен комитет предприема действия за подобряване модела на управление и развитие на столицата.

Три критерия за бъдещия главен архитект. Само.
Ноември 27th, 2015

Най-важните критерии, които би следвало да покрива бъдещият главен архитект на столицата. Да не бъркаме нещата. Едно е да си готин, креативен и пълен с полезни (и не дотам полезни) идеи, съвсем друго - да си управленец и да носиш отговорност за развитието на столицата.

Каква ще е съдбата на главния архитект на София след изборите?
Октомври 20th, 2015Носи ли арх. Диков отговорност за опропастяването на архитектурните конкурси и слабото развитие на столицата в градоустройствено отношение? Има ли основания да бъде поискана оставката му и в чии правомощия е това?

Незаконно сметище на метри от Бизнес-парка?
Август 28th, 2015На метри от столичния Бизнес-парк в Младост-4, точно до включването на бул. Алескандър Малинов в Околовръстното шосе, са изсипани тонове строителни отпадъци. Освен купчините с боклуци, се забелязват и много земни насипи. Очевидци твърдят, че тежки самосвали докарват големи количества пръст и засипват отпадъците.

Дискриминационният модел за обществени поръчки - част поредна
Юли 20th, 2015Поредният характерен пример за дискриминиращи условия за участие в процедура за обществена поръчка.

Няма логика издаването на разрешение за строеж да струва колкото самия проект
Юли 13th, 2015Необходими са ясни обосновки и правила не само за събирането на такси, но и за харченето им

Симптоматично: само седем проекта за конкурса за Борисовата градина
Май 28th, 2015Последователността в тази процедура е изначално сбъркана: първо се избира изпълнител за целия проект на база конкурс за концепция, след което се пита обществото какво иска и накрая концепцията се променена из основи според зависи. По този начин конкурсното начало се обезсмисля; посланията, които се отправят и към архитектите, и към гражданите са най-малкото объркващи.

Архитекти в градската управа
Май 11th, 2015Арх. Виктор Чолаков: ЗА устойчиво планиране и развитие на градската среда; ЗА прозрачност на обществени поръчки; ЗА провеждане на повече архитектурни и градоустройствени конкурси!