Архив на автор

Някои странични мисли около форума за градска среда

Четвъртък , Април 7th, 2016До каква реакция от страна на управляващите и администрацията води провеждането на един широк форум за бъдещето на градската среда и възможността от реформа в управлението ѝ.

Ще донесе ли позитиви смяната на главния архитект на София?

Четвъртък , Февруари 25th, 2016

Някаква силно смачкана, но все пак неумираща надежда се таи у столичани напоследък покрай оставката на арх. Диков. Една част от т.нар. будно общество не спира да се заблуждава, че със смяната на главния архитект в София ще дойде коренна промяна. Да смениш един чарк от добре смазана машинария обаче, бил пък той и основен, не означава, че ще смениш самия начин на функциониране на машинарията.

Позиция на Инициативния комитет за промяна на системата за градско планиране в София относно обявата за конкурс за нов главен архитект

Сряда , Януари 27th, 2016Като член на Инициативния комитет, който в последните месеци активно се бори за подобряване на модела на планиране и управление на градската среда, публикувам тук позицията на комитета по отношение обявата за конкурс за нов главен архитект на София:
Във връзка с обявата за нов главен архитект на Столична община (СО), публикувана в медиите на 27.01.2016, [...]

Ще се промени ли моделът на управление и планиране на столичната градска среда

Сряда , Януари 6th, 2016Недостатъците в системата за планиране и развитие на градската среда и предложенията за отстраняването им.

Каква трябва да е системата за създаване на качествена градска среда?

Сряда , Декември 2nd, 2015

Инициативен комитет предприема действия за подобряване модела на управление и развитие на столицата.

Три критерия за бъдещия главен архитект. Само.

Петък , Ноември 27th, 2015

Най-важните критерии, които би следвало да покрива бъдещият главен архитект на столицата. Да не бъркаме нещата. Едно е да си готин, креативен и пълен с полезни (и не дотам полезни) идеи, съвсем друго - да си управленец и да носиш отговорност за развитието на столицата.

Каква ще е съдбата на главния архитект на София след изборите?

Вторник , Октомври 20th, 2015Носи ли арх. Диков отговорност за опропастяването на архитектурните конкурси и слабото развитие на столицата в градоустройствено отношение? Има ли основания да бъде поискана оставката му и в чии правомощия е това?

Незаконно сметище на метри от Бизнес-парка?

Петък , Август 28th, 2015На метри от столичния Бизнес-парк в Младост-4, точно до включването на бул. Алескандър Малинов в Околовръстното шосе, са изсипани тонове строителни отпадъци. Освен купчините с боклуци, се забелязват и много земни насипи. Очевидци твърдят, че тежки самосвали докарват големи количества пръст и засипват отпадъците.

Дискриминационният модел за обществени поръчки - част поредна

Понеделник , Юли 20th, 2015Поредният характерен пример за дискриминиращи условия за участие в процедура за обществена поръчка.

Няма логика издаването на разрешение за строеж да струва колкото самия проект

Понеделник , Юли 13th, 2015Необходими са ясни обосновки и правила не само за събирането на такси, но и за харченето им