Архив за категория ‘Други’

ЗАПСП? Преди, а не след!

Четвъртък , Февруари 19th, 2015Говорете за авторски права още преди да започнете работа по проектите си. Не разчитайте, че клиентите ви познават всички закони. Така ще спестите неприятности и за двете страни (възложител-изпълнител) постфактум, а това не е в ничий интерес.

Тарикатлъци в проектантския процес

Петък , Юни 20th, 2014Всеки архитект си мечтае за постоянни, коректни и устойчиви взаимоотношения с инвеститорите и възложителите си, изградени на доверие, взаимна изгода и - когато се налага - взаимен компромис. За съжаление обаче такъв филм няма.

Ценообразуването и пазарлъците

Петък , Март 14th, 2014Защо цените за проектиране са такива, каквито са; каква част от проектантския хонорар е печалба и каква отива за разходи, необходими за поддържане на дейност. Една идея по-задълбочен анализ от повърхностното обяснение “по методика на КАБ”.

Конкурс за ЦГЧ на София? Не, благодаря.

Петък , Януари 10th, 2014

Един конкурс, няколко въпроса с неясен отговор, разсърдената колегия и писмата като свършване на работа.

Интериор за 0 Евро??

Петък , Декември 13th, 2013Негово Величество българският Потребител е трайно деформиран, ще знаете. През последните години масово се насади виждането, че пазарлъкът е неотменна част от ежедневието, съпровождаща всяка една покупка по всяко време почти без изключение.

Доверете се на архитекта

Четвъртък , Ноември 28th, 2013Факторите, довели до липса на доверие в архитекта и професионалните му способности. Има ли изход от ситуацията и ако да - какъв е той?

Инвеститорските неоправдани очаквания

Четвъртък , Октомври 10th, 2013Инвестиране в строителство - най-масово пропусканата стъпка от стъпките, чието прескачане води до влошаване на крайния продукт.

Интериор за 12 евро?

Петък , Юли 5th, 2013

12 евро на квадрат за интериорен проект? Ако някой може да обясни как - нека да заповяда…

Конюнктурата в професията към момента

Вторник , Юни 11th, 2013Ситуацията в архитектурния бранш в момента и няколко ключови фактора, играещи роля при намирането на поръчки.

Минимализмът и неговите капризи

Четвъртък , Май 30th, 2013Предимствата и недостатъците на минимализма спрямо максимализма.