Архив за категория ‘Архитектурата и изкуството’

За остатъците от един паметник и сбърканите хорски мотивации

Петък , Февруари 13th, 2015Няколко думи за паметника 1300 години България извън споровете. Извън врявата, създадена от онази особена група хора - групата на мрънкачите. Иначе казано - защо тези, които си мислят, че са полезни с “будното си гражданско самосъзнание”, всъщност са вредни, точно поради липсата на каквото и да било самосъзнание.

Pure sh*t… е баба ти!

Вторник , Октомври 28th, 2014Франк Гери: “98% от това, което се строи и проектира днес е pure shit”. Плюс няколко думи по повода. Или иначе казано - защо такъв сорт изказвания са присъщи на ощипана ученичка, но не и на световно известен архитект.

Стандартна срещу нестандартна архитектура

Четвъртък , Ноември 14th, 2013Каква архитектура предпочитат хората? Оказва ли пазарът на недвижими имоти негативно влияние върху креативността на архитектите и респективно - обратно върху самия пазар и защо?

Минимализмът и неговите капризи

Четвъртък , Май 30th, 2013Предимствата и недостатъците на минимализма спрямо максимализма.

Две цветни сгради в София

Вторник , Декември 11th, 2012Кратка съпоставка на две столични сгради. Как се използва цвят като основен композиционен елемент (или как не се).

Паметник 1300 години България. Free for all.

Понеделник , Септември 26th, 2011Размисли за паметници и нужници

Абе я ми се махайте с тва съвременно изкуство

Петък , Юни 24th, 2011Една статия НЕ за “поп-арта” по паметника на съветската армия, а за неадекватната реакцията на някои тиквеници

Още няколко думи за един паметник

Четвъртък , Март 31st, 2011Паметниците на културата, площадите и парковете около тях. За духа, екзотичността и некомерсиалността на едно ключово място в София.

1:1 - Architects Build Small Spaces

Сряда , Юни 23rd, 2010Прежижяването на архитектурата в първо лице е в центъра на изложбата на V&A Museum.

Архитектурата на Вазарели

Петък , Май 7th, 2010Архитектура и изкуство. Как творбите на един художник могат да служат като пример и база за размисъл на архитектите при творческата им работа.