Архив за Юли, 2009

20 метра еркер, за да видят.

Петък , Юли 31st, 2009За архитектурата и природата. Отново за еркерите. И за стъкларията.

International Dome House

Сряда , Юли 29th, 2009Prefab-house с претенции за дом на 21-и век. Дали?

Citycorp - емблемата на NY

Понеделник , Юли 27th, 2009Със сигурност всички сте виждали тази сграда - отрязания небостъргач в Ню Йорк. Намира се в Манхатън, между Лексингтън и 3-то Авеню. Висока е близо 300 метра, а разгънатата й площ достига 120 000 квадрата. Тя е една от най-високите сгради в града и най-високата измежду тези на Ситикорп.

Заха пак избухна

Петък , Юли 24th, 2009Защо тъпчем на място, защо не можем като големите и защо е измислен ЗУТ-ът.

Flare Façade-технология vs. функционалност?!

Сряда , Юли 22nd, 2009Модерна фасадна система с функционални недомислици

Стъкло, стъкло, ама наклонено!

Петък , Юли 17th, 2009Продължавам да бъзикам темата за архитектурата на новопоявяващите се сгради около хотел Витоша. Често минавам оттам и напоследък все повече ми прави впечатление една наклонена стъклария зад хотела.

Jan Vormann’s Dispatchwork

Абсолютният минимум - къща в Йокохама

Понеделник , Юли 13th, 2009Преди няколко дни попаднах на това парче бетон. Интересното е, че ме заинтригува от картинка с големината на аватар.

За алпинисти

Петък , Юли 10th, 2009Мине се, не мине и току се натъкне човек на някоя измишльотина. Далеч от логика, далеч от функция, изобщо… далеч. Може би не е редно да оприличавам сградата на еди-какво-си, взимайки предвид, че я гледам с професионално око, но лаикът в мен напира и няма как да не изплюя камъчето..

Snow White

Сряда , Юли 8th, 2009След като хвърлихме поглед върху цветните кръпки по фасадите, реших да обърна внимание на противоположния аспект на цветността, а именно…безцветността. За съжаление в България не съществува култура на цвета или ако съществува, то е на теория. Практиката показва друго. При липсата на такава култура, логично би било въвеждането на закони, които да регламентират и ограничават безразборната употреба на цвят, както в Гърция, където цветовете на мазилките задължително са в земна гама, а сенниците, които логично се радват на така широка популярност, се избират заедно от всички живущи в дадената сграда от….2 или 3 типа. Мисля, че отново там имаше предложение (не знам дали успя да се превърне в закон) всички реклами по улиците да са в едни и същи цветове-синьо и бяло, цветовете на гръцкия флаг.