Сбъркаха й мащаба

Откак я стовариха там тази статуя, все ме човърка като мина покрай нея. Не че нещо против идеята, просто това, което се е получило май не е това, което е трябвало да бъде.

Като центъра на центъра, ларгото трябва да бъде колкото се може по-представително. От север и юг е обрамчено от министерски съвет и президентството, на изток е бившият партиен дом, само на запад нямаше нищо доскоро. И понеже не може без нищо - слагаме статуя, за престиж. Дотук сме супер. Само че нататък са само въпросителни. Като всяка човешка фигура, статуята на София, освен лице, обърнато към парламента, си има и гръб. Този гръб е обърнат като за “добре дошли” за идващите към центъра (все пак това е западната порта на столицата, нали?) Е, поне са замазали положението с ветреещата се назад рокля на св. София и задните й части не са експонирани в цялата им прелест (за разлика от бюста). Изобщо, по мое мнение, мястото на тази статуя изобщо не е там, тъй като основните посоки за възприемането й са две, не една. Но така и така вече са я сложили, нека да видим поне каква работа са свършили.

стауя и Булбанк

статуя отблизо

Отначало нищо не фрапира, просто някакъв пилон пърчи до Булбанк. Като се приближи човек, обаче, влиза в детайл (и на статуята, и на обкръжаващите я сгради) и разбира, че има нещо сбъркано. И тук е мястото да кажа, че размерът ИМА значение. Статуята е огромна спрямо сградите от северната й страна, изглежда, че авторът я е съобразил единствено със слона на Булбанк, който съм далеч от мисълта да коментирам днес. Та оттам е и цялата история - щом в условието има сбъркана сграда - резултатът ще е сбъркана статуя.

околни сгради и статуя

околни сгради

Но за момент се абстрахирам от околната среда (което, повярвайте, трудно постигам) и поглеждам статуята сама за себе си. So?

постамент

Еми пак е сбъркана. Постаментът дразни. Толкова е тежък, че жената с бухала сега ми изглежда дори малка.

Угодия няма.. ту му млякото горещо, ту пък - друго нещо. Последно? Малка или голяма? И двете. И - не, не се уравновесяват, а се умножават едно друго.

Сигурно столичани не се кефят особено някой да им хвърля критики по символа на града, но всъщност това не е точно символът, това е представата на автора за него. Това е, което той  ни сервира. И ние щем-не щем - ядем..

Потраем малко, поразгневи се някой, пък после всички свикват и не обръщат внимание на неща, които са ги дразнели отначало.Автор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: , , , , ,

10 Отговора на “Сбъркаха й мащаба”

 1. Creator says:

  Не съм се заглеждал дали е сбъркана или не ,ама факта че не съм се заглеждал е достатъчно красноречив за “Символа на София” :(

 2. shamans says:

  Аз лично никога не съм я възприемала за символ на града. Някак много между другото я направиха и честичко ми се случва да мина оттам без даже да ми попадне в полезрението, каквато е такава вдигната нависоко.

 3. Yaskata says:

  Първо не е света София - тя е просто София. Не прилича на светица поне по 2 неща: дрехата е доста разголена ;),а ръцете и лицето са златни - за светците би било обида да ги изобразяват със злато. А даже има и корона (пак златна)! Това че изглежда сбъркана и не на място е вярно, защото първоначално е било предвидено да стои на върха на партиния дом дом. От тук идват неестествено дългите ръце и лебедова шия - предвидено е било да се гледа от много по голямо разтояние и тези корекции са били необходими за да има добър вид като я качът горе. Понеже не са се решили да я сложат там - ето ти приемливо решение за всички! Е малко недодялано, малко не на място, абе кофти отвсякъде… е нали е отчетена дейност; по-добре от колкото да стои нейде във сандък, то на масовия минувач на дали ще им направи впечатление ;)

 4. mok says:

  Отдалеч се вижда и е ок, но за шофьорите отдолу - само постамента е актуален, а ако искат да видят статуята, умишлено трябва да гледат нагоре.

 5. Alpha says:

  Мен лично ме притеснява не толкова как се съгласува с околността, а че вратът й е доста набит. Може би защото навремето, когато я сложиха дебелите вратове бяха и на мода, не знам… За позата няма да говоря, щото от древните римляни знаем, че за пози не се спори. :)

 6. mok says:

  @Yaskata: За първи път чувам, че е била предвидена да заеме мястото на петолъчката. Представям си там как би стояла - на покрива кацнала жена с кацнал бухал на нея.. идилия :D

 7. shamans says:

  @Yaskata: Как се сети за това, съвсем бях забравила, че имаше такива намерения!

 8. ко ти пука says:

  Мноооогооо сте злеее!!! :)
  Ах, колко много идоли си имате из София!
  А въпросната статуя - символа на София, представлява езическа богиня, трябва да се унищожи. Спрете да се кланяте на някакви си идоли, заради вас - шийпъл, света е на такова дередже!
  Нека всеки, четящ това, да се замисли нещо! Ако човек застане между статуята и народното събрание, гледайки към последното, преброи колоните на народното събрание, след това се обърне наляво/надясно и също преброи колоните на страничните сгради, какво се получава :) Ехееееее, и трите сгради имат по 6 колони. Драгъ бУлгари, искам да ви кажа, че всички, не само държавата, сте управлявани от една секта

 9. Петър says:

  Чудите се с какви глупости да се занимавате. Не била светица, задника й накъде бил обърнат… И така и не разбрах какво й е сбърканото в крайна сметка. Много си е хубава статуята и много добре си стои. Красива е, адекватна е за символ на столицата. А ако гневи някакви дребнави християни, още по-добре.

 10. Илия Мечков says:

  То за мен собствено е нещо средно приемливо, като за постсоц е напълно в духа, ние като цяло имаме грозни соц. монументални паметници, така че в тоя контекст на родното ниво заслужава 4,5 по шестобалната. Заема достойно мястото на Ленин. Показва старание и приветливост, а че цялата западна част на площадното пространство е безвъзвратно сбъркана аз сега какво да направя.

Изпрати коментар

 
.