Борба с корупцията дрън-дрън

Бях замислил малко по-друга публикация за днес, но нещо по-актуално ще измести темата за по-нататък (отново). Днес ще ви занимавам с “Алея Първа”. Проблемът с въпросната алея съществува не от скоро и може би повечето от вас, ако не са наясно, поне са чували за нея. Всъщност, аз почти бях забравил за този казус, но преди ден-два попаднах на една статия в ProvoCAD, която ме разчопли наново и у мен назря раздразнение. Но - едно по едно.

морската градина вечер

Кои са ТИМ

TIM Build определят себе си като обединение от фирми, занимаващо се с проектиране, изпълнение и управление на недвижими имоти. Всъщност, не знам дали ще е правилно да се каже, че ТИМ са “варненска групировка” или по-скоро че ТИМ е “групировка, притежаваща Варна”. Както и Златни Пясъсци, имат интереси и в София (къде ли нямат). Вездесъщи са, всички ги гледат със страхопочитание, а освен това правят и не лоша архитектура. Което е разбираемо, все пак където има големи пари, почти винаги има и качествена продукция.

С какво пробуди общественото недоволство ТИМ

На прага на новото правителство тимаджиите успяват да закупят 117 дка земя от варненската морска градина на безумната цена от 50 Евро на квадрат. Сделката се извършва на базата на данъчна оценка, без търгове, шушумушком под масата. Ясно защо им е притрябвала Алея Първа - няма да обяснявам, че там едва ли ще се посадят дръвчета, ще се прокарат пътечки и ще се изградят едноетажни дизайнерски заведения. Не - идеята беше да се създаде “българският Лас Вегас”. Звучи доста селско, но слава Богу, тази идея май отпадна или поне вече не се казва така. Със сигурност, обаче, инвеститорът ще си гони интересите докрай (даже бих казал, че вече ги е хванал здраво) и ще изцеди възможностите на алеята до последната сотинка. Естествено, не бива всичко да се стоварва накуп върху варненци, че току-виж излязли на протест, а това е лошо. Нещото, което плаши групировка, към която всеки поотделно гледа с респект, е масово недоволство по улиците. Тогава законът ще-не ще се задейства и всичко замръзва. Никой инвеститор не желае това и ето защо

се обявява отворен конкурс.

Честно казано, бая се колебаех дали поне да не закупя проектната документация, но така и не се реших. Твърде умерзително щеше да бъде да взема участие в целия този фарс. И точно тази статия на колегите от Провокад ме убеди, че съвсем не съм сбъркал. От нея разбрах, че условията по конкурса били лишавали всички участници от права върху проектите, както и че независимо кой какво спечели, реално организаторите могат да си подписват договори с външни фирми и изобщо да правят каквото си пожелаят. По-плосък начин за замазване на очи не бях чувал. За съжаление работи. Особено когато конкурсът е проведен под патронажа на КАБ и САБ - те са в журито. Просто всички са едно голямо задружно семейство.

Какво трябваше да се случи

Това е една от многото сделки в нашата любима татковина, за която всички знаят, че е незаконна, но точно този, който трябва, казва че е законна. Знаете мотото на новото правителство (освен “справяне с кризата”) - премахване на корупцията. Да, колкото и смешно или тривиално да звучи. И сме свидетели на преразглеждане на стари сделки, заменки и т.н. от времето на Тройната коалиция, които впоследствие биват определяни като незаконни. Всичко, което трябва да се направи в случая е конкретната сделка да бъде преразгледана, обявена за незаконна и съответно анулирана. Да, ама не. Никой няма да направи нещо, което не му изнася. Дотогава, докато не се вдига много шум. И това ли е всичко? Така ли трябва да бъде? Трябва ли да се правят сделки в ущърб на обществения интерес, не може ли да се прави пак същата хубава архитектура с многото пари, но по начин, който да удовлетворява не само интересите на инвеститора?Автор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: , , , , ,

31 Отговора на “Борба с корупцията дрън-дрън”

 1. Tosh says:

  Mnogo e interesno kak v tazi statiq e podchertano,che novoto pravitelstvo prerazglejda stari sdelki,no za jalost ne sledi novite sdelki - chudq se zashto li ;)

  T.e. igrata(korupciqta) ne spira - prosto se smenqt peshkite(pravitelstvoto).

 2. George Todorov says:

  оооххх….батко, батко, батко….само това мога да кажа…

 3. Ина says:

  Абсолютно си прав, че нищо няма да се случи, докато не се вдигне много шум… дори и тогава не е сигурно, че ще има ефект. Лошото е, че почти никъде не мога да прочета свястна статия по темата, някой да представи нещата обективно. Само по блоговете се мяркат недоволни постове, но журналистите си мълчат. Положението е адски отчайващо…

 4. mok says:

  @Ина - Да, има някакъв медиен чадър. Не 100% де, Строителството и градът се обаждат по малко, но явно далеч не достатъчно. Ще се опитам да разбера становището на КАБ по въпроса, един от читателите на блога има пряка връзка с камарата, но, честно казано, съмнявам се че нещо ще излезе..

 5. sazz says:

  Наистина ще опитам да издиря нещо, но какво и да е, най-много да доведе до становище или медийна публикация от КАБ. Камарата не е КАТ, не може да разследва такъв тип нередности. Ако някой архитект (а от скоро и ландшафтен архитект) си превиши правомощията, наруши авторско право и т.н., тогава си има комисия, която се занимава с това. Но за промяна на предназначението на парк в частна собственост… Нямам думи. Абе дайте да продадем Парламента? Сигурно е държавна публична собственост. Ще пуснем молба да процедура, ще си минем по всички надлежни процедури. Бас хващам, че ако някой се захване с това, поне до последна инстанция никой няма да се загледа за коя сграда и кой парцел става дума. Ако пък се бутнат и пари тук там, като нищо сме успели.

 6. sazz says:

  Такаа. Този конкурс не само, че въобще не е под “патронажа” на КАБ, ами дори има започната процедура по изготвяне на официално становище по въпроса. Камарата е призовала колегията да не участва в този конкурс. Той предположи, че ще се сезира и Прокуратурата за начина на закупуването на земята, цената й и т.н. Всички са наясно с тази далавера и според него се вземат мерки за адекватна реакция. Както и предположих, сезирането на Прокуратурата е най-многото, което те могат да направят като директна инициатива. Той каза още, че в Арх и Арт “каквото е сега”, имало обширна статия по въпроса. Някой да я прочете и изкоментира, защото доколкото ги познавам от това списание, пак ще има глупости.

 7. sazz says:

  П.П Под “той” и “него” визирам шефа на старозагорската камара, арх. Емил Василев

 8. mok says:

  @sazz - Това са добри новини, значи все пак част от машината работи. Остава оттук нататък да се надяваме на адекватни действия от страна на прокуратурата. Между другото - подробно разгледах членовете на журито, наистина няма хора от КАБ, има само от САБ, а именно арх. Димитър Стефанов – председател на Съюза на архитектите – Варна.

 9. sazz says:

  @ mok: Сериозно ли арх. Стефанов се е хванал с тая работа??? Не мога да повярвам! Значи сигурно има и някаква друга игра под подмолната игра… Доколкото го познавам като човек и архитект, не би позволил никога такова нещо да се случи…

 10. Ина says:

  @ mok: Има хора и от КАБ - арх.Георги Минчев е председател на КАБ Варна

 11. mok says:

  @Ина - Така ли? Не знаех… Мислех, че ако има от КАБ, ще го напишат специално, както са направили с арх. Димитър Стефанов… В такъв случай @sazz - как КАБ хем ще участва в журито, хем ще сезира прокуратурата?

 12. _sense_ says:

  Арх. Георги Минчев е поканен за член на журито, но е отказал да участва. УС на КАБ разгледа по време на последното си заседание темата и ще обяви официално становището си.

 13. sazz says:

  Чак такива подробности не знам, ако някой има информация от КАБ - Варна, нека да каже, защото аз мога да ровя само за по-обща, която стига до СЗ. Но предполагам, че няма да допуснат такова нещо…

 14. mok says:

  Ако това наистина е така, то всъщност реално не е ясно кой ще участва в журито (явно няма да са всички, които са поканени). Крайният срок наближава, а финалните журьори не са обявени публично - изобщо за какъв конкурс може да става дума? А има и нещо друго - нали САБ държат всеки архитектурен конкурс да минава през тях - как точно е организиран конкурс, който не защитава авторските права на участниците (дори поканените архитекти от САБ и КАБ да отказват участие в журито)?

 15. Dim says:

  Един приятел от Варна преди малко повече от месец ми каза, че в морската градина на Варна имало някаква акция в нейна защита под лозунг който гласи приблизително - “Да запазим морската градина” или нещо от тоя род. Имало и подписка за хората, които са солидарни с тази идея. Това е чудесно разбира се. Обаче всъшност като разгледаш и прочетеш точно под какво се подписваш(точно онези неща дето винаги ги пишат с малки букви) се оказва, че това са хора от ТИМ и подписката всъщност е в подкрепа на новият проект и идеята им едва ли не, че ако този проект не се осъществи тази част от градината ще стане пущинак и за нищо няма да става изобщо.
  …е на това се вика наглост…
  Иначе за конкурса незнам какво токова му се чудите. То имало ли е нормален конкурс изобщо в БГ-то? И да е имало - какво от стойностните неща е спечелило и да сме видели резултата материализиран?

 16. mok says:

  @Dim - Наистина ли са стигнали ЧАК дотам?? Много ми е интересно колко заблудени хорица са си сложили сигнатурата под този документ - имаш ли някаква представа каква е цифрата, поне приблизително?

 17. Dim says:

  Ами да. Преди малко пак проверих информацията от моя човек във Варна отново:
  с избухването на общественото недоволство и подписките, които са събирали неправителствените организации, ТИМ са си организирали тяхната подписка. Притиснали са служители от техни свързани фирми да се подписват. Примерно Мартинели. Освен подписките на улиците е имало и подписки в техни заведения: Екстраваганца, пицария Сардиния(това са от заведения покрай крайбрежната алея).

  Това е инфото което имам. Оказа се, че наистина е било преди около месец и половина.Ако нещата са така не виждам причина да не са събрали подписи поне колкото всички непревителствени организации взети заедно.

  Доколкото знам не се прие този проект да има обществено обсъждане. И никак не е чудно при условие, че може би повечето варненци са се подписали в полза на “крайбрежната алея”.

 18. Ина says:

  Не забравяйте и за подписите на футболните фенове на Черно море. На тях им е обещано да се построи новият стадион на Варна, обаче хората вече са изгубили надежда.
  Отново само обещания…

 19. Dim says:

  Трябва да си голям куфар за да се подпошеш под такова нещо само заради някакъв си стадион…

 20. Ина says:

  И аз съм на това мнение, но фактът си е факт. Хиляди футболни фенове са се подписали, без дори да се поинтересуват какво точно представлява проектът “Алея Първа”.

 21. Dim says:

  Така е. Просто хората които се интересуват от естетиката на нещата и някакви принципи са много малко. За едни е важно да имат стадион, за други е важно да имат ски писти, за да има повече места къде да карат, за трети е важно селцето им да се превърне в курорттно селище, за да имат препитание. За всички случаи си има примери и това са много наболели теми, които даже не ми се споменават.
  Не е чудно, че нещата са на този хал, защото повечето хора в България одобравят изгележда обезобразяването на пейзажа.
  По едно време си мислех, че не е така и все повече хора застават зад идеята да се пазят природните дадености и съхраняват историческите ценности. Обаче бавно и с течение на времетоо започнах да осъзнавам, че всъщност това са относително малкото хора, с коити имам контакт. Болшинството от средностатистическите българии не милят като нас - това е печалният факт който установих. И колкото да се дава гласност за всичко, много трудно и бавно може да се промени едно разбиране дължащо се отчасти на ниският социален статус на българина, отчасти и на липсата на възпитание и закон, които да се допълват взаинмо, а не да си противоречат напълно.

 22. PeSte says:

  @mok -
  ima i mnogo drugi arhitekti v jurito! i Petar Dikov, i Vili Jechev i dori i Kalina Pavlova… taka che jurito vsyshtnost e systaveno osnovno ot arhitekti. Po reglament uchastnicite v jurito ne mogat da uchastvat v konkursa i po tozi nachin se eliminira pyrvonachalnata konkurencia. Igra niama,napuskane na jurito syshto ne e vyzmojno…taram taram… patova situacia.

 23. mok says:

  @PeSte - Ясно, то е основно от архитекти и така трябва да бъде принципно. В случая, обаче, е недопустим самият конкурс и браншовите организации следва да се произнесат адекватно по въпроса, вместо да журират - това ми беше идеята. А всъщност - какво точно имаш предвид под “елиминиране на първоначалната конкуренция”? Така и така за конкуренция не може и да става въпрос, взимайки предвид условията на конкурса.

  @Dim и Ина - Честно казано, съжалявам че не съм бил на място да ги щракна тези хубавци с подписката, после с всички материали - едно отворено писмо.. нали такава е практиката напоследък. Но колко щеше да помогне - и това не е много ясно. Според мен ще трябва все пак да видим резултатите от конкурса, кои са премираните, както и накъде ще тръгнат нещата..

 24. Dim says:

  @mok - Ами да не мислиш, че никой не го енаправил това… Все пак и във Варна има съвестни хора. Най-малкото неправителствените организации, които са събирали успоредно подписка са го направили.

  Иначе инвеститорите за тази алея ще се борят до дупка - не се съмнявайте. Както все още се борят за Кара Дере и за Иракли. Не е за вярване след всичките тия протести и закони…ама си е факт. Остава да очакваме поне да се спечели нещо свясно и алеята да се застрои с културен КИНТ(0.3 - 0.5) и озеленяване. Ама не вярвам.

 25. Julyan von Emona says:

  Основната тема е борба с корупцията и понеже аз многообичам дефинициите ще задам въпроса “що е корупция”разбчира се и аз ще се постарая на определен етап да дам своя дефиниция, но искам в знак на дълбоко уважение най напред да изслушам останалите

 26. mok says:

  @Julyan von Emona - Може би пък е по-правилно първо да се зададе въпроса “що е борба” или “що е дрън-дрън”..

 27. Julyan von Emona says:

  МОК,за да се изрази каквото и да е отношение към нещо, трябва да дефинираме това нещо, а ако искаме и да създадем ограничителни параметри трябва и да го детерминираме. В противен случай определението “дрън-дрън” ще се окаже общовалидно за всички изяви по темата.

 28. mok says:

  @Julyan von Emona - В такъв случай бих ти препоръчал да погледнеш в някой тълковен речник. Аз също обещавам да го направя.

 29. Julyan von Emona says:

  MOK, вече съм го направил посредсвом речника на чуждите думи в българския език - издателство на БАН и си мисля,(мже и да греша),че през целия си живот съм възприемал термините дефинеция и детерминанта по неизменен начин.

 30. Julyan von Emona says:

  И все пак, аргументите да търсим обединение около предварително дефиниране на понятието корупция, при всички случай ще има даде повече смислен резултат от колкото предварителното съсредоточаване на вниманието ни към останалите термини от заглавието на темата.

 31. Julyan von Emona says:

  моля за извинение всички участници в дебата. Допускам правописни грешки, дължащи се на припряност - характер нищо устойчиво не мога да направя против това.

Изпрати коментар

 
.