Алея Първа. Конкурсът. И становището на браншовиците.

алеята

Преди известно време писах една статия за варненската морска градина и за частта, наречена “Алея Първа”, както и за мутренското отношение на новите собственици към нея. Обявиха си някакъв измислен конкурс, без запазване на авторските права, без каквито и да било задължения към първопремирания проект. Поканиха си някакво жури и се рекламираха по медиите. Правиха се подписки, ЗА и ПРОТИВ и колкото и да не ви се вярва, ТИМ се хвалят, че подписите “ЗА” били много повече. Няма да обяснявам как точно е станало това - гнусно е. Както и да е - обратно на темата.

Конкурсът.

Оказа се, че все пак конкурс ще има, независимо, че не бил под патронажа на САБ. Малко ми беше чудно кой точно ще участва в такъв псевдо-конкурс, но за моя изненада, преди няколко дни научих, че цели 18 фирми са се включили в надпреварата. И то не кои да е - между тях са небезизвестните арх. Богданов, арх. Стефан Добрев и … Павел Янчев. Ако да бях изненадан от появата на големите имена, то дваж пъти по-изненадан бях като видях името на колегата Янчев. Бях останал с впечатлението, че е от “опозицията”, от “борещите се”. Какво го е накарало да се включи с проект - може би той сам ще пожелае да поясни, на мен лично акълът ми го не побира.

Становището.

Организаторите на конкурса се хвалеха с имената на арх. Димитър Стефанов (САБ) и арх. Георги Минчев (КАБ) - били поканени за журьори. След това последваха едни дълги обяснения.. ама той единият бил поканен, пък бил отказал, другият пък не можело да приеме, защото КАБ призовала колегията да се дистанцира от конкурса.. Е, голямо дистанциране падна, няма що - едни от най-големите български фирми се набутаха в казана. Но проблемът е другаде. Така и не стана ясно журито реално от кого ще бъде съставено, щом САБ и КАБ са се дистанцирали, призовали са към неучастие, че дори сезирали прокуратурата. До сега. Един бърз поглед върху документ от въпросните две браншови организации ми даде да разбера, че за пореден път ще сме свидетели на измиване на ръце. Със съответното изявление се обяснява, че съюзът и камарата не били получавали официална покана и двете лица участвали самосиндикално в журито. Че защо да не може?? Ами НЕ МОЖЕ! Това са хора, които освен имената си, с встъпването си в длъжност получават някакъв ангажимент към обществото. Това е все едно някой да ми каже, че примерно министърът на правосъдието седи на една маса с престъпници “самосиндикално”, докато министерството се “дистанцира” от тях. А дори и да можеше - тогава защо в състава на журито бяха описани не само с имената им, но и с държавната им титла в съответната организация?

становище КАБ и САБ

Какво трябва да се направи?

То е ясно, че излизане на глава с тези юнаци няма. Вездесъщи са. А явно и всички процедури по “закупуването ” на безценица на 117-те дка земя в морската градина са извършени по такъв начин, че на практика никой никого да не може да осъди. Това, което може и трябва да се направи, е дисциплинарно наказание. За въпросните общинари, подписали документите, за въпросните кметове и за въпросните архитекти, имащи наглостта да се противопоставят на думата на собствената си организация. САБ и КАБ да спрат да си правят оглушки, да спрат с тия миенета на ръце и да направят нещо по въпроса. Не за всичко трябва да се сезира прокуратурата.Автор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: , , , , , , ,

43 Отговора на “Алея Първа. Конкурсът. И становището на браншовиците.”

 1. ladybird says:

  Във Варна слушаме от доста време за този конкурс. Преди една година се говореше, че има готов проект. Лятото се появи един псевдо-конкурс, който не доведе до никъде… Сега уж има пфициален конкурс, но дали и това няма да ни заведе в трета глуха…
  Спомням си конкурса за парижките хали. Имаше дебати с обществото, бяха изложени и дискутирани проектите, имаше изслушвания на гражданите, но официално, а не само с някаква подписка направена в някой ъгъл на града…
  Най-страшното в момента е че никой нищо не прави и с болка в стомаха очаквам да видя как единственото хубаво нещо на Варна, това което ч прави уникална със зеления си морски фронт, ще падне, ще бъде погубено, защото ние си мислим, че чуждото е винаги по-добре от нашето и даже не се опитваме да погледнем ние с какво разполагаме.
  Опитвам се да измисля нещо, което би могло да спре това разбиване и разрушаване на града, но не се сещам. Чувствам се изолирана от града (въпреки че живея в центъра на Варна) и безидейна…
  КАКВО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ???

 2. Creator says:

  Какво би трябвало да направи един архитект при подобен казус?Ми да участва и да предложи по-добър проект отколкото другите и да удволетвори вскички желания на обществото(надявам се Павел Янчев да си е наумил точо това).Иначе всичко друго кеото си коментираме за мутри,каб,саб……….. не че не е истина ,но ни доближава повече до махленски пенсионери на пеика пред блока отколкото до архитекти промнящи положително средата в която живеем.

 3. Creator says:

  P.S.Зашо се учудваш че Богданов участва - та дет се вика той ги научи на “пищна” архитектура мутрите.

 4. Анонимен says:

  Интересно как веднага прави впечатление едно обикновено име сред такива завършващи на ООД, ЕООД и прочие.

  @Мок,защо смятяш че някой който е от “опозицията” и от “борещите се” както ти се изразяваш, не може да участва в този конкурс? Смяташ че “борещите се” трябва да си мълчат и по скоро само да критикуват в блоговете?
  А представи си яко “борещите се”, в случая Павел Янчев, е решил да предложи проект които е къде къде по съобразен с мащабите на Алея първа и нейната среда. Смело предполагам че останалите екипи са предложили нови Китайски стени, каквито има навсякъде по българското черноморие.

  Чакам да се публикуват някаде проектите, за да осъществим смислен дебат, а не да почваме да плюем без да знаем за какво става на въпрос.

 5. mok says:

  @ladybird - За съжаление не сме само ние тия, които недоволстват; неправителствени организации са протестирали, общинари са протестирали, но всичко завършва по един и същи начин - глас в пустиня. И няма как другояче да бъде - малки сме, а ТИМ разполагат с милиарди и могат да си разиграват коня както си искат.
  @Creator - По-скоро те него го научиха. Освен това, вариантът, за който говориш (в коментар No2) не съществува. Мисля, че няма смисъл да обяснявам защо.

 6. mok says:

  @Анонимен - Далеч съм от идеята да оплювам колегата Янчев (естествено, най-малкото преди да съм му видял проекта). Просто, като знам условията на този псевдо-конкурс, се учудвам, че и той е сред предалите - ето защо го споменавам. И дано наистина някъде да се публикуват проектите, защото съвсем спокойно може да минат с обявяване само на премирания проект.

 7. Creator says:

  Протеста чрез проект (покаващ какво мисли автора за мястото) е доста по-силен аргумент от петиции и публикации във форуми.Сега колко ще бъде взет под предвид е друга тема ,но според мен доста повече от петиция във “фейсбук”.

 8. Pavel says:

  Привет mok,

  Не съм привърженик на обясненията, но щом си ми отделил почти цял абзац - ето.

  Защо се включих? При положение, че не съм в БГ, не мога да се бъда нито част от протести, нито от подписки, единственото, което мога да направя е да лая от блога си. Това в случая имаше резултат 0,00. Другото, което избрах е да се събера в един екип с мексиканец и арменец, които са далеч от конюнктурните и лайняни истории около Алея първа и конкурса и да предадем един пожелателен проект. Екипът би предал този проект независимо кой е обявил конкурса - Холдинга или общината. Ще го публикувам скоро в блога си. Също така изпратиx молба до всички учстници, до които успях да се добера, да ми изпратят техните предложения, за да публикувам малко по малко и тях. Дотук само два офиса са се отзовали.

  Колкото до борещите се - те за съжаление се движат бавно и събитията ги изпреварват. Вероятно, защото много от тях се борят в свободното си от работа време, което не е лесно. Много възможно е прокурорската проверка на сделката за продажба на земята да не доведе до отменяне на сделката. Ако това се случи, конкурсът вече ще е минал и борещите се няма да имат никакъв шанс да дадат своето предложение за Алея първа. Тъжно, но факт.

  А браншовите организации, които се борят в работно време, също са доста закъснели. Срокът за закупуване на документи за участие беше до 15 септ. Дотогава нямаше нито едно официално изявление дали те подкрепят или не конкурса. В медиите стояха имената на техни представители като част от журито включително и арх. Калина Павлова, която дотогава още не беше отказала. Аз пратих документите в КАБ и се посъветвах дали се изисква нещо нередно в този конкурс. Те отговориха, че всичко е ОК. Никой не ме е съветвал като част от колегията да не участвам.

  Реакцията която ти публикуваш е от 3.11. - 4 дни след крайния срок за предаване на проектите и втори ден от журирането им. Съжалявам, но тя е доста късна и е по-скоро с оневинителен характер.

  В цялата тази картика, ние избрахме да предадем проект, с което да кажем какво мислим по темата. Creator правилно е забелязал.

  Погледнато реалистично Алея първа има нужда от инвестиция, има нужда от укрепване на бреговете, има нужда да бъде променена. Според мен първата битка е почти загубена - не е ясно дали продажбата ще бъде отменена. Ако това не стане е редно силите на борещите се да бъде насочена в искане проектите от конкурса да бъдат публикувани в интернет и жителите на Варна да гласуват за тях в определен срок. Ако бъде пропуснат и този шанс, май никой не им е виновен на борещите се, нали?

 9. zhv says:

  този конкурс има една изключително проста цел- ТИМ да вземат още някоя оригинална идея за безпари. После техни хора ще проектират всичко, както им е удобно, а тези които са се надявали на нещо добро- ще пият по една студена вода.
  Интересно защо чак сега се сетихо повече хора да протестират, след като цялата източна част на морската е съсипана.Аз я помня от дете и затова нестъпвам там почти 3 години- искам да си запазя поне малко спомени.
  Но не се надявайте, че ТИМ ще помисли преди всичко за хората, а после за собствения си джоб. Вижте стадийон Ю. Гагарин. Щеше да става страхотно съуръжение, взеха го от общината и … Вижте ботаническата градина на Варна, която е 50% реституирана, не без да има изгода за ТИМ и позабравените грузинци.
  А за преразглеждането на сделката- ако не се отмени, ще е гавра с конституцията, защото част от земята е изключителна държавна собственост т.е. неподлежи на продажба при никакви условия.

 10. mok says:

  @Pavel - Много изчерпателно, благодаря ти за отделеното време. Надявам се да се обърне достатъчно внимание на проектите, които са направени предимно за хората, а не за инвеститорите. Също така, ти пожелавам успех в борбата с конкуренцията. Единственото жалко е, както и zhv отбеляза, че който и да спечели - организаторите дори и към него нямат никакъв ангажимент, ще си правят дефакто каквото си знаят. Така че - на практика - смисъл от конкурса, освен да се използва като трибуна за изявяване на лично мнение по въпроса (протест), няма. Това е личното ми виждане. Ще повярвам, че греша единствено и само тогава, когато видя ИСТИНСКИ проект за Алея първа изпълнен.

 11. Pavel says:

  Благодаря mok, ето нашия проект. Постнах също заданието и ПУП-а, който май може да се види само в общината.

 12. Pavel says:

  Да де,… ето и линка =) http://pavel-yanchev.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

 13. Creator says:

  Браво Павеле - поздравления за чудесния проект.Ако повечето хора бяха подходили акто вас вместо да правят “псевдо-протести” морската градина ,а и отношението към архитектурните конкурси като цяло щеше да спечели(това е лично мнение - по никакаъв начин не искам да обиждам никои).Прочетох и “скандалното” задание - като се сещам заданията за БГ конкурси в изминалите две години това направо ми се видя приказка - да не кажа голяма дума ,но заданието за “правителствения комплекс на 4км” беше доста по-голяма боза и грандомания.Лошото е само че всичко това е станало в пълно затъмнение - аз скоро научих дори че е имало такъв конкурс - което предвещава мошеннически врътки.

 14. mok says:

  @Pavel - Разгледах проекта ви. Интересен е, доста концептуално е мислено. Поздравления за положените усилия както на теб, така и на чуждестранните ти колеги от твоя екип.
  @Creator - Би било добре, ако поставяш етикети, да си сигурен в тях, иначе не звучат на място.

 15. Creator says:

  Етикети??

 16. mok says:

  @Creator - Етикети за чужда дейност/немерение/идея. Ако все още не си ме разбрал - етикети от сорта “псевдо-протести” не вършат работа, когато са неоснователни.

 17. Creator says:

  Сори ако съм те засегнал лично ,но съгласи се че въпросните протести нямаха никаква публичност (за резултат не говоря - то е ясно че много малък процент от протестите успяват директно,но ценното е че когато имат публичност променят мнението на обществото като цяло).

 18. Ина says:

  @Creator - Неоспорим факт е, че за да имат ефект протестите, трябва да има публичност. Но за да се случи тя, е необходимо националните медии да бъдат ангажирани с този казус. Всеки сам може да си прави изводите защо не се случва това. Така че писането по блогове е единствения шанс да се достигне до повече хора и тези усилия никак не са маловажни ;)

 19. морков says:

  мнението ти за участието на Павел в конкурса е привдно благородно, но е подвеждащо. в друг случай бих се съгласил с такова твърдение, но в този - не.
  забравя се че интересите на ТИМ не са интересите на жителите на Варна. интересите на жителите и заинтересованите организации не са търсени и/или не са представени.
  в този смисъл организаторите ще си изберат проект, отговарящ на техните интереси.
  всъщnост, процедурата с тоя конкурс е толкова обърната наопаки че вместо ТИМ да пита архитектите какво трябва, на практика архитектите питат ТИМ какво биха желали и друга баланситаща позиция няма.
  а засегнати има и то много. и ми е много странно че г. Янчев не знае това.
  ами ако, да речем, проекта на Янчев бъде избран, и ТИМ пожелае той да бъде преработен по някъкъв начин, той би ли отказал да го направи :) и какво би значило това за т.нар. конкурс?? имало ли е избор на проект или избор на параван…
  всеки участник в такива конкурси вреди на архитектурната среда и създава прецеденти в полза на враговете.

 20. морков says:

  тoва беше до Creator =)

 21. Pavel says:

  Ето резултатите:

  “В открития конкурс за архитектурен проект на „Алея Първа” не бе присъдена първа награда. С така нареченото „завишено второ място” беше отличена разработката на арх. Стефан Добрев - Архитектура и дизайн ЕООД. Премията за този проект е на стойност 15 000 лева. На второ място, с премия от 10 000 лева, се нарежда „Акант ДЗЗД” – Владимир Рачев. Журито присъди и две трети награди, премирани с по 5 000 лева, за арх. Лилия Петрова и „Дизарх” ООД.”

  http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=432662

  @морков В нашия проект ние сме се съобразили с желанието на жителите на Варна (или поне на тези от тях, които са го изразили по някакъв начин). А именно с алтернативния проект, изработен след кръглата маса, част от проекта Моят бряг - http://kma-varna.forumotion.com/forum-f7/topic-t313.htm. Изработилите го са и инициатори на протестите срещу продажбата.

  Ако беше избран проекта ми (а той не е), нямаше да откажа да го правя, защото той не е съобразен с изискванията на инвеститора. А както се вижда никой от проектите не ги е изпълнил. Т.е. противно на това, което ти твърдиш, малко или много архитектите са казали товяа което мислят по въпроса. (Разбира се ще съм сигурен в думите си като видя всички проекти.)

  Ти предпочиташ бездействието в случая ли?

 22. mok says:

  @Pavel - Хаха, каква изненада - няма първо място… Всичко друго очаквах, но не и това. 18 фирми и НИТО едно първо място? Тц-тц архитектите за нищо не ставаме, видиш ли…

 23. Pavel says:

  Ето проекта на Стефан Добрев - „завишено второ място” http://www.stefandobrev.com/projects/varna.php?lineHeight=668?lineHeight=858

 24. морков says:

  Павел,
  мисля че не си успял да ме разбереш.
  “конкурсът” е форма на легитимиране на придобиването на терените.
  замита се под чергата кражбата и се окачват картинки с рамнки по стените.
  не коментирам качествата на проектите - не става въпрос за това. мисля че бях ясен.
  мероприятието е облечено като обществено участие със съдействието на светли и амбициозни личности ().
  в същото време резултатите са определени САМО от интереса на ТИМ. (нещо, което не стига директно до съзнанието на журналистите и техните жертви - те виждат най-простото - съглашателството между участниците за правотата на начинанието - митинг в подкрепа на ТИМ)
  АБСОЛЮТНО СИГУРЕН съм че имаш представа от нивото на медийната мъдрост и почтенност.

  за още по-ясно:
  ТИМ ви дава свободата да се изразявате и пише заключението СИ върху представените проекти.
  заключението е: “Разделяй и владей. Раздаваме по 2000 на дървена облицовка или тента и времето е наше” Даже и на теб може да ти подадът едни 2000. Ще можеш да си го напишеш в ЦВ-то, а те ще казват че са се съобразили с проект, представящ желанията на гражданите.
  така всички ще СТЕ доволни.
  Ставаш просто СЪ-участник.
  не мога да приема че си сторил някому добро…

  бездействие-не, но по-добре да не беше правил това.

 25. До Павел says:

  Павел,
  Морков е прав, става дума за употреба на наши колеги в участие и най - вече в журито с цел узаконяването на сделката за покупка на замята.
  И никой не търси, а и не му трябват някакви идеи.
  А колко потенциални архитекти от Варна и от страната не участваха след като разбраха за какво става дума?
  А къде е обещаното, елитно международно участие?
  Обема, значимостта на територията за града, а и спряганите твърденията за „инвестиции“ доста повече от 100 милиона са в странно противоречие с похарченото за конкурса 50 – 60 хиляди лева.

 26. Pavel says:

  @морков и последния анонимен Аха, разбрах ви. Така и така ТИМ ще си направят каквото си искат, по-добре да не се занимаваме да даваме предложения. Нека осерат Алея първа, ние ще седим вкъщи и ще чакаме някой по-хубав конкурс, дето са го организирали по-праведни хора. Имайки такава уверена позиция срещу незаконната продажба на земята, дано сте направили и нещо повече в гражданските си възможности, отколкото да оставите остроумен и справедлив коментар тук, без даже да си напишете имената. Някакви идеи за действие по-нататък имате ли или само критики? :-)
  поздрави

 27. морков says:

  това, което казвам не е безсмислено.

  ако смяташ че не съм прав за нещо кажи за кое и защо.

  искаше ми се просто да проумееш че в случая архитектурната(ти)изява е съучастие в нещо, което от самото си начало е неморално, и че даже вреди на професията. (мога и още да поясня)
  критиката ми не е лично към теб, но ти го отнасяш :)
  Алеята е вече “осрана”, защото отговорността за проекта е отнета от проектантите, които(както и ти) се държат така, сякаш се състезават според качеството на работата си, и допринасят за заблудата на обществеността. остава впечатлението за привидна нормалност.
  това че се излъчва подобно впечатление много лесно може да доведе до липса на жалби в последствие, ако има засегнати. може да възпрепятства дори организирането на тези същите засегнати - да ги деморализира.
  един извратен конкурс е много по-вреден за налагане на конкурсното начало отколкото ако просто нямаше конкурс. в случая смятам че този конкурс е направен ТОЧНО ЗАЩОТО продажбата на земята не е законна.
  ако отказваш да го приемеш без аргумент, тогава на какво си играеш?
  Ако това - “Имайки такава уверена позиция срещу незаконната продажба на земята” - е сарказъм, то ти намекваш че продажбата на земята може и да не е незаконна… ако е така, би ли се аргументирал?

  Аз съм от категорията хора, които не следят процесите във Варна. Този конкурс, както и продажбата на Алеята до скоро не бяха в полезрението ми, както е и с много други.
  Ако имаш по-ясен поглед върху проблема - сподели го, за да не си губим времето в безсмислени критики :)
  Според мен срещу ТИМ е нужен политически натиск, който няма как да се постигне във форумите, но това не означава да не си кажа мнението, в името на добрия тон.

  не се сърди.
  и не се изплъзвай с номера че не знаеш кой съм и къде живея. :)

  блоговете са за коментари И критики.

  пп
  моля те не коментирай САМО последния ред от мнението ;)

 28. морков says:

  колкото за “по-нататък”:
  може да се постигне нещо само ако има натиск в общината - нещо, което САБ и КАБ не направиха преди но все още могат да направят.

  за гражданските инициативи не мога да се произнеса, но може би някой, който до сега се е занимавал с това да има идея за още организиране. Ина, например :)

  Павел, не го приемай много лично. раздразнението ми е само от малкото и бедна критика. най-вече беснея заради САБ и КАБ.

  можете да ми пишете и на post.research@yahoo.com
  поздрави

 29. Христо says:

  Какво означава концепция без идея, някой знае ли какво ще бъде въздействието на тези структури на брега на морето върху живота на хората. Дали ще има зелена стена, стоманена мрежа, все тая, липсва визия за развитие на града, без визия няма как да се постави конкурсно начало, да се организират форуми за различни идеи без такива. За да се прави каквото и да било професионално трябва да има стратегия + правила. За да има правила трябва града се управлява от граждани, а не от селяни, партизани, ченгета, хайдуци, приятели на Русия или на кой както по-му харесва да се определя. Мизерията си е все съшата както от 9-ти досега - тотален дефицит на качествени продукти, все същият кенеф, все същите кучешки лайна, все същите малоумни чиновници тракащи на немски пишещи машини, същите железници от царско време. Бабите и дядовците ни поверваха че ще построят България наново, сега е наш ред да поверваме, “Блажени вярващите”, а има ли все още такива!?

 30. sazz says:

  Не съдете човека. И вие, и той сте прави - дори и един екип да предаде проект, работата е в канавката. Понеже няма кой (огранизация, партия, инициатива) да застане срещу този конкурс, все ще има някой, който ще предаде. Проблемът не е в Павел. Проблемът е в робския ни манталитет. Проблемът е, че една организация като САБ, която трябва да бди и да вдига врява до бога за такива неща, е пълна със застаряващи номенклатури-лападундевци, които дори съм сигурен, че не са повдигнали въпросите дали такъв конкурс трябва да има, дали е морално държавата да продаде публична държавна собственост (каквато несъменено е Морската градина, опа, била е или е трябвало да бъде) и какво да бъде тяхното становище. За ВГЦ вдигнаха олелия до Бога, то не бяха паралелни конкурси, изявления, публикации, чудеса. Мишки. С танк не могат да ме накарат да стана член на тая “съсловна организация”.

 31. Julyan von Emona says:

  sazz, проблемът не е в моралността на продаването на публична собственост, конкурси или прочие “бла, бла” “вдигане на врява до бога”, а е в това, че има обща и несъкрушима нагласа че “голямото и многото е хубаво”. Но това се лекува само по един начин. Засяваш тревата и я поливаш 400 години, както се казва в един английски виц.

 32. морков says:

  Julyan,
  ти поливай, ама някой трябва да скубе плевелите. как така една част от града може да бъде приватизирана, собствеността отнета от публичните институции (добри или лоши) и да не се упражни никакъв контрол или натиск поне за реален конкурс.
  проблемът е в моралността и откровеността.

  но ако кажеш ще ги напояваме :)

 33. Julyan von Emona says:

  Нека приемем че моралните ценности в които аз съм възпитан, ми диктуват да маниполирам държавата, да придобивам от нея, поради пропуски в закона или чрез подкуп нейни имоти. Да застроя там каквото си искам по начин какъвто само аз си знам, какво ще противопоставите на това? Комисия по естетика ли? Въшкарски експертни съвети, публични медии или какво? Нали навсякъде съм аз! Аз ще платя на най добрите експерти във всяка област от житейското мироздание! Аз ще си създам модерно въоръжена лична армия!Аз ще определям правилата на поведение в моите територии и т.н. И така в продължетние400 г. И понеже това е достатъчно дълъг период сам ще се убедя, че всички тези екстремни усилия не могат да се поддържат вечно. Постепенно първоначалните ми схващания ще ерозират и пак в името на лично спокойствие и запазване на статутаще бъда принуден да приема някакъв вид обществен договор ей така ще се получи равноподстриганата трева от райграс. Но днес когато и хляба и ножа е в мен, да ме караш да мисля за друг морал. Ти просто ми говориеш на чужд език, а аз считам че не ми е зор да си наемам преводач.

 34. sazz says:

  За морала съм съгласен - докато не проумеем, че по този начин си вредим сами и сами си гледаме после грозотиите, и че “голямото и многото е хубаво”, няма да променим средата си и няма да се разхождаме покрай брега с усмивка на уста. Но според мен промяната на манталитета ни трябва да дойде след строги правила и пресичане на всякакви опити за прескачане на закони от ВСИЧКИ, защото за съжаление мисленето ни (на българите) се изроди от робско в някакво тарикатско изчадие на анархията, заради което всеки за всеки е вълк (за което виновните са много) и дори не мислим първо за себе си преди да помислим за другите - просто не мислим. Даваме подкуп, вземаме подкуп, кланяме се чинно на чичко-паричко и после се чудим защото всичко е грозно, презастроено, а децата ни се гърмят в училище. Преди да влезем насила в коловоз, от който да не можем да и да си помислим да мръднем, няма да си променим манталитета, а оттам и делата. Но това няма да стане в нашето време - ние можем само основите да положим. Ако положим мноооооооого усилия! Пожелавам ви го!

 35. морков says:

  Julian,
  нещо не се връзва в това, което си написал.
  като оставим на страна че си работил за тези с армиите(личи си), ми се вижда безсмислено да излагаш тяхното разбиране за “държава”
  дали не се опитваш да ни наведеш на мисълта за безпомощност?
  какво, на кратко, искаш да кажеш??

 36. bgarch says:

  Pavel, не съм съгласен с теб!
  Едно масово НЕУЧАСТИЕ в такъв конкурс би бил красноречиво доказателство за гражданската позиция на архитектите! А не да се правим на хитри и да предадем проект, знаейки добре, че моралните сред нас няма да го направят!
  Ще дам един пример встрани от архитектурата.
  Доста преди 10.11.1989 г при разговор с младо момиче от Чехословакия то изрази пред мен искреното си очудване от масовия наплив тогава от млади българи за членство в единствената тогава партия- БКП. От своя страна аз бях искрено очуден, попитах я- нима в Чехословакия партийните членове нямат облаги, предимства, издигане в кариерата и т.н. “Да, имат”- отговори ми тя “но у нас, в Чехословакия, младите хора не искат да стават партийни членове, въпреки облагите. И ако един действащ партиен член успее да привлече млад човек за кандидат за член на партията, това е голям успех за него”.
  Така в онези години младите хора в Чехословакия са проявявали гражданската си позиция срещу комунизма, без да излизат на барикадите, но отказвайки се да участват в неморалните действия на властта. Чудно ли е тогава защо сега България е все по- назад от Чехия в развитието си. Сигурен съм, че и днес, ако подобен архитектурен конкурс се обяви в Чехия, никой архитект(особено млад) няма да участва в него, независимо от възможността да припечели нещо- пари или слава.

 37. Julyan von Emona says:

  Морков, не си мисли,че си достигнал нивото на прозрение дори на циганките-врачки които могат да те пресрещнат срещу църквата Св.Неделя в София. Да наистина съм работил за тези с армиите, дори съм високо ценен райтер в техните армии. Позволявам си една образователна забележка: Райтер е офицер-наемник който през периода ХІV-ХVІІводи военна групировка от наемници и пазари военната сила и използването и с този който се нуждае от нея.
  В този аспект, ако си платиш ще приведа в действие възможностите си в твоя полза.От своя страна аз също не мога да платя за да работиш за мен, защото не мога да си позволя разход за нещо, което не ми е нужно. Трарикатлъка е толкова да набъбнеш, че в определен момент държавата да изглежд беднада да ти плаща и да предостави част от себе си в твоя полза

 38. морков says:

  wow! Julyan, ти си бил голям … :)

  попитах какво искаш да кажеш с предното си мнение, а не да бълваш нови дарвинистко-макиавелси тиради.
  напиши заключението на тезата си за 400те години за да е ясно.

  за да не се затлачва блога с неясни алегории, можеш лично да ми пишеш други “образователни” неща на post.research@yahoo.com

  поздрави.

  пп.
  не си спомням да съм кандидатствал за работа … но ти си знаеш :)

 39. живко says:

  Здравейте,
  За любопитните ето още един от проектите от конкурса.
  http://www.fribul.com/bg/projects/master-plans/09alley1-varna/

 40. морков says:

  нямаше ли някакво развитие вчера??
  ако някой знае да съобщи, моля

  поздрави

 41. Ина says:

  Вчера? Какво е трябвало да се случи вчера?
  Аз имам само информация от миналата седмица, че Костов е поставил питане на парламентарен контрол към министър Плевнелиев:
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=499060
  Според министерската проверка обаче нямало данни за извършено нарушение…
  А това е сигналът, който неправителствената организация СОПА е пуснала към прокуратурата:
  http://sopa.bg/request.php?562

 42. морков says:

  @Ина - не съм много сигурен, хванах нещо по р.Хоризонт в колата, и само разбрах че нещо се разглеждало в съд (маи ВАС) в момента на предаването и чакали “решение”. после нищо повече не чух. да не би да съм се объркал нещо?
  това беше на 22 Март около 10:00 -

 43. морков says:

  @Ина - мисля че това е било.
  http://www.sopa.bg/news.php?extend.97
  втрещен съм от липсата на информация, но скоро гледах заснета реакцията на ББ при споменаване на ТИМ и Алеята…което ми разясни много неща.(май беше връзка от твоя пост по-горе, за което благодаря ако е така)
  бтв, всички документи на сайта на СОПА са много ценни ако се търси начин за подвеждане под отговорност за непровеждане на общински конкурси
  …примерно :)

Изпрати коментар

 
.