По улиците на Маями

Маями. Как да започне човек такава тема - биха могли да се кажат толкова много неща, нито едно от които да е по-маловажно, за да отиде на второ място. Затова реших да подхвана с малко история…Втората половина на миналия век голям поток от емигранти (основно кубинци) се насочват от Латинска Америка към САЩ, за да търсят по-добър живот или, казано на прост американски, „да намерят американската мечта”. Избират именно Маями, защото е на 150 км път по вода северно от Куба. И тъй като емигрантите достигали в най-критичните периоди над 100 000 души годишно, Америка се принудила да въведе ограничителни мерки през ‘96-та. След това потокът се отклонил през Мексико. Въпреки това, в днешни дни по улиците на този курорт е по-възможно човек да чуе испанска реч, отколкото английска. Това е първата изненада, а следват и още.

Изграв в Маями

крайморска алея
Това е крайморската алея в South Beach, Маями

Кацате на летището в Маями рано сутринта, слънцето още не е изгряло, просто аха-аха започва да се развиделява. Температурата е все още ниска (около 30 по Целзий) и затова чакате рейса, който ще ви откара до хотела, в автогарата, където има климатик и се живее. Не след дълго, минавайки по моста на 5-то Авеню, се откъсвате от самия град и стъпвате в истинския световен курорт Маями Бийч. Хвърляте дисагите в спретнатото хотелче и отивате да посрещнете слънцето на плажа. Палми, пясък, лек океански полъх. Слънцето се издига все по-високо и картинката става все по-ясна. Вие сънувате - не сте в Маями, а в Слънчев Бряг. Около брега се издигат хотели-мастодонти, тук-там стърчи по някой кран, а по плажа наизскачат бодри спасители, които разполагат шезлонг до шезлонг на пясъка и ги отдават само срещу $30 за цял ден. Вие обаче си носите чадър (нашенецът си е нашенец) и го разпъвате необезпокоявани.

американският Слънчев Бряг
Ако сте заспали на плажа и рязко се събудите и погледнете наляво…

...а после надясно... ще решите че може би сте сънували и все пак сте на плажа в Слънчев Бряг
…а после и надясно… ще решите, че може би сте сънували и все пак сте в Слънчев Бряг

И понеже знаете, че в Маями има art deco district, отивате да разгледате. Там до известна степен също може да останете разочаровани, защото представлява едно кварталче с китни, но що-годе обикновени шарени къщички в бонбонени цветове. На всичкото отгоре има и голям розов небостъргач (за да се връзва с къщичките).

сграда в стил art deco

фонтанче

сграда от art deco district

още една...

...и още една...

...и последно...

розов небостъргач
Това е розовият небостъргач в най-южната част на Маями Бийч (връзва се с къщите от art deco district, мда…)

стъклен небостъргач
…а този е направо трепач на детски мечти

Какъв извод може да се направи от казаното дотук - не ходете в Маями на никаква цена? Нищо подобно. Маями Бийч е незабравимо място. Това не може да се покаже със снимки, не може и да се обясни. Просто защото Маями означава атмосфера, Маями означава настроение, Маями означава нощен живот. Съвкупност от солени океански пръски, екзотични акценти и непрестанна фиеста. В този курорт животът кипи нон-стоп и ако някой е настроен за „активна почивка” - това е мястото.

di Lido

къща в жилищната част
Една сграда от спокойната югозападна жилищна част на Маями Бийч

Извинете ни за носталгичната нотка, но човек не би могъл да е безпристрастен към град като Маями, след като го е посетил.Автор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: , , ,

4 Отговора на “По улиците на Маями”

 1. Крис says:

  Уха, Маями, страхотно е!!!

 2. mok says:

  Да, направо като се сетя ме хваща носталгията :Р

 3. Smith says:

  Strahotno e

 4. anastasiq says:

  neveroqtna krasota :))dai boje nqkoi den da stignem i nie do tam

Изпрати коментар

 
.