Ландшафтни напъни

без заглавие

Сигурно някои от вас са попадали на пренията, които напоследък се развиха около ландшафтните архитекти. Всъщност, не знам колко от тях следят този сайт, но аз следя техните дискусии във Фейсбук, където са се струпали няколко активно коментиращи човека и стабилно хейтват всичко що е архитектура без “ландшафт” отпред. За какво става дума ли? Ето за какво:

Отскоро КАБ прие в състава си освен архитекти и ландшафтните им колеги. Ок - всичко 6, няма проблеми. Дотук. Разбира се, след това започват изискванията. Не били специалисти по “озеленяване и паркоустройство”, а по “благоустройство и паркоустройство”. Както и да е - слабо ме интересува как точно се води. По-скоро е интересно какъв точно смисъл влагат колегите по ландшафтна в това “благоустройство”. Ще добавя и конкретни извадки от дискусията и стената на фейбук-страницата им, за да ме разберете съвсем точно.

Та каква била работата - Ландшафтните архитекти не били обикновени архитекти, а се занимавали с композиция, организация и естетика, за да генерират “емоционална реакция, подходяща за мястото и предназначението си”. Те използвали “растенията, небето, земята, гледките”, докато обикновените архитектите (може би трябва терминът да бъде поправен на “обикновени архитекти”) боравели само с някакви си там стенички, тавани, подове и мебелчета. Следователно архитектите, пардон - обикновените архитекти - трябвало “да си гледат сградите”, а Ландшафтните архитекти - всичко останало - паркови пространства, улици, площади и тн. И това да се дефинира и да се направи по закон! Не може така, тези “хубосници” - т.е. обикновените архитекти - “искат да сложат ръка на всичко”!

Ама разбира се - как ли пък не. Ние, простите архитекти, боравим само и единствено с някакви тухли четворки + мазилка и най-много, ама най-много - окачени фасади. Аз предлагам дори окачените фасади да ги правят Ландшафтните архитекти, защото са отвън на сградата и си взаимодействат с градината. Тоест парка, да не би някой ЛА да се обиди - не били градинари, били благоустроители. Да не забравя да си го набия в главата. Също така можем да добавим към списъка и: мазилки, покриви, входни врати и на последно място, но не и по важност - всички балкони, тераси и прочее сиви пространства [простете за израза - някой от ЛА може би няма да е наясно - "сиви пространства" означава "междинни пространства", тъй като са между черното/плътното (вътре) и бялото/свободното (вън) ] - да са работа на ЛА!

***

Далеч съм от мисълта да слагам под общ знаменател всички ландшафтни архитекти, това е все едно да кажа, че всички американци са бавноразвиващи се. Обръщам се специално към тези ЛА, които така старателно оплюха колегите си от специалност “архитектура”. Ако тези лица бяха се поинтересували поне малко в детайли за дейността на архитектите, щяха да са наясно, че архитектите не боравим със стени, подове, тавани и дивани (близко е до акъла - както ландшафтните не боравят с листа и тор). Нещо повече - архитектите не боравим дори с форма. Боравим с пространства. Разликата е от земята до небето. Също така, не е добре да се пропуска подробността, че съществуват няколко направления на архитектурата - интериор, обществени, жилищни и промишлени сгради, сградостроителство, опазване на архитектурното наследство и градоустройство. И тъй като по съвсем случайно стечение на обстоятелствата, аз съм съм специализирал точно последното от изброените, ще кажа следното: в катедра “Градоустройство”, освен да се пие, за който има желание, може да се научи доста не просто за някакви си там стенички, подове и тавани, а за организацията на пространствата. Виждал съм не малко проекти на ландшафтни архитекти за открити пространства, както и доста - на архитекти-градостроители. Интересно ви е до какъв извод съм достигнал на базата на сравнителен анализ ли? Е, то просто няма база за сравнение. Едното е концепция за естетика, другото на практика е комбинация от всичко - естетика, функция, пътникопотоци, подходи, силуети, дизайн, технология, … … И  ако обичате, ландскейпърите, да не се бъркате в градоустройството, просто нямате този капацитет. Както ние не ви се бъркаме в паркоустройството.

А, да - и още нещо, да не забравя - изцепки от сорта “мдаааа…..последните години хонорарите на господа архитектите скочиха МНОГО” са меко казано неуместни. Да не обяснявам пак. Ако някой не е наясно и не го мързи да чете - да види статиите за цените и проектирането.

Та явно си е до човека. Както има колеги архитекти и инженери, които постоянно се плюят и такива, които се уважават, така ще има и колеги ландшафтни архитекти и “обикновени архитекти”, които ще се плюят и такива, които ще спазват добрия тон. Имал съм удоволствието да се запозная лично с изключително приятни колеги ЛА, моите искрени уважения към тях, но явно не всички са такива. А кой от кои да е - всеки сам избира.Автор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: , , , ,

66 Отговора на “Ландшафтни напъни”

 1. rai_tin says:

  Аз лично имам приятели ландшафтни архитекти, които ценя страшно много. Винаги съм се възхищавала от интересът към собствената им професия и ентусиазмът да се докажат и да се реализират в нея, дори мисля че са едни от първите придобили ППП от КАБ. Аз лично гледам на приобщаването им към КАБ като идея, че трябва да работим заедно, но явно някои смятат че ние трябва да работим за тях, а не наравно с тях… Надявам се това, което ще кажа да не засегне истинските ЛА!
  Смятам за крайно неадекватно поведение определени хора, които очевидно не са наясно с нашата професия да дават оценка какви хонорари взимаме и с какво се занимаваме. Не познавам нито един архитект, който е забогатял, защотото е изпроектирал някое дворно пространство по желание на възложител. Така че ще помоля колегите ЛА да не ни обвиняват, че сме им откраднали прехраната!
  В учебния курс на специалност Архитектура влиза теоретична и практическа подготовка по дисциплина Паркова и ландшафтна архитектура. Да, наистина не сме достатъчно запознати с видов състав и т.н., но от композиция и организиране на пространства определено разбираме. Когато един архитект, или поне един добър архитект, проектира дадена сграда неизменно мисли как тя ще стои в пространството и как ще кореспондира с околната среда, това налага намесата ни в благоустрояването на околния терен. Искам един от хейтърите (извинявам се за чуждицата, но няма по-подходяща дума) да ми покаже негов проект в който се съобразява със сградите и създава среда, която да кореспондира с тях!
  Друго нещо което коментират в тяхната групичка във Фейсбук е идеята да ни били кръстели “строителен архитект”, за да било ясно че ние се занимаваме само с архитектура на сгради. Що за абсурд е това и тези хора, които дават такива идеи имат ли изобщо представа за какво иде реч?
  И не на последно място - обвинението, че архитектите сме виновни за “бетонирането” на черноморието и планините… Архитектите не са екологично дружество, можем да се опитваме да насочим инвеститора по посока на съвременните тенденции за зелена архитектура и опазване на околната среда, но ако той иска да инвестира парите си в друга посока дори и да откажем ще си намери друг проектант. Има закони и отдели към общините които издават визите за проектиране и разрешителните за строеж, проблема е там, а не в проектантските ателиета. И драги хейтъри, като не ви харесват многото хотели, които са изникнали като гъби след дъжд, като искате чиста и неопетнена природа, моля, хванете палатките и така прекарайте лятната си почивка, също така има безброй много хижи…

 2. От момента, в който някаква професионална група си създава пазар изцяло с държавни регулации (имам предвид задължителните проекти за озеленяване), поне за мен темата за нея е изчерпана - възможно най-малко пари и възможно най-малко контакти.

  И като съм почнал в хейтърски дух, да кажа и за камарите - при липса на третиране туморите могат само да се разрастват. Писаното горе е само един от симптомите.

 3. някой says:

  Ex………… още един архитект без работа! => уважаеми mok(viktor),
  вие като сте толкова засегнат от тези ландшафтни архитекти, то побликувайте си материала на стената им във facebook-a !!!

 4. mok says:

  @някой - Благодаря за съвета, но някой ме е изпреварил вече. Което е добре, наистина се надявах някой ЛА да попадне на статията.
  П.п.: Аз определено не съм без работа, не ми бери грижата ;)

 5. мимике says:

  Снимката е уникална :D Поздравления!!!

 6. мимике says:

  Дано не е Photoshop, направо е като истинска!!!

 7. Creator says:

  То човек като не му върви в професионалната част го удря на пропагандна омраза.Пък тия лозунги измъкнати от някои учебник “емоционална реакция, подходяща за мястото и предназначението си” направо ме напушват на смях - във ВИАС-ките учебници също ги има с тонове,ама на ландшафтните колеги им правят по-голямо впечатление щото имат сигурно само един учебник.Иначе то и гласа на “обикновенните архитекти” не пада по-долу - спомнете си че преди приемането на “ландашафтните архитекти” в КАБ вървеше подписка срещу това - малоумна работа.

 8. 1 says:

  va6ite proekti sy6to sa zadyljitelni za kakvato i da e strioitelna deinost taka 4e ne vijdam kyde e problema?

 9. Andrei S. says:

  Az predlagam land6aftnite arhitekti da gi zabranime sys zakon i da si ostanat samo tezi mi6oci deto pi6at tuk s nickname, a osven tova land6aftnite arhitekti u4at dva semestyra arhitektura, no ne pretendiraty za va6ta specialnost, naprotiv vinagi sme bili loqlni kym arhitektite s koito rabotime, a vaz to4no edva li nqkyde 6te vi sre6tneme kato gledam imate prekaleno mnogo vreme da syrfirate v neta.

 10. mok says:

  @Andrei S. - Да, прав си, че ЛА не могат (а няма и как) да претендират за нашата специалност. Именно за това да не го правят! Мисля, че достатъчно ясно съм се изразил в статията за какво иде реч, изобщо не става дума за премахване или забраняване на ЛА.
  П.п.: Определения като “мишоци” са неуместни. Това е блог, широка световна практика е коментиращите по блоговете да се представят чрез никнейм - какъвто, помежду другото, е и Andrei S. Ще те подканя ако случайно решиш пак да коментираш тук, да ги избягваш, а също така да пишеш на кирилица, не на шльокавица

 11. Andrei Stefanov :) says:

  ***Коментарът е изтрит от администраторите***

 12. Andrei Stefanov says:

  ***
  Samo da te pitam: za6to iztrivate neudobnite komentari? Ima i drugi forumi deto moga da ti otgovorq:)
  I o6te ne6to pro4eti vsi4ko deto ste izbylvali po-gore i si napravi edna du6ecvna ….. sigyren sym 4e 6te te udovletvori :)
  ***Коментарът е редактиран от администраторите***

 13. Creator says:

  Andrei S. нормално е да сте лоялни към ръката която решава дали вие точно ще “папкате”.

 14. rai_tin says:

  @Andrei S. и всички останали, които все още не зацепват какъв е проблема - тук не сме коментирали и не сме тръгнали да се караме с някой защото си нямаме работа, а отреагираме на конкретна атака на конкретна група от хора към нашата гилдия! Съветвам ви най-горещо да си разчистите гнилите ябълки сред вас във въпросната групичка - ще ги познаете лесно по неколегиалните коментари - и после да се разправяте с нас. Честно да ви кажа преди беше смешно, вече е и досадно да слушаме колко сме лоши ние архитектите и как не сме добри другарчета… ако някой от вас не е успял да влезе в проектантски екип ние не сме виновни… аз лично съм свидетел на архитектурни фирми, които наемат ландшафтни архитекти към екипите си!
  И още нещо, този блог и сайта към него имат определна цел и не са просто сърфиране в нета, съжалявам, че си нямате подобно интернет пространство на вашата гилдия…

 15. Andrei S says:

  ***Коментарът е изтрит от администраторите***

 16. Andrei S says:

  ***Коментарът е изтрит от администраторите***

 17. Andrei S says:

  ***Коментарът е изтрит от администраторите***

 18. Andrei S says:

  Kato si tolkova otvoren 6to te pritesnqva 4ujdoto mnenie.
  ***Коментарът е редактиран от администраторите***

 19. Andrei S says:

  ***Коментарът е изтрит от администраторите***

 20. Andrei S says:

  ***Коментарът е изтрит от администраторите***

 21. Andrei S says:

  a puk kolko ste hranitelni :) kato vi znam kak vinagi revete 4e i 200 lv sa vi mnogo ami ako iskate da vi dam na zaem ta da mojete da prodyljite s kon4inkite 6tot ti i mok se symnqvam 4e mojete pove4e
  ***Коментарът е редактиран от администраторите***

 22. Andrei S says:

  ***Коментарът е изтрит от администраторите***

 23. 1 says:

  ***Коментарът е изтрит от администраторите***

 24. 1 says:

  ***Коментарът е изтрит от администраторите***

 25. pinko says:

  ***Коментарът е изтрит от администраторите***

 26. mok says:

  @Andrei S - Много изчерпателно. Благодаря от сърце за искрените думи. Може би си зле с английския или пък си зле с коНпютрите. Иначе щеше да прочетеш, че поредният написан от теб коментар е “изчакващ одобрение”. Обикновено един нов юзър изчаква одобрение само първия път, а после коментарите му се постват автоматично, но ти (което, предполагам не си забелязал и си се чудил защо тоя мок трие всичко на секундата като робот) си се написал без точка след “S”. За това блогът те е отчел като нов и следователно - изчакващ. Може би няма смисъл да ти се обяснява, защото едва ли ще вденеш, но трябва да се пробва.
  По отношение архитектурата - ако беше отворил някоя от по-старите статии, щеше да установиш с изненада, че в този блог се обсъждат както добри, така и лоши архитектурни примери.
  По отношение тона ти - абсолютно неприемлив е (въпреки, че ми беше забавно да чета - лъхаш на съвсем първична и непринудена простотия). Всички твои коментари ще бъдат премахнати, одобрих ги само за да ти погледат и другите посетители сеира 1-2 дни.
  П.п.: И недей се нервира толкоз, че ще спукаш някой капиляр..

 27. pinko says:

  Особено Спас Колев. То бяха “тумори”, то бяха чудеса, ужас, пълен расис. Rai_tin, и на мен много неща не са ми забавни, прочети по-нагоре да видиш “колегите” колко са широко скроени… много сте жалки, какво точно ви взехме и ви ущетихме та така сте писнали няколко човека в този блог?

 28. Creator says:

  Винаги съм си мислел ,че точно в блог с такава ограничена и скучна тематика няма да има подобни изказвания ,ама бях опроверган - простотията е всевишна :)))).Хубавата новина е че Andrei_S и 1 са едно и също анонимно лице не можещо да пише на родния си език (може да греша и да не му е роден).Бях се оплашил че колегите ландшафтни архитекти масово са изтрещяли и са намери този дълбоко заровен блог за “обикновенни архитекти” да си изливат злобата.Andrei S не е добре да говориш такива неща за хора които не познаваш!Не е лошо да се срещнем да ти обясня лично че не съм такъв човек за какъвто ме мислиш :)

 29. Andrei Stefanov says:

  :) Tova li izmisli za cql den?
  ***
  A po otno6enie na arhitekturata… mislq 4e ti ne biva da q komentira6, za6oto ne q razbira6 :)
  ***Коментарът е редактиран от администраторите***

 30. rai_tin says:

  Аз от сърце се смях на тези обяснения в любов и мисля, че единственото нещо което може да се направи е да ги оставим сами да говорят за себе си и респективно за авторът им… Изненадана съм, че този човек изобщо знае как се борави с компютър имайки предвид езиковата му култура, моделът на поведение и манталитетът…
  Дори не мога да го нарека колега тъй като е позор за всяка гилдия…

 31. Creator says:

  P.S.Има форум на КАБ и оправа на КАБ където могат да бъдат обсъждани юридически въпроси на тема име на специалност и правомощия дадени от закона.Исканията и негодуванията ви са отправни именно към тях ,а не към всички “обикновенни архитекти” които са се обеднили в едно злобно множество и таино ви подливат вода :)Ако прочетет внимателно този блог и поговорите с повечко “обикновенни архитекти” ще разберете че те също не са “лудо влюбени” по КАБ.

 32. Creator says:

  P.S.2 Не е лошо и в групата ви в facebook да метнете някоя снимка на темата “благоустройство и паркоустройство” ,а не манифест на “Зелената партия” и черно-бяла снимка на чичко с теодолит(на мен ми прилича на “обикновен геодезист”).

 33. rai_tin says:

  @pinko - погледни групичката във фейсбук и хронологията на коментерите. И пак ще кажа аз имам приятели ЛА, тази публикация не е насочена срещу ЛА, а срещу анти-архитектурната фракция… четете бе хора…

 34. Andrei Stefanov says:

  Creator, “opla6i” i “oprava” se pi6at s U… a ina4e nie koNpiutrite gi polzvame za televizori…

 35. pinko says:

  Да rai_tin, четох ги и незнам какво толкова Ви стресна, нормално е и те си пазят хляба, както и Вие, което е достойно за уважение, не знам защо така ги нападнахте, нито са Ви взели нещо, нито искат нещо ваше…

 36. pinko says:

  Creator, виждам че си разгледал основно групата във фейсбук, виждаш ли, няма нищо страшно, какво толкова се уплашихте… стига с тая параноя… а относно хейтването, кофти ми е да го призная но вие не отстъпвате по нищо, даже ги превъзхождате.

 37. mok says:

  Колеги, имайте предвид, че тук пише един и същи човек с няколко различни ник-а. “Andrei S.”, “Andrei Stefanov”, “1″ и “pinko” са един и същи човек.

 38. Andrei Stefanov says:

  ***Коментарът е изтрит от администраторите***

 39. Мишо says:

  Интересно каква конфронтация се заформя. Първо да уточня, не съм нито архитект, нито ландшафтен такъв. В настоящата статия се цитира изказване, че архитектите трябвало да си гледат сградите и да се сложи ясно разграничение къде свършва работата на архитекта и почва тази на ЛА. Според мен това не е удачно, тъй като всеки проект има свойте особености. Кой какво ще върши зависи от изискванията към проекта.
  Напоследък обаче, се забелязва тревожна тенденция новото строителство да включва все по-малко и по-малко зеленина. Всичко е сграда до сграда. Но за това вина имат не архитектите, а инвеститорите, с тяхното желание за максимална печалба, и естествено контролиращите органи, които си затварят очите срещу скромна част от тази печалба. Този проблем не е само с озеленяването - има достатъчно фрапиращи примери в блога, снимката от този пост например е доста красноречива:
  http://arhitektura.bg/blog/?p=4091
  Това което искам да кажа е, че причината да няма зеленина в София е същата, заради която имаме сгради извън нормите.

 40. Creator says:

  pinko прав си.Както вече писах в КАБ вървеше малоумна според мен подписка да не влизат ландшафтните архитекти в КАБ :)))Пък границата като цяло при “обикновенни архитекти” и “ландшафтни архитекти” е толкова размита че няма на къде.Просто при нас като остатък от плановата система на социализма има два университета (УАСГ и ЛТУ) които водят някви смешни словесни борби.

 41. Longanlon says:

  самия факт, че въпросният андрей пише на латиница е достатъчно показателен за това колко насериозно трябва да се вземат думите и личността му…

 42. pinko says:

  Creator, не мисля че каквито и да е “словестни борби” са уместни, можеби не знаеш но катедрите от двата университета много често си партнират в най-различни начинания и това не е отскоро, което е чудесно и показателно, но безспорно е факт че е пълно и с екзалтирани типове, за които тези неща не означават нищо, имам в предвид: да наистина имаше такава подписка, дори изявите на част от хората в този блог напомнят за нея… за съжаление.

 43. Divo says:

  Вижте колеги, аз съм ландшафтен архитект и от опита ми до сега и наблюденията над всевъзможните идиотщини проектирани последните 20 години, мога спокойно да кажа:
  1. Всеки проект трябва да се прави от екип специалисти, професионалисти от различни области като архитекти, ланд.архитекти, урбанисти, художници и т.н. И тъй като от скромния си опит съм запознат с работата на архитекта, то в по-голямата си част Вие колеги архитекти си плюете на професията проектирайки безумни идиотщини, само и само инвеститора да Ви даде парите.
  2. Смешно е да се говори за каквото и да е озеленяване без намесата на ланд.архитект, защото сами можете да видите резултата навсякъде из цялата страна(не само в столицата)…Но това ще се промени, когато се промени и мисленето на хората просто да докопат парите на всяка цена, и когато започнат да мислят креативно и да
  осъзнават, че ние и децата ни ще живеем сред бетонната пустош която създаваме!!!
  3. Така както архитекта проектира сградата, специалностите отделните комуникации, ланд.архитекта трябва да оформи средата в която ще бъде изпълнено всичко това. И това трябва да бъде един обвързан процес, между всяко едно звено(архитект, ланд.архитект, специалности и т.н.).
  Като финал искам пак да Ви намекна, че трябва да работим в екип и всеки да държи на професията си, а не за определена сума пари да си плюе на професията.

 44. морков says:

  хубаво е на групички :) мисля че по-уморителна и безинтересна “тема” не бях чел досега тук

 45. mok says:

  @морков - Хехе, за теб безинтересна и уморителна, ама я виж - някои хора са неуморни - изпочупиха си клавиатурите от писане :D

 46. psihi says:

  Доколкото знам и двете специалности изучават градоустройство и мнението ми е, че не трябва да има ограничения в чисто градоустройствените проекти и конкурсите. Защо да не могат да участват отделно? Другият въпрос - Кой да се занимава с благоустрояването и дизайн на градската среда. Тук би трябвало да има още по-голяма свобода. Всеки който има идеи и квалификация за справяне с техническата част по проектите да може да се включи. В това число инженерите-дизайнери, пространственото оформление, ЛА (ландшафтна архитектура), ОА (обикновени архитекти)…и т.н. Колкото повече, по-добре. Иначе излиза мнението, ако само ЛА се занимава с тези задачи ще живеем в зелен рай, а не в бетонни джунгли и кич сътворени от ОА.

 47. tse says:

  Само незнам кой го измисли това ОА… :)

 48. еdin LA says:

  Проблема с “хейтването” на колегите архитекти се насажда в колегите ландшафтни архитекти още в катедра Ландшафтна архитектура от самия ръководител катедра (в момента това е госпожа Цолова)за която дори не мога да кажа че е проектант. След 5 години “обработване” повечето започват да пеят в същия хор. Разбира се има и маного разумни ЛА - слагам и себе си в това число - за които тандемът архитект-ландшафтен архитект е носител на посзитивност и добри идеи…

 49. zigurat says:

  Колеги,
  в родината ни всеки разбира от всичко.
  Нека оставиме геодезистите да си правят геодезията, архитектите архитектурата, а ландшафтните архитекти ландшафтната архитектура. Когато някой се прави на друг специалист винаги е за сметка на обществото, а целта все пак е да живеем в по-добра среда.
  Защо са всичките тези коментари.
  Има си закони прокурорите е хубаво да вкарат повечко главни архитекти където им е мястото а за десерт и някой и друг кмет позволил бетонирането и на малкото околно пространство в градската среда.

 50. Cernun says:

  Привет на всички! Аз съм 4-ти курс ЛА в ЛТУ. Като прочетох горе написаното, ми става ясно, че м/у архитектите и ландшафтните архитекти има някаква огромна пропаст (то и преди ми беше ясно де). В цивилизованите страни тези специалисти работят заедно, а тук само се карат и се хранят едни други. Колеги архитекти действително го има момента, че изземате наште функции и в повечето случаи проектирате и зелените площи около сградите, а на нас няма кой да ни даде да проектираме сградите в зелените ни площи, а ние и не искаме да ги проектираме. Резултата от това в повечето случаи е едно много посредствено и бедно озеленяване. Аз лично тази година поддържах един такъв обект - нов жилижен комплекс в Манастирски ливади. Зелените площи там са около 1.5дка. Видовия състав беше изключително беден - туи, жив плет от птиче грозде в двора и котонеастер по терасите на първите етажи, 3 рози в средата на двора - това е. Взимайте ЛА в екипите си проектирайте заедно, защото дори и да сте проектирали много хубава сграда, ако направите посредствено (оскъдно) озеленяване около нея, цялостната визия на обекта се разваля. В момента се чувстваме обречени да проектираме само частни имоти или да посочваме къде ще са дръвчетата, храстите и дърветата в “зелените” площи очертани от вас архитекти и урбанисти, които в повечето случаи са сведени до минимум, заради стремежа да се осигурят нужния брой паркоместа и т.н.
  Мойто мнение на бъдещ ЛА е:
  Ланд. архитекти трябва да бъдат в отделна гилдия от архитектите както е в повечето(ако не и във всички) напреднали страни.
  л.арх. и архитекти трябва да работят заедно и да имат перфектна комуникация по м/у си, но всяка жаба трябва да си знае гьола и власта е тази която трябва да следи за това. сегашното положение е такова, че власта нарочно е с вързани ръце като сме в една гилдия, защото както казах никой няма да даде на ЛА да проектира сграда, но в същото време никой не пречи на архитекта да нацвъка 5 туи пред блока си и да ни изяде хляба. За това ли уча 5 години ? Така ли ще строим “Зелена България” и “Зелена София”?

 51. meri says:

  Да, така е, и все пак темата се казва “Ландшафтни напъни”, което не е най - уместното нещо на света!

 52. сара says:

  Включвам се като трето лице. Не съм нито архитект, нито ЛА. Не само заглавието на темата е неподходящо. Изказванията на т.нар. архитекти в блога също е доста неподходящо. Мисля, че неразбирате най-важното. ЛА е специалност близка до изкуството. Не случайно там се влиза с рисуване. Искам да кажа, че не можем да сравняваме работата на двата враждуващи “отбора”. Наистина ЛА имат по-различно мислене, смея да твърдя донякъде по-творческо. Защото човек ахва като види прекрасна сграда, пред която има достатъчно и подходяща зеленини, а не само огромна и величествена сграда. Тоест извод - приемете, че едните без другите правите непълноценни неща.

 53. лорда says:

  За сведение на колегията във “войната ” между архитектите и ландшафтните архитекти в Пловдив няма пострадали. Има жертви само от “цивилното озеленение” след поредното строително разрешение за разполагане на билборд в зелена площ издадено …познайте от три пъти.1.Кмета 2.Главния архитект 3.Главния ландшафтен архитект/МАЙ НямА такъв МАЙНА/!!!http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2091392804087&set=o.301772823940&type=1&theater
  с подкрепата на Uni Credit BulbankОще един кадър от полесражението, на една пряка от новостроящото се кметство на район Тракия.Отрязанато дърво е атласки Кедър/Кедрион е едно от старите имена на Пловдив/.
  Свързването на инцидента с Кан Крум е долна инцинуация, всички знаят че паметника му е на две преки, до Шесто Районно Полицейско Управление откъдето потвърдиха алибито му!

 54. citro says:

  @сара - не че нещо, ама архитектура се влиза с 3 броя изпити по рисуване и хич не съм съгласна да си мерим творческото виждане…

 55. По въпроса за напъните уважаеми архитекти не виждам защо Вие да имате виждане за пространството а ландшафтните архитекти - такива нещастници като мен само да могат услужливо да впишат имената на кръгчетата на растенията. За сведение завършил съм СТ “Христо Ботев” София специалност строителство и архитектура. За величието на архитектите само ще кажа че с някой от нещата с които се сблъсквам на терен нямаше да мога да го завърша а те са проектирани от АРХИТЕКТИ. За прословутата връзка между терена и сградата да ви изпратя идиотщини с които някакси трябва да се справям. Истината е че е удачно за да стане хармонично и оптимално решението в частта свързана с градина, открито пространство и т.н. да се работи в екип. Явно това е под вашето ниво но така е в нормалния свят. Градината не е композиция от мъртви елементи (освен ако не я направите от пласмаса и бетон) и ВИЕ НЯМАТЕ НЕОБХОДИМИТЕ ЗНАНИЯ за да проектирате динамично живо пространство. Това което учите е за да можете да работите с такива като нас а не вместо нас. С цялото ми уважение ландшафтните архитекти имат знанията и уменията да проектират парк без вас - поне в частта без обслужващи и др. постройки.

 56. Обикновен очевидец на архитектурното бездарие says:

  Незнам с какво точно боравят архитектите , но със сигурност не е с талант и със знания . Как може да се влиза толкова трудно в тази специалност , а така лесно да окепазявате всичко с грозно проектираните си сгради . Чувството за естетика не е най-силно изразената ви страна . Градовете нямат добър и завършен вид , а са просто недоразумение на архитектурната мисъл . На ландшафтните архитекти можете само да дишате праха.
  За мое щастие нямам общо с вашата т.нар. специалност , некадърници…

 57. citro says:

  Айде хората, които не знаят с какво боравят архитектите да не дават коментари кой кум кой сват! Писна ми от многознайковци! Ще ви кажа с какво работят ВИНАГИ ама ВИНАГИ архитектите - с инвеститори! С това работят.
  И като ще си говорим за естетика, творчество, кадърници и некадърници, я кажете Вие “Обикновен очевидец на архитектурното бездарие” с какво точно се занимавате и кой Ви даде диплом по многознание? И с какво особено естетически издържано творение можете да се похвалите?
  Не че нещо, ама много маймуни станаха на клона - урбанистите ни обясняват че без тях нищо не можем да свършим, ландшафтните архитекти и те ни обясняват че нищо не ставало без тях… как ли са оцелявали едно време архитектите без тези специалности направо не знам, ама честно!
  Само да ви светна - архитект значи главен майстор, така че айде да се строим най-после по старшинство и всеки да си знае до къде му стигат правомощията.

 58. bgarch says:

  @Обикновен очевидец на архитектурното бездарие -
  “Незнам с какво точно боравят архитектите , но със сигурност не е с талант и със знания”
  Боравят със същото, с което боравят и лекарите, полицаите, следователите, съдиите… да изреждам ли още. Имаше един стар лаф- като знам как работим ние, инженерите, та ме е страх да отида на лекар.
  А архитектите имат и талант, и знания. Поне по- голямата част от тях. Стига някой да има нужда от това. Интересно ми е, обаче, ако ти някога си строил нещо, как си си избирал архитекта- по талант и знания ли, или по най- нисък хонорар. Я сподели с нас, че ми стана интересно!

 59. Специално за citro
  Тъй като си майстор, да вземеш да погледнеш алтернатора на една от работните ми коли, че нещо не е наред. Хора, не знам какъв ви е проблема - вие имате работа от която би следвало да разбирате - ние също. Ако манията ви за величие е накърнена, съжалявам но това е положението. Вие почти нищо не разбирате, съгласно учебния си план от много работи свързани с една къща - това не ви ли побърква.

 60. citro says:

  Аз алтернатора без ама никакъв проблем мога да ти го погледна, все пак щом искаш само да го погледна ;)
  Изключително много ме забавлява ограничеността на изказването ти, имайки предвид че грамотността ти се изчерпва с това да свързваш думата майстор с автомонтьор.
  Не знам как реши че съгласно учебния ни план нищо не разбираме от къщи, мога само да кажа че това е поредното абсурдно твърдение. И все пак не ме изненадва, след като разбрах какви елементарни понятия ти липсват от общата култура :)

 61. julyan von emona says:

  С изключение на Спас Колев я “Всички у лево”
  В подкрепа на тезата му ще спомена че един швейцарски професионален часовникар чието немско езично име едва ли някой помни се е издигнал до това да се казва Льо Корбюзие, а известния Луиджи Нерви по образование е машинен инженер

 62. ландш. арх. Г. Боянова says:

  Дори не ми се иска да прочета всички нападки срещу ландшафтните архитекти и не мисля,че ще падна на нивото на седмия коментар! Би трябвало да работим заедно и да се разбираме, а не да си мерим….студентските книжки! Винаги ще има недоволни- както архитекти, така и ландшафтни такива. И за разлика от Вас- ние не подценяваме професията Ви, безсмислено е, но се замислете дали от нас не зависят онези неща,които не се забелязват? Защото при нас добре свършената работа е точно това- да не се забелязва, а да се слее с околната среда! И ако това е достижимо с един учебник…:)

 63. Даниел says:

  @Спас Колев -
  А нима архитектурните проекти не са задължителни по закон?

 64. Иван says:

  Не съм съгласен ,че ландшафтните архитекти са най-добрите в този сегмент. Мога да дам и доводи …

 65. xylletta says:

  Здравейте колеги! Аз съм от ЛА и днес попаднах отново на този материал , въпреки , че е от 2010г. и го бях чела отдавна.Днес имам малко повече време и реших да напиша нещо.
  Целта ми с този коментар не е да “оплюя” ,когото и да било от вас - архитектите, а да ви покажа една по-различна гледна точка към нашата специалност, а също така смятам , че и ако вие ни покажете съществени неща , които са огромна част от вашата професия , вместо да обиждате, можем да научим много едни от други.И преди да започна , не се засягайте от глупавите изказвания на някои ЛА, които не знаят защо учат или работят тази специалност.Те просто са влезли , за да учат нещо , или защото на мама и татко понятието “Ландшафтна архитектура” им е звучало много добре.Обзалагам се, че и във ВИАС има такива личности , които не знаят какво правят с живота си и въпреки това , те са в най-желаните специалности на университета и точно поради този факт , мисълта им придобива някакво измислено самочувствие и почват на плямпат глупости и небивалици.
  Завършила съм езикова гимназия, от малък град съм.Желанието ми да уча ЛА започна още от 7-ми клас.НЕ архитектура , а ландшафтна архитектура.Написах това изречение, за да ви уверя, че всъщност има хора , които разбират какво значи това понятие и не влизат в тази специалност, защото не са приети във ВИАС, а все още искат някаква архитектура да учат.Аз кандидатствах само в ЛТУ и като първо желание записах ЛА, без да пиша други желания.И така едно просто момиче от провинцията с една голяма мечта да успее в живота и да работи и учи това ,което му харесва, се мести в София. Нагледах се и се наслушах на глупости от ваши “компетентни” колеги , че ЛА е измислена специалност, че тези проекти могат да ги правят и “истинските” архитекти, че това са някакви растения, които всеки може да постави в композиция, която да изглежда добре,че кой не може да вземе 2 храста и една китка, да ги засади някъде и да получи композиция,че “Какво толкова учите вие? Китки!”. Да , китки учим и само първи курс са 400(общ сбор от 2 дисциплини) на учебен хербарий и на латински.И някакви измислени практики ни правят и аз не знам защо. Ей така ,да си ходим в гората с цел описване растения.Ееее ,ама то това, фасулска работа, колеги.На всеки като дадеш един лист и го накараш да се качи до Копитото пеша и да опише всички видове , наред с латинските им имена , всеки може да го направи.А и едни 100-200 растения имаме да лепим на едни картони ,ама трябва да си ги разпознаем преди това.Фасулска работа,колеги.Кой не знае за маргаритката или глухарчето..за техните семейства…на латински?!!
  Да оставим настрана чертежите и проектите , които и за двете специалности са много.Но да , колеги , ние учим китки.Учим китки и всичко свързано с тях 4 от 5-те години на нашето висше образование и накрая се оказва , че и 10-те тухли по 500 страници по ботаника и пр. , не са достатъчни, за да си направиш “композицията от 2 храста и една китка”.Защото един ден като имаш задание за терен , чиято почва не става за нищо , се връщаш в първи курс и се сещаш от анатомия и морфология на растенията , точно кои корени укрепват почвата.Ей такива работи учим ние.Природа , глупости,ботаника,някакви тръни,дендрология,някакви пръчки с листа,паркова фауна,а пък по тази дисциплина си носим хлебарки от общежитията и си представяме как ще изглеждат естетически в нашия парк.
  Истината, скъпи колеги-архитекти, е , че нашите 2 специалности имат точно една единствена обща цел- връзката на дадения обект с наличните сгради , пространства и т.н., естетиката,красотата.И точно поради този факт наши колеги от 2-те специалности се намират в една камара,в което няма нищо лошо.И тъй като съм наясно с факта, че не сме желани във вашите общности, сама ще попитам защо?И сама ще си отговоря.Общата ни цел е много по-голяма и ценна, и важна от това да се обиждаме и ругаем. Вие учите материали,ние учим растения,във ваша полза влизат строителните инженери , в наша полза са ботаниците и т.н..Компетентните хора от двете специалности боравят с различни неща,работят с хора от различни професии,правят коренно различни проекти, обаче всичко това се случва, за да се постигне ЦЕЛТА.

  И аз , колеги , не виждам място за спор, не виждам как ние можем да претендираме дори за малка част от вашата работа , същото се отнася и за вашите претенции относно нашите проекти.

  Ние сме различни и това е хубаво.С това се изграждат и постигат красиви и големи неща,защото всеки от нас влага различни идеи, които комбинирани по добър начин , е съвсем възможно да се вложат в един проект, примерно.

  Силно се надявам , че не съм дала основание на някого да обижда отново или да напада колеги, били то от ЛА или от архитектурата.Също така се надявам да спрат глупавите коментари срещу нас, но тази надежда е малко прекалена.Докато има хейтъри от едната страна , ще има и от другата.Просто ви моля , бъдете по-малко на брой и никога , ама никога не проектирайте, защото докато имате такава негативна нагласа за някой ваш колега, който работи със същата цел като вас , повярвайте ми , няма нищо добро да излезе от проекта ви (говоря и за 2-те специалности).

 66. Деан Стоянов says:

  Това е една много важна дисциплина и един вид загубената следа с природата. Пък иначе архиЧекЧИЧИ ги знаим колко добре работят с природата и сичкия бетон и цимент. Вижда се какви са ги натворили последните 50 години.

Изпрати коментар

 
.