Архитектурна салата от Пловдив

Мислех, че тия тортовидните са отживелица на строителния бум. Необходимото зло, което трябваше да се случи, за да се научат инвеститорите в един момент, че не всичко се продава. Като дойде безпаричието се поопариха, поотдръпнаха се, започнаха по-разумно да си харчат парите и да си поръчват по-приемливи сгради. Под приемливи разбирайте и за купувачите, и за архитектите (слава богу). Оказва се, обаче, както се вижда от днешния пресен пример, че съм в грешка.

архитектурна салата

Преди няколко дни получих писмо от читателка на Arhitektura.bg по отношение строителен казус в Пловдив, който постепенно се е превърнал в доста добър пример за оправията на БГ институциите. Тоест по-точно за липсата на такава. Случаят е такъв: в съседен имот на съществуваща двуетажна къща започва ново строителство на 5-етажна сграда, на калкан, с кота корниз 15 метра при позволени 12. Без промяна на ПУП, само с виза. Освен това, обърнете внимание на снимките - калканната стена на новата сграда прави някакви странни движения наляво-надясно и нагоре-надолу, вместо да си стои на границата на имота, където й е мястото. И също така - интересен е случаят и с терасата, която се е образувала на калкана и парапетът й стъпва върху калканната стена. Готско е някак си. Както и да е - инвеститори всякакви, всичките си търсят интереса, много от тях гледат да заобикалят закона, проблеми е нормално да има. Но пък не е нормално отговорните институции да не обръщат внимание на пряко заинтересованите лица, които обжалват казуса (в случая - съседите). Например РДНСК-Пловдив и Административен съд - Пловдив, доколкото разбирам, са обявили случая за безпроблемен и не са уважили жалбите. Необходимо е било да се стигне до ВАС, за да има адекватна реакция.

Фугата!
Фугата, която каза НЕ на еднообразието…

пак фугата
…и реши да “разчупи” положението в хоризонтала и вертикала

фуга и балкон

Не съм сигурен, че мога да коментирам особено компетентно юридическата точка от проблема, ще оставя това на тези, които са на ТИ със закона. Затова пък ще ви обърна внимание на няколко чисто архитектурни проблема, които безпроблемно съжителстват в тази цветна салата от стрехи и чупки.

Бърз любителски поглед - надробена сграда, никаква логика, много чупки, розово и кафяво (?). Притеснително е, особено ако някой трябва да гледа това ежедневно/целодневно:

многоетажна торта

Малко по-бавен аналитичен поглед (или защо 99% от населението няма да се зарадва на тая сграда) - Чупка, гредичка, рамка, покривче, улуче, коминче. Плюс абсолютно механичен контакт помежду им. Ето защо. Абе изобщо.. не са спазени елементарни първолашки принципи в архитектурата. С мъка събирам сили да ги обяснявам - и то не, за да се посвенят проектантите, а за да ме разберат всички, не само архитектите:

многоетажна торта с проблеми
1) Кафява рамка се зазъбва с розов правоъгълник - отлично, само да не беше с тия пропорции и тия цветове; 2) Дълго балконче се зазъбва с наклонения покрив - може, но не по този начин; 3) Коминът по средата на кулата просто ме разплаква, няма да го коментирам; 4) розовото правоъгълниче/паралелепипедче равни отгоре с бялата г-образна форма зад него, а отдолу - не; и последно 5) извитият улук - допълва и завършва композицията.

Всъщност - проектът като проект можете да го видите тук. Няма много общо с изпълнението. Което говори отчасти добре за проектантите, защото не са основните виновници за простотиите по сградата. Но от друга страна става ясно, че това е поредният “пожелателен” проект, който съществува на някаква идейно-техническа фаза, проблемите явно са си ги разрешавали строителите съвместно с предложения на инвеститора, който си е платил за проекта и е решил да не се занимава повече с архитектите. И то накрая оти ги ручааме жабеата. Който го кефи - да си пазарува. Сигурно има свободни.Автор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: ,

6 Отговора на “Архитектурна салата от Пловдив”

 1. Алтернативно заглавие: Открийте местата на седемте първи теча. :/

 2. psihi says:

  На визуализациите сградата не изглежда зле. За изпълнението, снимките говорят достатъчно. Свободни съчинения на тема архитектурно заснемане и екзекутивни чертежи, нищо ново.
  Любопитно ми е, какво става ако съседите решат да строят? Ако е предвидено да се строи 12/15 метра, калкана покрива само половината височина. Ако не е калкан, тогава къде са отстоянията и съгласуването със съседите?

 3. Popova says:

  Здравейте! Аз съм собственик на съседния имот на гореписаната сграда. Благодаря на arhitektura.bg затова, че проявиха интерес към проблемите ни. Макар и с малко закъснение, бих искала да направя някои коментари. През миналата седмица се състоя поредното дело в Административен съд - Пловдив (върнато за разглеждане от ВАС). Разгледа се техническата експертиза, според която се установява, че са извършени нарушения на строителните правила и норми. Според действащия ПУП от 1997г. в съседния на нашия имот, както и за нашия, се предвижда малкоетажно застрояване (надстрояване на съществуващите сгради) до 8.50 м. През 2008г. е издадена скица-виза за съседния имот, която разрешава ново застрояване с височини 8.50 (калкана с нашата сграда), 10, 12 и 15 метра (без да се променя ПУП), която не ни е обявявана за съгласуване и която сега обжалваме в съда. Не само, че не сме уведомявани за строителството в съседния имот, а дори след като то започна ни се отказваше от Общината абсолютно всякаква информация, защото не сме заинтересована страна… Очакваме решението на съда до един месец, като се надяваме да бъде в наша полза. А относно калканната фуга, в един от отговорите на РДНСК-Пловдив пише, че ”от представените чертежи и от одобрените строителни проекти е видно, че страничната граница на имота не е перпендикулярна на лицето и проектантът е решил проблема с проектирана стъпаловидна фуга.”

 4. колега says:

  от препретката към илюстрциите на проекта е видно че строителят не си е свършил работата, или я третира както той си знае. така че е добре да се знае и за другите “готвачи” на “салатата”, а именно:
  кой е съгласувал проекта в общината?
  кои е човекът от надзорната фирма?
  кой е собственикът?
  кой е инвеститорът?
  за да е ясна цялата картинка.

 5. почивка тунис says:

  Страхотна статия и според мен е мнго иинтересен случаят с терасата, която се е образувала на калкана и парапетът й стъпва върху калканната стена.Определено е любопитно. Както и да е - инвеститори всякакви, всичките си търсят интереса, много от тях гледат да заобикалят закона, проблеми е нормално да има. Но пък не е нормално отговорните институции да не обръщат внимание на пряко заинтересованите лица,все пак ако всеки тръгне да строи каквото си поиск то няам да издържи самата сграда, именно това е проблема.

 6. Julyan von Emona says:

  Подобни архитектурни салати има много и не само в Пловдив и ще продължава да ги има докато архитекта-проектант не бъде облечен със законови права да взисква и налага своите решения, със страшната сила на заплахата лично да лишава от достатъчно мощни ликвидни средства за всеки възложител позволил си да промени каквото и да било по свое виждане.

Изпрати коментар

 
.