Хотел (в) Надежда

Горе-долу от лятото се каня да ви зарадвам с тази забележителност на столичния квартал “Надежда”. Не просто защото я видях тогава, аз по-отпреди я видях. Не. От лятото, защото лятото я завършиха във вида, в който я виждате. Сградата е съвсем прясна-прясна, топла; колкото и нелепо да звучи - да, това е съвременен проект + съвременно строителство.

хотел "Надежда"

хотел

Сигурно ми се чудите как не ми писна да щракам кофти къщи и после да им лепя определения, да ги анализирам, да обяснявам кое не се прави, защо не се прави, абе с две думи да хвърлям секрет от слюнчената жлеза върху родната строителна площадка. И ще сбъркате. Истината е, че ми писна и то много отдавна. Айде, минавайки по сравнително едни и същи маршрути, да кажем съм свикнал с повечето простотии, съдържащи се в тях, но ми писна постоянно да откривам нови и нови изгъзици на по новите места, през които минавам и на които допреди две години, да речем, нещата са си били ganz normal. Защо тогава се занимавам ли? Просто е - всеки път, когато попадна на достойна за уважение сграда (дотолкова достойна, че цяла публикация да й отделя), ме засърбяват пръстите и веднагически досадата се изпарява. Дотолкова ми бъркат в здравето тия юнашки изпълнения, че най-често по няколко пъти в статия ги уважавам. И неизбежно, разбира се, уважавам и техните родители. В случая - създатели-архитекти. Да не се обиждат колегите, то не лично към тях, към работата им. Всъщност - май все тая. Както и да е. Има добри филми, има лоши филми. Има добри книги, има лоши. Така и за изкуството. И за архитектурата. Важно е да има някои, който да каже каквото има да се казва в прав текст, защото иначе разни такива кафеникаво-синкави-с-червени-букви се появяват по професионалните издания, похвалени от някой лоялен колега. Абе кво да ви разправям. Пак се отплеснах. Любим номер. Обратно към темата:

Абстрахирайки се от цветовете като за начало, познайте какво е в състояние да запали фитила на един средностатистически припрян архитект. Мда.. комбинацията право/криво и мен винаги ме е вълнувала, ама тука така ме развълнува, че направо се отказах от тоя похват. Всичко право, само една пергола горе - крива. И да не е самотна - една по-малка долу - за козирка. Муцка. Ама че и от еталбонд, отгоре на всичко. Партерът е облицован с камък, а нагоре е с мазилка. Три материала. Малко много ми идват на мен лично, но - разни хора, разни вкусове. Тук е моментът, обаче, да вкараме в играта цветовете. Светлосив еталбонд, бежовеникав травертин (ако се не лъжа за материала), бежова + кафява мазилка и ама разбира се - СИНИ стъкла. Винаги при 3D моделинга на една сграда използвам синьо за прозорците. Логично е. Но не е логично от модела - за оферта и после монтаж. Трябва ли да обяснявам, че нямам нищо против горките джамове, а против комбинацията им с тези топли.. хайде “земни” да ги наречем, цветове. Плюс голям червен надпис НАДЕЖДА.. със синя котва отгоре - само русалката липсва.

пергола

пергола 2

козирка

Освен цветовете, обаче, има още. Не ви ли смущава странният контакт между хотелчето и Лидл_Заслужава си? Аз, като архитект, четящ законите леко по диагонала, имам смътния спомен, че сградата трябва да е на 1/3 h от странична граница на имота. В случая калканчето е лепнато на границата, а от другата страна няма никой. Има празно, после - магазин. Аз питам (ако има вещи в занаята/закона, да ме извинят за невежеството) - как хем се случи калкан и няма 1/3 h, хем съседите леко са се дръпнали, леко са се дистанцирали (не че не ги разбирам, де).

калкан

И последно - пак като диагонално четяща закони - една тръба ми е неуместна. Ето тази тръба, която идва от сифонче на тераска и се излива на покрива:

водосточна тръба

Не че е грозно, съвсем готско си е, притеснявам се, че е забранено.

П.п.: Най-най-последно - пропуснах - има дървено корнизче под керемидите. Само за информация.Автор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: ,

12 Отговора на “Хотел (в) Надежда”

 1. iv says:

  :)

 2. iv says:

  Винаги съм бил на мнението, че до главните архитекти не трябва да имат достъп хората, които искат да строят или т.нар. инвеститори. Работата на главния архитект би трябвало да се състои в това да си сформира екип и да разработват ПУП-овете на общината, да ги публикуват в сайт на общината, а който иска да строи да си свали от сайта визата и архитекта да му направи проект. Разрешенията за строеж би трябвало да се издават от архитекта-проектант на сградата/така е в щатите, а сигурно и не само там/, така ще се знае кой носи отговорност за такива простотии и няма отговорността да се размива по етажите на държавната или общинската администрация.

 3. На макет прилича!

 4. Дончо says:

  Интересно ми е и този ли обект е приеман с комисия на ДНСК и той ли има Удостоверение за въвеждане в експлоатация? Колко % има законност тук? Колко % незаконност е допустимия по ЗУТ? :-)
  Това на фона на масовите акции в последно време относно наличието на акт 16 ? На фона на бутанията на надстройки,огради, балкони :-) и бараки …кокошкарниците :-) Това горе и пример за БГ законност ,какво ли биха коментирали г-н Плевнелиев и инж. Милка Гечева ако ги попитате? :-)
  №2 е абсолютно прав РС трябва да се издават от архитектите на обектите и те да остават единствените отговорни за крайния вид и качество на строежа. Но докато стигнат до тази мисъл експертите от МРРБ трябва да се сменят няколко поколения , а и корупцията ще намалее , а това никак не им се иска нито от МРРБ нито от ДНСК! Просто няма да има нужда от тях!

 5. psihi says:

  Хотелчето като дизайн прилича на странен хибрид между обществена-хотел и жилищна сграда тип кооперация от по-ново време. Предполагам затова са се получили недоразуменията във визията и страните тръби по покрива.
  Калканът има своята логика. Отстрани е магазин в който не живеят или работят хора на които им е нужно ослънчаване от тази страна. Хотелът няма какво да засенчва в случая. Едните застрояват до границата на имота, а другите са оставили място, предполагам за обслужване на магазина.

 6. redstar says:

  Всички тези примери могат да се съберат в една книга. :)

 7. Дончо says:

  mok ще си позволя да Ви предложа идея за новата година, която може да развиете и да имаме реален ефект от писането и мисленето.
  Преди малко прочетох нещо,което е подписано от
  julyanvonemona :-) а щом той го казва значи е вярно :-)
  Той съвсем сериозно твърди, че сградата където е ДНСК (бул. Хр. Ботев №47) все още не е приета с акт 16 още от времето когато е действал ПКС (Правилник за капитално строителство). От тук се роди идеята - направи материал - как е държавната собственост по отношение на законовите си строителни документи и акт16. Например имат ли държавните учреждения акт16, а реконструкциите като тези в МРРБ,ВМА….? Имат ли акт16 стадионите,сградите на министерствата ,магистралите…а как е възможно цяла лента третата на Хаинбояз да бъде изцяло незаконна?А мостовете, а тунелите? От тук какво възнамерява да прави държавата със собствената си незаконност? Как държавата смята да узакони собствените си сгради и какво ще прави с тези без документи? Колко от магистралите се строят и сега без задължителните Надзорни фирми?
  И най-важното нека МРРБ заедно с ДНСК да изготвят един публичен регистър на всички държавни обекти без акт 16! По аналогия на този публичен регистър за частните обекти!Интересно ще бъде да проследим къде има повече незаконни обекти и такива без акт16 :-)
  Поздрави на всички и Весели предстоящи празници!

 8. mok says:

  @Дончо - Интересна идея. Трябва обаче дълбоко заравяне; ще се постарая да отделя време да разуча въпроса - дали наистина има много незаконни държавни сгради (и ако да - най-вече защо)

 9. Дончо says:

  Ще бъдеш изненадан колко много е…
  Държавата не е подозирала,че ще дойдат такива времена и почти няма документи…много важно и въпросът за регистъра на държавните обекти без акт 16 да баде поставен…щом сме ришили да се обновяваме нека да бъде изцяло и държавата да започне от себе си, а това ще доведе и до създаване на по-добри закони. Сградата на руското посолство на яз.Искър - 100% без документи,третата лента на Хаинбоаз - 100% незаконна !, това го каза самия Плевнелиев. :-) Това ще бъде темата на 2011, ако го направиш и ще бъде с огромен реален ефект и полза по пътя към новото общество :-) Успех!

 10. Дончо says:

  Уважаеми,
  направете една рубрика “Незаконното в държавните и общински обекти”.
  Нека преди държавата и общината да тръгне да разрушава,да глобява и да прави публични регистри на частните обекти без акт 16 види себе си:

  Ето някои примери:

  http://dnesbg.com/ikonomika/hainboaz-nezakonniyat.html
  Проходът на Републиката е незаконен, защото няма Акт 16 и не е въведен в експлоатация, признават всички – Пътната агенция, строителните фирми и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Сега от АПИ лансират нова версия, че според европейското законодателство пътят вече е законен, защото имал Акт 15.
  Всяка проверка, направена по Хаинбоаз, приключи с дълъг поименик от нарушения.
  Проходът Хаинбоаз да бъде затворен, реши състав на Административния съд във В. Търново.
  http://zonabg.info/Tema.40_41/3955.article/
  “Коментарът на министъра Плевнелиев е следствие на решението на Административния съд във Велико Търново проходът да бъде затворен, тъй като застрашава живота. Министърът обаче запита по-добре ли е да се затвори проходът или е по-добре да се вкарат по 20 хиляди коли на ден в центъра на Габрово.” Къде отиват думите му,че компрописи няма да се правят за всички незаконни обекти? Явно ще става въпрос само за обектите на граждани и фирми, а държавата е извън законите?
  Втори пример /драстичен/
  Сградата където е ДНСК (бул. Хр. Ботев №47) все още не е приета с акт 16 още от времето когато е действал ПКС (Правилник за капитално строителство).Това е твърдение на julyanvonemona.
  Трети пример: Стадион Пловдив е без акт 16
  От 1996г.на стадиона не се провеждат официални футболни срещи,както и големи обществени мероприятия,поради липсата на “Акт 16″ на съоръжението.

  Хирургиите в гр.Пловдив на “Пещерско” също нямат акт 15 и 16…

  Други примери:
  След наводнението на южната дъга на околовръстното Акт 16 се отлага
  http://stroitelstvo.info/infrastructure/2010/12/06/1005718_sled_navodnenieto_na_jujnata_duga_na_okolovrustnoto/

  “На въпрос как така агенцията е приела съоръжението и е платила 83 млн. лева на изпълнителя, без да провери спазен ли е проектът, Йотов Председател на АПИ обясни, че агенцията проверява само дали са свършени отчетените от изпълнителя дейности. Ако се установи, че проектът не е спазен, са предвидени санкции за фирмата, извършваща строителния надзор, и за изпълнителя, каза Йотов”. Интересно като как е подписан Акт 15 тогаз? Нещо такова като: “Приемаме !, че строежът е изпълнен съгласно одобрените инвестиционни проекти, заверената екзекутивна документация, изискванията към строежите по чл. 169, ал. 1 и 2 ЗУТ, условията на договора (договорите) за строителство и съответните анекси към него (описани в общата част на настоящия акт) и че наличната строителна документация в достатъчна степен характеризира изпълненото строителство” Интересно като как ли се е появил подписа на представителя на АПИ под този документ след като в Агенцията не знаят дали е изпълнен проекта?

  И магистрала “Люлин” тръгва без строителни документи
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7832&sectionid=16&id=0000102

  Още държавни обекти в Пловдив без акт 16
  http://www.plovdivmedia.com/29763.html

  За незабавно затваряне е ремонтирания бул „Руски” в отсечката към моста Герджика т.к. няма акт 16.

  Акт 16 нямат и три моста на Марица, и пътя Пловдив-Карлово, и Асеновградският надлез, и бившия Партиен дом, и ред още.Пътят Пловдив-Карлово дали ще го затворят или разрушат като също е без акт 16?

  Интересна тема ще се получи (ако я направите) и най-вече помош да тръгнат нещата реално у нас. Защото явно си личат различните стандарти на контролните органи по отношение на частните строителни обекти и тези на държавата и общината.
  Ето ви пример за перфектно затваряне на очите за общинската собственост - Подлезите !
  http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/reportazhi/story/1883239044-Mrasni_i_opasni_podlezi_zastrashavat_jivota_ni.html
  Иначе чиновниците тръгват на поредната си акция за рекет, пардон за документи по бул.Дондуков:
  http://news.ibox.bg/news/id_1380537869

  Успешна година и повече нормалност във всичко :-)

 11. Kalin says:

  Крайно грозна сграда!!! Изключително вредно е използването на керамични керемиди в комбинация с материали като италбонд и окачени фасади иии.. знаете кво имам предвид.
  Мисля че е време вече в университетите където се преподава архитектура да се въведе дисциплина “ТАКА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ” и обучението да се състои само в огледи на подобни сгради, и да им бъде казано на хората кое е недопустимо в проектирането.

 12. Anonymous says:

  Не разбирам какъв ви е проблема. Хотела може да не е перфектен ама си е много хубав така, че недейте да го плюете без причина. Една тръба - чудо голямо, и да е незаконна какво от това, колко законни неща има в България?! Аз живея баш срещу този хотел и съм го гледала през целия му период на построяване. Много се потрудиха хората тъй че си затваряйте устите и плюйте други софийски сгради, става ли?!

Изпрати коментар

 
.