Мавзолеят да ни е за урок.

Егоист! Не става въпрос за мен, а за списанието от времето, когато Карбовски по-малко говореше и повече пишеше и всичко беше манияшко, а не фешън. Скоро се сетих за него, докато преминавах покрай един паркинг.

Защо? Ами точно то беше подело инициатива за конкурс за мястото и като форма на надъхване бяха публикувани не лоши идеи. В крайна сметка, всичко си остана под формата на статии и конкурс нямаше (каква изненада!) То и списанието го няма вече. Да не говорим за сградата, за която става въпрос.

Не са много нещата, които продължават да ме ядосват и година след като са се случили, но събарянето на мавзолея е едно от тях.

Не е от носталгия - нямам приятни спомени от него или от парадите, още по-малко от чернобилския дъжд, който съпътстваше един от тях. Просто ме боли като мина оттам, защото едва ли има по-голяма язва в тъканта на града. Изпитвам и яд, защото е варварско да събаряш символите на предишния строй - дори комунистите не са го направили и са запазили двореца. Любимите ни евро градове са приятни именно заради напластяването на обеми и пространства от миналите времена, които са били запълнени от далеч по-страшни диктатури. Тъпо е да събориш сграда, уникална зза страната (не ми се мисли за останалия свят), за да освободиш място за паркинг. Още по-безумно е, че всичко се направи без никаква концепция и единствено с реваншистки подбуди. Няма да обиждам човека, взел решението (и без това си го псувам наум ежедневно), но много се ядосвам. Леле! Като се замисля за пропуснатите ползи и ми идва да стана едно порядъчно американо и да заведа дело.
От една страна можеше наистина да има конкурс за бъдещето на мавзолея, да се поканят и чужденци, което допълнително би подобрило имиджа на странта. (представете си Д. Либескинд да разказва на студенти как веднъж е участвал в конкурс за мавзолей - едва ли ще има втора възможност….) От друга, щяхме да си имаме нещо съвсем автентично - достойно за туристическите брошури, а не една бетонна площадка насред центъра.

кон за кокошка
Кон за кокошка / мавзолей за палатка

къмпинг
Най-ексклузивният къмпинг в света – паркирайте своя караван между национална банка, дворец, парламент. Простор насред града…

макс озеленяване
Фундаментът остава и това е максималната растителност, която можем да си позволим. Съвсем в тон с останалата градина

шатрата шатрата
Поне да имаше баскетболен кош примерно… Толкова е зле този площад, че дори просяци няма

буренясала градина
Една буренясала градина и пътеки, по които никой не върви. 90 градуса на ляво и няма място да се разминеш от хора. Може би Бакърджиев е мечтаел за малко пустош в центъра – за дзен градина, усамотение… Като че ли е прекалил

стълбите на бнб
Чудесно пространство. Приятно за разходки, защитено от парещото слънце. Площад – притегателен за гражданите. Множество атракции за малки и големи….Да бе да. Не че не беше, може и да стане. „Някой трябва да поеме политическата отговорност…”

паркинг
Чудна работа, ама малко българска… вместо да си имаме автентичен музей на тоталитарното изкуство или просто бивш мавзолей – имамаме си паркинг. Много популярен. Привлича милиони туристи от цял свят

Ето и още няколко аспекта, които ме карат към името на евгени Б, да допълвам и цялата му женска рода в мислите си:

 • сградата беше по проект на Г. Овчаров - интересното в случая, освен че ми е идол , е че е бил върнат от лагера Белене за тази малка задачка. (бая велик е бил, след като и враговете му са го признали. ) Дигнат е за ден - по-бързо и от застрояването по черноморието.
 • мавзолеят се вписваше добре с БНБ и контрастиаше на двореца. Дори и днес не би изглеждал ретро с изчистените си линии и ясни пропорции.
 • Хвърляше хубава сянка по паветата и можеше да се разхождаш, не само да паркираш там.
 • Имаше уникални мозайки (не знам кой ги сви), също пример за модерно изкуство.
 • Щеше да ни лиши от паркинг в центъра, което би накарало едни двеста души да се замислят дали да не вземат метрото, вместо бричките си.
 • От трибуната се разкриваше доста интересна перспектива.
 • Щеше да изпълнява превантивна функция. Не е ясно дали някой настоящ или бъдещ премиер, с присъщата си къса и необременена памет, няма да реши да полегне в подобно съоръжение в пристъп на „новаторство”

В общи линии това ни е за урок - какво се случва като действаме прибързано, не познаваме миналото, не мислим за бъдещето и правим всичко без конкурс. Лошото е, че си продължаваме в тоя ред, което пък си е някаква предвидимост да му се невиди.Автор: mister
Тагове: ,

36 Отговора на “Мавзолеят да ни е за урок.”

 1. Сашо says:

  Абсурдно слаба статия ! Първо точно комунистите прокарват булеварда през градината, с което завинаги я отрязват от естественото й продължение - двореца. Второ, явно автора не е запознат примери от Европа за разрушаване за сгради-символи на предишни режими. Google “palace of the republic”. Tрето - митът за паркина. Паркингът е на самите жълти павета, не на мястото на бившата сграда. Така че дори да беше останал, паркинг пак щеше да има и 200 лоши софиянци пак щяха да горят бензин и да тровят милата планета вместо кротко да се качат на метрото (ирония).

 2. sazz says:

  Чак за един ден май не е вдигнат. Не че съм бил жив, ама бях чувал, че е за 3 дни. (много ме изкефи коментарът на един от графичните специалисти на филма Дзифт, че за да създадат реалистичен модел на Мавзолея им е отнело 6 дни, т.е. два пъти повече). Не че е от значение.
  Съгласен съм със статията. Язвата е жестока. Такива кардиниални промени се правят само ако на това място ще има нещо предварително планирано. Както е било при построяването му.

 3. almov says:

  Мавзолеят беше натрапен, знаете от кого. Той беше най-грозната и мрачна сграда в центъра на София. Днес неприятното е това, че общината не поддържа градинката, развита на същото пространство и допуска там да се настаняват случайни обекти - шатри, каравани, бирарии и пр., които действително не се вписват и котрастират на ансамбъла на двореца (художествената галерия), сградите на БНБ и Райфайзен банк, и градинката пред Народния театър.

 4. mim says:

  Напълно вярно е всичко. Някои нации насочиха яростта си към самите деятели на комунизма и изискаха екзекуцията им. При нас пострадаха сградите…а деятелите, да са ни живи и здрави :)

 5. Tarabata says:

  Що за глупост, естествено, че не е издигнат за ден! То за ден не може да се изкопаят основите му, камоли да се правят кофражи, да се излеят бетони, да изсъхнат, че и да се довършва! Дори самото проектиране отнема няколко дена, а не една нощ, както гласи популярна легенда. Строителството наистина е “ударно”, доста бързо, но далеч от фантастичните срокове, които циркулират из нета и разни жълти печатни издания.

  Добре, че го махнаха този цирей! Задушаваше Двореца и градската градина! Комунистите не били рушили?? Рушат, при това масово! Добре, че поне Двореца са оставили! Е то оставаше и него да бутнат! Сграда, останала още от турско време, свързана и с Левски!

  Чудесно е, че гробницата на долния мръсник Димитров изчезна, единственото лошо е, че все още не е направен проект мястото да се облагороди и да се слее с това, което е било преди - част от Градската градина. Но затова до известна степен пречат подземията - махната е горната част, но остават подземия, бункер, електроцентрала и т.н. Заради тях отгоре не може да се направи градина, а само бетон.

 6. tania says:

  Това е идиотска постъпка,анти история,вандалщина.Бакърджиев ще остане в историята ,но не с добро ,а с ужасното зло което нанесе на българската история,на българския народ.Но за съжаление връщане назад няма.Лиши България от нещо велико,сътворено с много труд от наши българи за толкова кратко време.Да бяха го направили библиотека,исторически музей или галерия.Варианти много.България е бедна,а рушим това което имаме.Това е нечувано.

 7. 1951 says:

  Поздравление за позицията!
  Споделям я напълно!

 8. boreto says:

  Авторът явно не познава историята, а и смесва два различни проблема - 1)събарянето на мавзолея и 2)оформлението и използването на мястото на съборената сграда.
  Мавзолеят е построен на мястото на част от естествено прилежащата към двореца градина и по този начин е съсипан самият дворец, както и целия район. Сградата на мавзолея беше в крещящо противоречие с околната среда като стил и пропорции. Относно събарянето на сгради от предишни времена - комунистическият режим е печален първенец в това отношение както в София, така и в много други български градове. Преди да бъде съборен, мавзолеят за дълги години се беше превърнал в обществена тоалетна. Никой не даде подходяща идея за евентуалното му използване, защото сградата просто нямаше за какво да бъде използвана. Не искам въобще да започвам темата за политическия “заряд” на мавзолея, само ще кажа, че подобни “паметници” и символи на други геноцидни режими в Европа също не се пазят.
  Що се отнася до втория проблем, тук авторът има право - мястото на мавзолея е оформено отвратително и е направо съсипано. Би могло да се приобщи към парка по по-подходящ начин.

 9. Dani says:

  Поздравления за позицията :)
  А след като го махнахме /за някои от коментиралите/ дали променихме историята си?
  Някои от днешните ни управници не ви ли задушават с посредствеността си?

 10. Сашо says:

  Какво значи “променихме ли историята си” ?
  Историята е една - комунизма беше цирей, най-мрачната част от историята ни. Най-нормалното нещо е да се отървем от символите му. Паметникът на Ленин, петолъчката, мавзолея….скоро и паметника на окупаторската съветска армия ;) дерзайте

 11. aman says:

  интересно е, че пак има два лагера, които не вървят попътя на статията, че всяка история има своето място и често новите начини за изполвзването на остатъците от нея са пример за това доколко сме пораснали. е в случая сме малки джуджета - мишоци. Липсата на сграда в тази част на града, която да олицетворява една отминала ера и нейното сливане с новото и просто ужасяваща. Мисля, че в Берлин за дълго време имаше подобна болест, но и там им мина ..

 12. Salvador says:

  Да се превърне площада в паркинг на таратайки това ли е постижението за 22 години без комунизъм. Идеата е да се отхвърлят символите а не да се рушат.

 13. pliok says:

  не знам как логично да си подредя мислите според абсурдните коментари, но да споделя някои неща:
  1. историята никога, ама никога не е една. особено за тези, които днес за забогатели (те си знаят с какво количество подкупи и порочни практики), комунизмът ще бъде цирей да, защото други са били на власт….каква беше приказката за вуте? точно България е имала доста по-напредничав режим от доста други…но както и да е, защо ли да се занимавам да образовам някой, който предпочита да не си маха капаците…
  2. прекрасна идея за баскетболен кош :) помня като “направиха” градинката колко жалко изглеждаше…и нещата не са се променили
  3. о, да, наистина е по-зле да има сграда, напомняща кое как трябва и не трябва да се прави, отколкото бирени фестове, в комбинация с псевдо луна паркове и кой знае колко законни кафенета и т.н….ха…
  4. може и да не е вдигнат за един ден, но не мисля, че това беше смисълът на статията - може би идеята е да се подтикне малко размисъл за това как една адски бързо построена сграда не можа да падне от първия път, за това как лесно се руши сега, но при желание някога е било възможно да се строи бързо и качествено. и затова как и сега това е възможно, ако достатъчно хора поискат, без всеки да гледа в чинията на другия и да го обвинява какъв върл комунист е защото не обича да руши
  мисля да спра дотук, макар че има много още какво да кажа…

 14. Ирина says:

  Браво за статията! И аз не искам да сме безпаметни. Искам децата и внуците ми да познават истинсата история, а не интерпретация на рушителите.

 15. mikov says:

  Че градинката е грозна и недоправена никой не оспорва. Само че твърдението “дори комунистите не са го направили и са запазили двореца” навежда на мисълта, че авторът не познава най-новата архитектурна история на центъра. Направете услуга най-вече на себе си и прочетете за градината на двореца, за ботаническата градина срещу университета, пък и за заличената ул. Търговска. Това, разбира се, е малка извадка от списъка със “запазените” сгради и градски пространства от комунистите.

  Пък и не виждам що за туристически магнит може да е сграда служила за варварско псевдорелигиозно поклонение пред мършата на един национален предател.

 16. Сашо says:

  Ах, тези гадни “рушители” :D Само те са ви в устите. Лумпени, псевдо-демократи, изтриват историята, само знаят да рушат…нали така ?
  Същите бяха и берлинските младежи в 89та. Защо я бутнаха хубавата стена, какво им пречеше не мога да разбера ????

 17. Michel says:

  Браво за статията и от мен!

  Не съм фен на комунистите но не съм фен и на Бакърджиев, който си беше просто човек. (Не че днешният ни премиер не е прост също… Alas!)

  Сградата беше на диктатор, но беше красива. Ставаше за музей. Естествено, за какво ни е музей, по-добре паркинг и бараки насред площада… много красиво, няма що… (/end of sarcasm) :)

 18. Сашо says:

  Паркингът е на жълтите павета, бе хора ! Не на мястото на сградата ! Запишете си го това и си го сложете някъде да го гледате всеки ден !!!
  Втори мит - щяло да бъде музей. Какъв музей ще направиш в един коридор, водещ до ЕДНА стая ?! Айде малко по-сериозно и проверявайте нещата, преди да ги пишете. ;)

 19. Олеле says:

  Напълно съм съгласен със статията. Има две важни точки и те са че въпреки че поради натурата на построяването на мавзолеяа местополението може да не е оптимално но въпреки това изглежда е светлинни години на пред от всичко построено от държавата но и като цяло. Другата точка е че ако сме тръгнали да рушиме, поне като “свършиме да имаме нещо да покажем за което. Конкурс би бил повече от подходящ.

  А за тези сръвнящи мавзолея с берлинската стена, това е абсолютна излъгация. Първо части от стената още стоят предпазени като исторически символ на промените, но малко ли музеи имат и там за комунизма, студената война и желязната завеса. В това време ние си правим “европеиски билкуви и плевелни” градинки на пъпа на столицата.

  Браво Мистър за още един добър блог.

 20. Филси says:

  Мда, махането на мавзолея беше най-значимото нещо, което се случи в Столицата за всички 21-22 години демокрация. За съжаление и най-тъпото!

  Историята зла, лоша, добра или каквато и дае - е ИСТОРИЯ!!! И единствено и само времето може да отсъди каква е била тя. А хора като Господин Б - разрушителя - са дребни душици опитващи се по най-профански начин да я променят.

 21. Митко says:

  Авторът на статията не просто не познава историята с градинката пред Двореца. Той просто трябваше да се поинтересува преди това кое как е. Само че е много по-лесно да си напише това за което му е криво, пък белким някой го подкрепи. Ама така ще е като под път и над път наемат всякакви хора да пишат 25 реда в стил “Младия Карбовски” за малки пари. Добре, че повечето хора не са коне с капаци и знаят защо се бутна това недоразумение Мавзолея. А това с караваната би трябвало общината да си го оправи. Иначе градинкакт си е супер. В обедната почивка когато е топло ходим с колеги да обядваме на открито там и седим точно на стълбите където беше оная глупост.

 22. mok says:

  @Митко - Добре, че тия с капаците не пишат много по блоговете, щото иначе щяхме да я закъсаме. Но не е добре, когато тия с капаците се видят във власт - тогава минава багерът. Пък какво гази - то е ясно, менения различни. За едни - цирей, за други - не. Разбира се, това, че пет човека искат да се събори Св. Петка, например, щото са атеисти, съвсем не означава, че трябва.
  Иначе - приказки, омаловажаващи виждането или труда на авторите (да не те цитирам - няма нужда, то цялото ти изявление е такова), въпреки, че звучат смешно, за което може би сам си даваш сметка, са абсолютно недопустими.
  А по отношение това, какво е имало преди мавзолея там - щом не е възстановено, а на мястото му има “супер яка градинка с шатри” - няма никакво значение. По-добре да има мавзолей, отколкото да се събори и на негово място да няма нищо. Освен ако не си от отбора на капаците с багера, разбира се ;)

 23. psihi says:

  Вождът Димитров е погребан. Няма ги и манифестациите. Ако беше останала гробницата - мавзолей, щеше да е като призрак от миналото.
  Чудесна илюстрация на историята и обществото в което някои са живяли:
  http://www.btch.bg/images/test/267.jpg
  Снимка на която се вижда къде е и как изглежда Мавзолеят на фона на всичко останало:
  http://stara-sofia.com/largo3.jpg
  И още нещо от google:
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=213007
  Нужни ли са ни подобни призраци? Според мен, не.

 24. Ex... says:

  Bravo, Mok! Chudesno go kaza (za Mitko i ostanalite podobni neveji komentari - napravo e strashno da se chetat)!

  I bravo, MR! Prekrasen komentar otnovo!

 25. Сашо says:

  Защо е по-добре да има мавзолей ? Някой да ми обясни. Сградата е проектирана за гробница и друго не можеше да бъде. Къс коридор и стая с труп. Какъв музей, какви 5 лева ? Какво да се направи друго ????
  Взривяваш я, правиш градинка и това е :) Има достатъчно снимки, за да знаят за в бъдеще, че в центъра на столицата сме си имали езическа гробница на най-големия предател в историята. Но да го гледам всеки ден - не, мерси!
  Предпочитам паркинг и празно пространство !

 26. vas says:

  Срам и позор за архитектурното образование в България, ако подобни нискоинформирани индивиди с претенция за компетентност, носят титлата “архитект”. Още по-лошо е, когато явно също колкото тях информирани люде им дават трибуна. Колеги, запомнете и разберете - разрушаването и агресивната намеса в софийския градски център започва през 1944. Основни пунктове в него са мавзолея, ларгото, паметника на болшевишката армия. Всяко действие по премахването им е действие в посока възвръщане на баланса, архитектурната среда и културния европейски облик на столица. Лошите плодове на 60-годишното управление на нискочелите и кръвожадни каскети обаче са ясно видими и днес - младежите (вкл. висшисти) са масово неграмотни в собствената си област, а камо ли в общата си култура.

 27. sazz says:

  Хахаха. Удивително. Сигурно и след 44-та са се водили същите спорове. Но тогава позицията “против агресивната намеса” ако е била адекватна, то в момента е още по-адекватна. Ми като ви пречат всички комунистически символи, да се бутне и Партийния дом, и Президентството (последното построено на мястото на един хотел - символ по онова време) и т.н. Алоооу. Не можете да искате София каквато е била по царско време. Живейте в настоящето, пазете каквото е оцеляло, подобрявайте средата и като има какво да показва историята, нека стои! Всичко друго е жалеене по едни времена, в които нито сме живяли, нито знаем дали е било по-добре от сега.

 28. Сашо says:

  Спорое след 44та не са се водили. Ако не си съгласен с решението от горе - лагер за теб. ;)

 29. nonsense says:

  @ Сашо: Браво за твърдите позиции..много ясно, че като е построена за гробница е само гробница. Къде се е видяло сграда с променена функция? Какво е това гъвкавост, какво си мислят тези “архитекти” с гъвкави планови решения, запазване на историята и интегриране в средата? Да си върнем София каквато си е била - кални улици, бараки и джамии. Кой се е намесил там и защо ги е разрушил? Ще ги направим исторически паметник + малко небостъргачи наоколо(за да наблщдателни точки) = притегателен център за всиииичко!
  Освен това: много се радвам, че блогът се чете от хора с опит…време е и те да си кажат мнението, не четем всеки ден постове със 100 годишни възгледи! /няма край на сарказма/

 30. Теди says:

  Аз съм на 19 и уча архитектура. Да ви кажа, безкрайно ми се иска да можех да видя с очите си мавзолея, най-малкото защото толкова много се спори именно покрай събарянето му. Вероятно нямаше да е такова желанието ми, ако на негово място виждах нещо хубаво осъществено - но наистина много пъти, още преди да стана студентка и да заживея в София, съм минавала оттам и съм се чудила защо, аджеба, в центъра на столицата има толкова безсмислена бетонна площадка? Но пък, ако трябва да съм честна, силно вярвам, че това все някога и все някак ще се оправи.

  Също така много, ама много ми се иска да кажа нещо на г-н/г-жа vas - младежите, които за Вас са неграмотни в собствената си специалност, а и обща култура, са собствените Ви деца. Тези, които Вие сте възпитали и отгледали. Замислете се кого обиждате и към кого трябва да отправите критиките си. Моля, много Ви моля, не генерализирайте всичко толкова, защото имам достатъчно много (за Вас може би изумително много) примери на хора на моята възраст с изключително богата обща култура и с достатъчно добре развиващи се знания в областта, която са избрали за своя професия. Благодаря предварително.

 31. Митов says:

  Абе хора, какви комунисти, какви пет лева. Мавзолеят е проектриран от арх. Георги Овчаров - завършил архитектура в Германия. Това е същият архитект, който е проектирал Министерство на Вътрешните Работи, Биологическия (зад ВИАС), общинския съвет в Бургас, оформлението на моста на Дружбата… Един от най-добрите български архитекти (от Либескинд е по-майстор). Сградата беше прекрасна, с красиви пропорции и отлично изпълнение. Разрушаването на тази сграда беше тежък удар срещу архитектурната традиция в България. Прекалено скъп урок, от който твърде малко хора си взимат поука.

 32. citro says:

  Не знам до колко ще приемете за подходящо сравнение, но румънците си използват двореца на Чаушеску като една от основните туристически атракции. Самата сграда е с абсурден мащаб и може да се каже че също не е особено използваема с тези огромни помещения. Аз съм съгласна със статията и наистина като го махнаха този мавзолей поне нещо смислено да се беше случило там, а то цирк опънат баш пред двореца. Като се замисля идеята едната и другата власт да са лице в лице в сърцето на града е доста добра.

 33. vas says:

  до Теди - предлагам също да не генерализирате, защото и аз като Вас съм младеж на 25 години, дипломиран архитект. Съответно колегите ми не са ми деца, а хора, с които съм общувал и работил. Нивото им на обща култура ми е известно. Тук най-малко аз ще оспорвам блестящите качества на арх. Овчаров, но ако решите да обогатите още малко информацията към общата си култура, ще разберете, че той е бил изваден от нафталина и принуден да проектира тази гробница с опрян в главата револвер. Причината да се обърнат към него е ясна и проста - у новодошлата властова клика е върлувала масова неграмотност, кръвожадността им е ликвидарала почти напълно българския интелектуален елит отпреди войната. Ако четящите и пищещите тук са колеги, призовавам - обръщайте по-дълбоко внимание на историята, обичайте родината и градовете и.

 34. Марин says:

  Да поясня защо мавзолеят е толкова “качествено” построен. Той е бил приоритетен партийно-пропаганден проект. Конструкцията му е преоразмерена толкова много за да издържи стотици години (поне до победата на комунизма). Бетон и армировка са слагани в огромни количества, по всяка вероятност без подробен конструктивен проект. Вероятно поради липса на проекта, в ново време така се мъчиха и много трудно разрушиха само надземната му част. И цялото това “грандиозно” строителство се е случило в най-бедното следвоенно време, когато обикновените жилищни сгради са строени с най-слабия бетон, най-тънката армировка и стари тухли, останали от бомбардировките.

  За най-младите, които не са имали шанса да го посетят (и се чувстват ощетени):
  На входа на сградата пазеха гвардейци. Вътре беше мрачно и студено. Вървеше се по едни обиколни слабо осветени коридори. В ъглите на коридорите имаше по един гвардеец. Чичко Димитров лежеше зловещо осветен в една зала, разположена в средата на сградата. Приличаше си много на портретите, които имаше в училищата. Малките деца се вълнувахме много.

 35. peak15 says:

  каквото и да е символизирал този мавзолей,то той е част от историята ни-светла или мрачна!Защо в германия и до ден днешен стоят сгадите на концентрационните лагери?

 36. julyan von emona says:

  Най-важният фект от всичко е че паметта на вожда и учителя на Българският народ верният син на Партията,героят от Лайпциг, пламенният интернационалист Георги Димитров - иженарицаемият (заради борбата с махмурлуща след мащабните алкохолни офанзиви) “Гошо бирата” е жива и ще пребъде във вечността. Сигурен белег за това е че всяка година на мястото където беше мавзолеят народът с нпогрешим инстинкт избра поне веднъж годишно място където да провежда “празника на бирата” - един неръкотворен паметник на една велика съдба “…какво пък тука значи някаква си личност…”

Изпрати коментар

 
.