Къща до яз. Батак. Груб строеж и малко каменни облицовки. (част 5)

С напредване на строителните работи, все повече къщата заприличва на истинска, а и повече интересни казуси има за разказване. В миналата част ви описах няколко важни момента преди и при започване на строителството, на които е важно да обърнете внимание - съществуващата ВиК мрежа, вида на почвата и важността на хидро-геоложките проучвания, както и на геодезическата снимка и проекта по Вертикална планировка (който в не малко случаи е един вид проформа). В днешната статия ще намерят място грубият строеж, каменнито облицовки, които така специфично характеризират архитектурата в региона, също така няколко думи за покрива, за остъкляването и прочее, но - едно по едно.

00

Завършване на грубия строеж

Принципно трябва да знаете, че под “груб строеж” различните фирми имат различни неща предвид. Някои включват само конструкцията, а други - и зидарии, и покрив, и дограми, и тн. Затова при оферирането и сравняването на оферти е възможно да се появят много големи разлики - това не е задължително да означава, че дадена фирма е заложила двойно по-високи цени, а просто е включила повече неща в офертата. Аз в случая имам предвид конкретно конструкциите и зидариите. Всъщност при грубия строеж няма нищо кой-знае колко по-специфично; единственото сложно беше, че поради обема на сградата, гредите на покрива (и съответно височините на колоните), конструкторът трябваше да ги взима от тримерния модел, тъй като всяка една от тях беше с различна височина и беше извънредно важно при конструкциите да не се окаже, че покривът се посуква по странен начин и няма да изглежда както на картинката.

01

02

03

По-интересната част дойде със зидариите. Тъй като целта беше като цяло да се намали бюджетът за изпълнение, заложихме тухли от полистиролбетон. Не помня дали в предишните части на поредицата разяснявах какво означава това, но накратко: полистиролбетонът е нещо като газобетон, но вместо газ, олекотяващият/изолиращият материал е полистирол. Съответно с 30-сантиметров зид се постигат минималните изисквания за жилищни сгради (вместо керамични тухли + топлоизолация). Полистиролбетоновите тухли са малко по-скъпи от керамичните, но в сравнение с тухла+изолация цената е доста по-добре, а освен това може да се зида до -10 по Целзии, тъй като за свързващо вещество се използва не циментов разтвор, а пяна. Също така, ако са достатъчно добре нарязани и иззидани, полистиролбетоновите тухли позволяват интериорен финиш (мазилка/шпакловка) много по-тънък, отколкото при керамичните. И всичко това - добре, само един малък недостатък се появи, който за отрицателно време се превърна в сериозен проблем и спънка. При външните стени с дебелина 30 см всичко беше ОК, но вътрешните зидове от 12 см се клатеха, тъй като някои от тях бяха с голяма височина, а междинни пояси не бяха изпълнявани. Който недостатък се появи точно между две наши ходения на обекта и не го констатирахме първи ние, а възложителят. Както се досещате, веднага ми пламна телефона, а строежът беше спрян до изясняване на ситуацията, дори имаше идеи за подмяна на всички тухли (както са на 80% иззидани) с керамични. Наложи се да направим среща на обекта между възложител, изпълнител, архитект, конструктор, че дори и производителя на тухлите. Но това, което си е вярно, вярно си е - 2 или 3 от вътрешните стени вибрираха, което впоследствие можеше да доведе до напукване на мазилки. Решението беше следното: подменихме тези стени с газобетон, а също така изпълнихме и междинни бетонови пояси за укрепване. Съвет от мен: ако слагате полистиролбетон за ограждащите зидове, то за вътрешни преградни си сложете керамични или газобетонови - ще си спестите много главоболия. Също така друга подробност е, че повечето конструктори не залагат в проектите си укрепващи пояси на зидовете, като разчитат на строителите да ги изпълняват на място по преценка. Което пък води и до това, че поясите не се остойностяват и после се появяват като допълнително перо в сметката. Винаги проверявайте конструкторите дали са залагали пояси на стени по-високи от около 3 м.

04

05

06

07

08

Покривът

Покривът, както беше заложен и по проект, изпълнихме от каменни шиндли. Малко по-специфичен е като детайл и за да не ви го разказвам надълго и нашироко, ако на някой му се чете и му се гледат детайли - може да го види в Каталога на сайта. Единственото, което беше като проблем при покрива, беше една лека гърбица, която се беше получила от слягане на дървената конструкция отдолу (при снадките). Съответно се наложи да го пререждат, за да стане право. Малко е спорен този въпрос със кое е криво и кое - право, така и не ми стана ясно към момента има ли обективни стандарти и кои са те (исо ли е, бдс ли е…) При този вид покривен финиш също е добре да обърнете внимание на това, че самите шиндли за малко тънки (около 6-8 мм) и се чупят лесно при полагане. Заложете си фира. Един път изпълнен, обаче, покривът е достатъчно здрав, тъй като керемидите се припокриват на 2/3, тоест де факто имате 3 слоя керемиди един под друг.

09

10

11

12

Дограмите

Относно дограмите е добре да знаете няколко неща. Първото е, че дървените дограми със стъклопакет излизат около 3 пъти по-скъпи от пвц дограмите, а алуминиевите са съвсем малко по-скъпи. Второто е, че когато имате дограми на партерно ниво (тоест има опасност от проникване/взлом), крадците в много редки случаи разбиват самото стъкло, а най-често разбиват стъклопакета. Или както казва един познат, който произвежда дограми “певецето се отваря само с поглед”. Ако искате взломоустойчивост - сложете си алуминиеви. Или пък капаци с жалузи пред прозорците, както е в случая с тази къща. Последното, което трябва да предвидите, са големите (високите) отвори. При тях се слагат допълнителни укрепвания в самите профили на пвц-дограмата, което оскъпява, а и забавя времето за произвеждане. вместо 3 седмици, да речем, ще отидете на 2 месеца. Също така, това може да е причината за разликата в цените на различните фирми. Някои фирми не залагат укрепвания с цел поевтиняване, което обаче може да доведе до посукване и провисване във времето.

14

15

16

13

Каменната облицовка

Общо взето запазих най-хубавото за накрая. Няма кой-знае колко много за разказване. Заложената каменна облицовка е на практика суха каменна зидария. Дебелината й е 20 см (за разлика от обикновената лепена каменна облицовка с дебелина около 5 см максимум). Честно казано повечето майстори не знаят точно как да я изпълняват и ще е необходимо да им обяснявате, че в задната част все пак се слага разтвор, с който зидарията се закрепва към стената, ако има големи височини трябва да се слагат пояси или сантрачи и тн. За да не навлизам пак в подробности (статията пак стана безкрайна), ако някой иска да види детайли и повече информация - тук, в Каталога на сайта.

17

18

19

20

В следващата част ще ви разкажа за инсталациите, някои довършителни работи, още едно нещо… и няколко други неща… така да се каже.

Проект: ВБ студио
Проектанти: арх. Бойчо Бойчев и арх. Виктор ЧолаковАвтор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: , , ,

18 Отговора на “Къща до яз. Батак. Груб строеж и малко каменни облицовки. (част 5)”

 1. Creator says:

  Сухата зидария е станала уникално - потекоха ми лигите :)).Браво и ,че покривът е с дървени греди ,а не класическата бетонна плоча.
  Що се отнася до “тънките преградни стени” няма ли укрепване и с керамични блокове е същото - клатят се :(.Още повече ако в тях са “издълбани с чук” каналите за ВиК тръбите в баните.

 2. mok says:

  @Creator - Да, така е (за зидариите) - именно затова обръщам внимание, тъй като контрукторите изпускат тази подробност, а строителите има риск да действат стриктно по конструкциите и да не изпълнят необходимите хоризонтални укрепвания (че на някои места и вертикални бяха необходими). Между другото - на друг обект са изпълнявали на такива стени укрепвания вместо с бетонови пояси - с малко по-корава арматура - също държи…

 3. iv says:

  Колко излезе цената на строителството?

 4. mok says:

  @iv - Ами още не е излязла, тъй като непрекъснато добавяме разни неща, променят се и тн. Но иначе по първоначални сметки беше около 4-500 е/м2. Впоследствие може да се каже, че се удвои поради добавянето на много допълнителности

 5. iv says:

  @mok - имах в предвид грубия строеж, конструкцията, зидариите и покрива.

 6. Creator says:

  iv какво значение има цената на грубия строеж?Нали в случая е проектиран готов продукт “жилищна сграда” ,а не “музей на грубия строеж”.
  За мен себестойността на една къща има смисъл само когато в нея са включени всички мероприятия по двора(озеленяване,огради,перголи….)+ някакво първично обзавеждане.

 7. Топлоизолация says:

  Много добра изработка. Дизайнът ми допада наистина.

 8. морков says:

  покрива създава усещане за “смачканост” освен ако не видя снимки в посоката на водата.
  това може да го спаси.
  сега изглежда прихлупено.

 9. морков says:

  не се вижда дали има връзка с водата.

 10. морков says:

  засега упражненията по детайли не могат да ме впечатлят много. без тази връзката с водата изглеждат само козметични и без друго значение. хубави са,но нямаме реална представа за сградата

 11. василев says:

  за полистирол бетона каква пяна се използва
  предстои ми зидане със същия , и съм информиран ,че ще се използва лепило за газ бетон

 12. mok says:

  @василев - При полистиролбетоновите блокчета зидането се свежда до обикновено лепене. Доколкото помня лепиха блокчетата с полиуретанова пяна, но трябва да провериш това задължително при производителя, от който ще купуваш материала. Той ще ти препоръча конкретно.

 13. pvc дограма says:

  Това е еднта трсхона къща има уникален дизайн, къща в която и аз бих живяла, даже ще си открадна някои идеи честно казано.Хубаво е да знаем и да имам епример с това, че при външните стени с дебелина 30 см всичко е добре , но вътрешните зидове от 12 см вече явно трябав да се направят още по стабилни. Има големи специалисти,които з ащастие като дойде врме и аз да си строя къща ще ми помогнат.Дано всичко завърши поплан.

 14. тивит says:

  Стените от полистиролбетон се зидат до на 0.5- 1 см от горната плоча или пояса. В празното растояние се впръсква полеуретанова пяна, която притиска и фиксира зида. Пяната е и като еластичен елемент, който неутрализира термичното разширение на бетона

 15. ***редактирано от администратора*** says:

  Вижда се че тази къща е обмислена доста внимателно и дори и в началото като гледах грубите снимки си я представях страхотно.От последната се виджа колко много сте напреднали и ви поздравявам.Също така и до този язовир Батак, мястото е идеално, има красива природа и гледка.Сигурна съм, че ще ви стане едно любимо място и често ще посещавате тази къща.Благодаря че ни споделихте всичко това.На мен лично страшно много ми харесва така с камъните от вън.

 16. Христо says:

  Здравейте, можете ли да ми дадете координати на майсторите, които направиха каменната зидария?

  Благодаря Ви!

 17. @Христо - Зидарията беше изпълнена от една кърджалийска бригада, която беше подизпълнител на строителя. Не разполагаме с техни контакти, но зидарията може да се изпълни и от обикновени зидари, не е нужно да са специализирани в това (какъвто беше и случаят с тази къща - обяснихме на бригадата какво да направят и по наши указания го изпълниха без сериозни затруднения). Ето тук може да видите малко повече информация относно този тип зидана каменна облицовка: http://arhitektura.bg/guide/catalogue/view/97

 18. aleksi says:

  zdraveite¿iskam da popitam koi vi napravi pokriva s kamennite plochi?

Изпрати коментар

 
.