От какво имат нужда родните панелки

Отдавнашна е датата на последната статия тук; признавам си, че напоследък хич нямам време да напиша два реда, а има важни неща, случващи се наоколо. Правителства си отиват обидени, разни смешници си подават оставките, после си ги взимат обратно, бивши министри на регионалното развитие ги освиркват, икономиката се срива, инвестициите замръзват и прочее косвено свързани с архитектурата неща. Ще ме прощавате за разпиляната мисъл, но от неписане, перото ми взело е да закърнява, мисълта ми - да тече по-бавно, даже съклет да го хване човек. Но както и да е - направо към днешната тема.

Напоследък усилено се заговори за подобряване енергийната ефективност на сградния фонд в столицата (разбирай - дай да опаковаме панелките). Всъщност не само се заговори, а започнаха да се предприемат някакви начални действия в тази посока, които, обмислени или не, поне показват желание за повишаване на качеството на живот в големите панелни комплекси. Понеже имам известен поглед върху процеса, ми се струва леко встрани от реалността и именно затова пускам тази тема. Интересно би било да се чуят различни мнения по повод инициативата, но нека първо ви запозная малко по-подробно с нея.

Основна идея е да се намери финансиране за по-голямата част от инвестицията, за да може да се облекчат собствениците и да не се налага всеки от тях да се бръкне в джоба за по 5-цифрени суми. Това добре. Ако отнякъде дойдат 70% или 90% от инвестицията - кой би бил толкова глупав, че да откаже да доплати остатъка? При все, че сметките му ще намалеят драстично и ще си избие парите за отрицателно време, а после само ще е на плюс. Само че за да ти даде някой пари, трябва да изпълниш ред условия. Оставяйки настрана цялата бюрокрация покрай сдружаването на собственици, кандидатстване по програми и тн, се поставят ред технически изисквания към чисто проектната част от процеса. Тоест - за да има финансиране, трябва да е за нещо смислено, качествено и направено като хората - с архитектурен проект + проект по всички необходими инженерни части. Странно би било някой да отпуска пари за недомислици на домсъвета (решени на едно от общите събрания на входа), недостатъчна топлоизолация, калпава дограма и влачена розова мазилка със срок на годност 3 години, понеже майсторът, препоръчан от домоуправителя, не се е сетил да сложи откапки и первази и всичко се улива по фасадата. Това ясно - така и трябва да бъде, без да се отплесвам в подробности. Но оттук нататък произлизат куп въпросителни около проектната част, които поставят изобщо цялата инициатива в сферата на пожелателностите и на “идеалните случаи”.

Казус 1: основно изискване към проектната част е подмяна на топлинната инсталация. Нови вертикални щрангове в общите части + хоризонтални разводки по апартаментите и топломери при входовете им. С цел по-точно отчитане. Ако на някой не му светва веднага крушката какво точно означава това, нека да обясня. Това означава да се изкърти старата инсталация (или в по-добрия случай не се кърти, а си остават старите тръби където са си, без да имат никаква функция), в стълбищата се пускат вертикалните щрангове, а оттам - в апартаментите влизат тръбите и се разхождат по стените, тъй като - знаете - в панелните блокове замазки няма, по пода тръби не могат да минат. Което означава, че 20 семейства от един вход трябва да се съгласят да им “украсят” жилищата с видими тръби (тъй като и в бетонните стени няма как да се вкопаят). Или пък да си намалят всички стаи с по 5-10 см, за да скрият с гипсокартон. Щото са много широки. Прибавяйки факта, че старата топлинна инсталация е напълно работеща, това се превръща в отказващ фактор номер 1 за 90% от собствениците. Или поне така мисля аз. А според вас как би трябвало да е? Трябва ли това да е задължителен елемент от един бъдещ проект? Трябва ли хората да бъдат принуждавани да плащат за подновяване на нещо, което работи?

Казус 2: друго изискване е подмяна на ел-инсталациите. Разбира се, откак са построени панелките, много неща се промениха, много новости навлязоха, това са си 30 години, че и повече. Кабелни телевизии, интернети, видео-контрол и прочее глезотии - всяко от тях си иска кабел и място, откъдето да мине. Да не говорим, че ел-мрежите на много места са остарели и са опасни. Задължителна подмяна. Но влезем ли в апартаментите? Какво става там? Отново същият случай - 20 семейства трябва да се съгласят да си строшат стените и да си прокарат новите кабели. По едно и също време. Или в по-добрия случай - открит монтаж или скриване с гипсокартон. WTF? Не стига топлото, ами сега и ел-мрежата. Не е ли достатъчно само в общите части? Изобщо как да стане цялата тая история със съгласието между 20, че и в някои входове са по 30 апартамента? Един да не е съгласен - какво следва? Пропада проектът? Или го оставяме без ток и парно - да се оправя.

Казус 3: като за калпак идва подмяната на ВиК-мрежата. Само си представете как бай Пешо от 4-тия етаж, който е събирал 2 години пари за ремонт на банята, ще си я строши, за да подмени хоризонталната разводка, която не е сменил, щото само плочки е успял да си купи. Пак въпрос: трябва ли да се подменя задължително цялата ВиК мрежа включително хоризонталните разводки по апартаментите или е достатъчна смяна на щранговете? Които даже в голяма част от блоковете вече са сменени.

И да не забравяме казус 4: много от хората вече са направили подмяна на повечето инсталации, не само на ВиК тръбите. Санирали са си жилищата - кой с 3, кой с 5, кой с 8 см топлоизолация; сложили са си нови дограми - кой с 3, кой с 2 прозореца; усвоили са си балконите - кой изцяло остъклен, кой частично… Как ще накараш хората, които вече са ремонтирали и санирали жилищата си за своя сметка, да изкъртят направеното, да извадят не 5, а само 4-цифрени суми от джобовете си, за да се подобри още малко повече ефективността на сградата цялостно? И взимайки предвид, че това естествено е нещо, за което ще се кандидатства по желание, никой никого няма да кара насила - хората от колко панелни блока, според вас, от общо близо 200-те хиляди в столицата ще проявят интерес? Нула или повече?

17

Не се колебайте да споделите мнение. Колкото повече мнения - толкова по-добре. Колкото повече всички ние участваме в измислянето на тези условия, в измислянето на рамките и правилата по принцип - толкова по-добре. Чуваемост все повече ще има. Както ви писах в миналата статия - време е да ни чуят. За да ни чуят - трябва първо да си кажем. Този блог вече не е само блог, браншовите ни организации все повече проявяват интерес към случващото се в него именно заради вашите мнения; вече има ангажимент за съвместна работа, но за това ще ви разкажа в следващата статия.Автор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: ,

18 Отговора на “От какво имат нужда родните панелки”

 1. Creator says:

  Държавата (за мен съвсем очаквано) се провали при санирането на сградния фонд. Въпросните изисквания са писани от някой престарял “експерт” от БАН и/или ВИАС и затова нямат нищо общо с реалността (икономическа, енергийна, практическа, социална….).
  Поради това нехайство падна едно правителство (въобще не преувеличавам -сметките за ток и парно не са от гледане на новини по телевизията)-очаквам да падне и следващото! Има и опасност от ЕС да отпаднем ако така я караме. Дано само от икономическия живот да не отпаднем…….

 2. Krystev says:

  На теория идеята е прекрасна, НО на практика нереализуема …
  Вие представяте ли се един вход с 20+ семейства, които с родилни мъки са събрали по 5000лв на апартамент , отиват в общината и там да им кажат - супер, прекрасно …. но ще трябва 2 месеца да живеете другаде, да ви разбием банята, да ви махнем стъклопакета, който сте сложили преди 3 години, а и трябва да ви изтържем топлоизолацията. Не знам защо не е обърнато внимание на по-сериозният проблем - металните връзки между отделните панелни елемнти. Те са силно корозирали и нямат още много експлоатационен период.

 3. psihi says:

  Парното е соц. отживелица и спокойно може да се зачерне от сметките. Колкото до другите казуси, първо трябва да се намери финансиране за задължителната паспортизация. Оттам и ще се види какво е реалното състояние на сградите. Не може да се отлага до безкрай.

 4. asen says:

  Този блок точно срещу “Шел” в Младост по пътя към Студентски град ли е? Питам просто от любопитство, хванахме се тука на бас с едни приятели. Темата е интересна. Ще следя за коментари. Предварително благодаря!

 5. kolio says:

  Разбирам, че ще получа доста упреци и оплюване, но:
  - панелното строителство е отживелица, а пък и достатъчно вече проблематично с поддръжката на едно цяло село, което го населява. Влизал в панелни апартаменти лъснати и направени по-добре и от палатите в Бояна. Решението си остава едно - който има пари си купува идеалните части от държавата в НОВОоформения имот и се сдружавате наново и си строите нормална до 5-6 етажна коопареция. Другите, които нямат възможност - а те обикновено са хора с по-ниско образованост и култура - села пустеещи колкото иска човек.
  - относно недомислицата за тази подмяна на инсталации и т.н. Съвсем не е недомислица, но поради това че жилищните кооперации от периода 30-44г. са неприоритетни така си и излиза. Във въпросните кооперации за всяка една инсталация е помислено, а и място винаги има откъде да мине.
  - за централното парно - съвсем не е отживелица, просто нашите технологии за прилагането му са от 19 век.

 6. Свилен Стойчев says:

  Парното било соц. отживелица, панелките били соц. отживелица …
  Вярно е, че едва ли някой оттук нататък ще тръгне да прави топлоцентрали и централно топлоподаване, или пък ще тръгне да строи по панелна система. Но да се отрича всичко - не мога да кфалифицирам това по друг начин, освен като върховна глупост.
  Панелките си имат своите достойнства. Да, вярно, имат много недостатъци, но те могат да бъдат коригирани. Именно със саниране.
  Да, вярно, панелките са стари, все някой ден ще трябва да бъдат съборени. Но колко ли от сградите, дори построени ДНЕС ще си стоят на мястото след 50, 100 или 200 години? А панелките имат много по-голям конструктивен потенциал от много сгради, които се строят в момента.
  От друга страна панелките като социален феномен не се различават по нищо от която и да било друга многофамилна жилищна сграда, независимо дали е ЕПК, ППК, колонно гредова или безгредова конструкция и т.н.
  Проблема с панелките (ако въобще има такъв) е по-скоро социален. Да не говорим, че от саниране се нуждаят не само панелките. Погледнете дори сградите, строени през 90-те - голяма част от тях също се нуждаят от саниране. За по-старите да не говорим.
  Санирането на панелните блокове е напълно възможно. Пример - Германия. Трудността в България идва от липсата на цялостна стратегия за жилищно строителство и сградния фонд. И най-вече - от собствеността. Тук апартаментите в една многофамилна сграда са на много хора. И консолидирането на толкова много хора да се обърнат към конкретен проектант и строителна фирма е основния проблем. Техническото изпълнение на отделните СМР е напълно възможно - и топлоизолациите, и подмяната на дограми, и сградните инсталации, та дори и обезшумяване до известна степен на панелните апартаменти.
  Но най-големия проблем ще се окажат тези собственици, които до сега са “санирали” своите апартаменти. Защото това въобще не може да се нарече саниране. Но никой от тях няма да се съгласи да се раздели със скъпоценната си нова “петдесеткамерна” дограма, за която е дал няколко хилядарки. Няма да се съгласи да му разбият “испанския” гранитогрес от Китай, италианския “фаянс”, отново made in China, ламинирания паркет най-нисък клас от “Практикер”. За остъклените балкони, присъединени към стаите и изнесените кухни - няма какво да говорим.
  Не знам какво е решението за това. Но знам, че трябва да се намери решение. Защото, ако не се намери, то най-много до десет години ще бъдем изправени пред още по-голям социален проблем. Защото сградите се нуждаят от поддръжка и в общите им части, не е само да си направиш собствения апартамент “кукла”. А специално панелните блокове - много от тях се нуждаят от ревизия на заварките м/у панелите.
  Когато падне първия панелен блок (не защото системата е лоша, а заради калпаво строителство и липса на всякаква поддръжка), тогава ще се сетим, че трябва да го решим.

 7. VOR says:

  Здравейте.
  Проблема със “енергийното саниране” следва да се поставя едва след “конструктивното саниране” на сградата. Всъщност голяма част от стойността на санирането като цяло е именно конструткивния му елемент: почистване на конструктивните възли (закладни части на панелите), оценка на състоянието им и тяхната рехабилитация. Абсурдно е да се извършва “опаковане на сградата” без да се установи нейната конструктивна експлатационна прогодност.
  Последното земетресение постави много въпросителни относно устойчивостта на сградния фонд и макар ,че имаше ясни заповеди от където трябваше да не се “плаши населението”?!?!, е наложително да се обърне внимание на обществеността , че “преди боята трябва да се види дали няма да ти падне на главата”

 8. bgarch says:

  Санирането с европейско финансиране е напълно сбъркано като процедура. Касае се не за доплащане на собствениците на 50% от разходите за саниране (като всичко е в ръцете и под контрола на самите граждани), а точно обратното- гражданите трябва да дадат своите пари (своите 50%) на МРРБ, което е бенефициента (не са гражданите!!!) и тогава МРРБ с техните пари+ доплащането от ЕС ще провежда процедури по ЗОП(!!!) за избор на проектант, надзорник, строител и т.н. Всеки, запознат дори бегло с резултатите от процедурите по ЗОП за изпълнение на каквото и да е строителство, разбира за какво става дума.

 9. mic says:

  От коментарите до тук става ясно, че ни бива основно в откриването на проблеми и критикуване(няма лошо), НО по-полезно би било, кагато се поставя определен проблем, да се предлагат и алтернативи(макар понякога абсурдни) за решения. Единственото предложение беше подминато без коментари(не случайно). Сценарии 2: Поетапно изкупуване(възможен е и бартер, пр. къща на село с двор:) срещу отделните обекти (апартаменти) в един вход/блок от частен инвеститор, безвъзмездно отстъпване на идеалните части от държавата, възможност за надстрояване???, паспортизация, реализиране на необходимите мерки за повишаване на ЕЕ с 50% безвъзмездна помощ и т.н. Ще отнеме време, но не е чак толкова абсурдно ;-)

 10. ВГ² says:

  @ bgarch
  Много правилно казано. Но това е защото всички текстове в българскотро законодателство обслужват нечий интерес. В случая на банките. Всеки който се е интересувал за тези „безвъзмездни пари“ разбира че на края неговите спестявания са от рода на 8-10 % при обещани най малко 50%. Тогава защо изобщо да се заема човек с цялата бумащина?
  Защо санирането на Панелките е необходимо:
  Ремонтирането на Панелките би довело до съживяване на Българската икономика. Хиляди Сгради изискващи голям брои Архитекти и специалисти и работници. Също така би трябвало БГ фирми да запоънат с изграждането на въздушни системи маде ин БГ. И т.н.
  Заради влизането ни в ЕЦ и задълженията които сме поели. Според тези задължения, сгради с площ на 1000м² трябва да бъдат обновени. България до сега изобщо не спазва тези изисквания и скоро ще има глоби.

  Второ Енергийна Ефективност. Поради сравнително простата форма на панелките техния ремонт не е толкова сложен. Достатъчно Изолация и готово. По сложно е в БГ пренагряването, и това е основният проблем с който Архитектите сега би трябвало дса се заемат. Защото използването на климатици е много поскъпо и не екологично от отоплението.
  Защо хората трябва да се насърчат: защото в момента сметка за ток, и топлавода и отопление в швейцария при енергийно ремонтирани къщи е около 500-600лв. В германия се дава дори гаранция на годишната сметка за Топла вода и утопление от 200лв.
  Да не говорим че ние имаме само тази една Земя и децата ни също ще живеят на нея. А при климатични процеси граници няма…
  Работата е че хората трябва да се научат!

 11. pvc дограма says:

  Така е в действителност много от хората вече са направили подмяна на повечето инсталации, не само на ВиК тръбите. Санирали са си жилищата с видове топлоизолация; сложили са си нови дограми,усвоили са си балконите - кой изцяло остъклен, кой частично,и е трудно да накараш хората, които вече са ремонтирали и санирали жилищата си за своя сметка, да изкъртят направеното, за да се подобри още , и аз да съм няма какда се съглася, би трябвало да ни уведомяват от рано, че ще има подобнакампнаия, за д асинаправим сметка и всички да бъдат доволни.

 12. Дюлгеров says:

  @bgarch -
  Това да си дадеш парите на МРРБ и те да ти провеждат процедури и да ти строят е като да се оставиш някой да ти държи “достойнството” с мръсни ръце и да го насочва към “правилната” според него посока

  ***Коментарът е редактиран от администраторите***

 13. bgarch says:

  @Дюлгеров - Е,някои хорица ще се подлъжат по рекламите и ще започнат процедурите по саниране по системата- “Бенефициент= МРРБ. Но мисля че ще стигнат само до изготвяне на проектите и “консултантското им обслужване”. Със сигурност още там някъде ще разберат за какво иде реч…

 14. Димо says:

  Това, от което наистина имат нужда родните панелки са хора, които да не си хвърлят боклуците от балкон, или малки келешчета със злобни погледи, които драскат със спрейове и маркери. За останалото смятам, че всеки може да се оправи.

 15. обслужване на пожарогасители says:

  Опредеелно само ако отбележим , че старата топлинна инсталация е напълно работеща, това се превръща в отказващ фактор номер 1 за по = голямата част от собствениците. Аз също имам известен поглед върху процеса, ми се струва леко встрани от реалността.Интересно би било да се чуят различни мнения по повод инициативата, раздавм се че ни пишеше.Често посещавам вашият блог и винаги оставам доста приятно изненадана.Панелките са ни толкова стари, да ен говорим че можем да кажем на всяко едно семейство рпоблемите ако има такива де, стените са тънки ис е чува всико.

 16. пожарогасител- обслужване says:

  Поздравления за темата,сигурна съм че ще има и продължание,понеже това е един голям проблем според мен на който трябва да се обърне внимание и най вече да започне да се действа по него.И на мне ми е доста чудно как точно ще накараш хората, които вече са ремонтирали и санирали жилищата си за своя сметка, да изкъртят направеното, за да се подобри още малко повече ефективността на сградата цялостно, това е просто невъзможно и аз да съм, не бих се съгласила.Знаем какво точно трябав да се направи , но понякога се взимат едни решение без дасе помисли реално и трезво как ще стане в действителност.

 17. От какво ли нямат нужда тези наши родни панелки.Човек да се чуди как на толкова години все още се държат. На скоро говорих с един строител,който се занимава със строежите на новите блокове и твърди, че нашите си стари са доста по качествени,което силно ме притесни. Това означава че е по безопасно да си купим апартамент от старите блокове, а не от новите!За смяната на тези тръби или щрангове както се води става доста желателно в един момент, когатов банята апочва да тече силно от горните етажи например.Но пък за ремонта е нужно всички да бъдат съгласни, за да се получи ефект.Да не говорим за външният вид, приличат на малки кръпки тези изолациив различни цветове.

 18. пожарогасители says:

  Много ви блаогдаря за интересната статия. Хубаво е когато човек започне да се грижи и да подновява своето жилище, понеже знаем, че няма нищо вечно на този свят.Но идват и доста проблеми, като се започне със съседите.За да се сменят едни тръби е добре всички да го направят, но винаги ще се намери някой,който да се прави, че няма пари и че на него всичко му е ново. Тук има доста казуси, които важат за всяка една жилищна кооперация тип блок с жилища и семейства в тях. Да не говорим когато дойде времето за ремонт на покрива.

Изпрати коментар

 
.