Garage Prater: един многоетажен паркинг във Виена

01

Има сгради, чиято визия е изцяло подчинена на функцията. Такива са многоетажните паркинг сгради. Архитектурният образ на този вид сгради е сведен до минимум.

Наскоро попаднах на добър пример за това как е възможно да се реши обликът на един многоетажен паркинг. Garage Prater е четириетажен паркинг с 370 паркоместа, пуснат в експлоатация през ноември 2013 година. Намира се във Виена до най-стария увеселителен парк в света - Виенския Пратер.

Сградата на пръв поглед не е нищо особено. Растерът на фасадата е дефиниран от монолитен стоманобетонен скелет, греди и колони. Но това, което ми направи силно впечатление и ме убеди, че от една проста откъм функция и визия сграда може да излезе нещо добро, е пластичното решение на фасадата. По цялата главна фасада откъм улицата са монтирани декоративни пана от перфорирана ламарина.

02

03

04

В първия момент се запитах дали освен естетическа имат и практическа функция, но след няколко метра намерих своя отговор - до самата сграда е посадена увивна растителност, която е започнала да пълзи по декоративните пана. Зеленината все още е рехава, защото паркингът работи отскоро, но си представям след година-две как зеленината ще е „облякла” напълно фасадата и сградата ще остане скрита.

05

06

07

08

Другото нещо, което прикова вниманието ми, е прецизността, с която беше изпълнен видимият бетон - с изключително еднородна структура и без шупли, стоящ тежко и монотонно. При покрива не са спестени средства - вместо характерните битумни изолации, той е озеленен.

Това, което намирам за добър пример е, че на първо място сградата притежава своеобразна естетика. Освен това, тя е екологична: зелената стена-параван пред нея ще улавя вредните емисии и шума от двигателите. И трето, инвеститорът е голяма международна компания, която явно е разбрала, че си струва да се вложат малко повече средства в името на устойчивата архитектура.

В момента тече обжалване на обществена поръчка за инженеринг на многоетажен паркинг в бъдещия „София тех парк”. В такъв иновативен център е хубаво да се наблегне на детайла, дори и при паркинга. Наистина икономическият фактор е водещ при този тип сгради, но нека проектанти и строители да вложат мисъл. Garage Prater е добър пример, от който всички ние - инвеститори и специалисти в сферата на архитектурата и строителството можем да почерпим идеи.

09

10

11Автор: арх. Огнян Кръстев (гост-блогър)
Тагове: ,

Един Отговор на “Garage Prater: един многоетажен паркинг във Виена”

  1. vdgg says:

    Чудесен материал - с една забележка. Най-старият увеселителен парк се намира в Дания - функционира от 1583 г. досега. Не че Пратерът е лош, но е с около три века по-нов. Както и да е - поздрави за колегата!

Изпрати коментар

 
.