Незаконно сметище на метри от Бизнес-парка?

На метри от столичния Бизнес-парк в Младост-4, точно до включването на бул. Алескандър Малинов в Околовръстното шосе, са изсипани тонове строителни отпадъци. Освен купчините с боклуци, се забелязват и много земни насипи. Очевидци твърдят, че тежки самосвали докарват големи количества пръст и засипват отпадъците.

3

1

2

Справка в Общия устройствен план на София показва, че терените, на които се намират отпадъците, не са предназначени за сметища, а за смесена многофункционална зона (търговски комплекси, офиси и тн.) Вероятно това е причината, поради която се изсипват земни маси - теренът се заравнява и едновременно с това се “погребват” строителните отпадъци отдолу (с което се спестяват разходи по извозването на отпадъците към регламентирани платени сметища).

4

5

Законът за управление на строителните отпадъци гласи, че кметът на общината отговаря за избора на площадка за строителни отпадъци, както и за нейното изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг. Очевидно въпросното импровизирано сметище е преминало вече през етапите “избор на площадка” и “създаване/изграждане” и в момента се намира частично в етап “експлоатация”, частично в етап “за(к)риване”. Следователно някъде в общината би трябвало да съществува документация за това сметище - през проучването, проектирането, издаването на разрешение, до мониторинга и предписанието за рекултвиция (чрез изсипване на земни маси върху боклука). Както би следвало и да има отчетна книга за приемане на отпадъците. И разбира се - оператор, който да ги приема и да води въпросната книга.

Ако такава документация липсва (а такава по всяка вероятност липсва), то това би означавало, че става дума за незаконно сметище, и то вблизост до един от най-престижните офис-комплекси в София - Бизнес парка. Въпросите, които възникват, са няколко:

Знае ли градската управа за съществуването на това очевидно не нововъзникнало сметище (ако се съди по буренясалите купчини боклук)? Въпросът става риторичен ако се вземе предвид паркираният камион на Столична община пред сметището.

6

Ако градската управа знае - взима ли мерки и какви? Издала ли е предписание за рекултвиция и ако да - наистина ли в него пише строителните отпадъци да бъдат зарити с пръст, а не извозени? Съблюдава ли спазването на хипотетично издаденото предписание и налага ли глоби при неспазването му?

Това не е първият случай на незаконно сметище край Младост. От години жителите на Младост и на Горубляне се оплакват от друго, още по-голямо незаконно сметище между двата квартала. Тъй като много от замърсените терени са частни, стоят заринати с боклук години наред, тъй като общината не може да “издири” собствениците и да им връчи предписанията.

От така създалите се обстоятелства може да се изведе алгоритъм за създаване на добре работеща схема за незаконни сметища: в частен имот на “неоткриваемо” лице се създава незаконно сметище. Експлоатира се години наред, тонове боклуци със знаен и незнаен произход се изсипват без документи и без ясна отговорност. Общината си свършва работата, като издава предписание, но “удря на камък”, след като не може да открие собственика. След това боклукът се засипва с пръст, отново не регламентирано, незнайно от кого, и теренът е като нов - рекултивиран и готов за продажба.

А решението на проблема е толкова просто: ако собственикът не желае да почисти имота си, общината принудително го почиства и санкционира собственика с размера на разходите. Все пак всеки собственик е длъжен да стопанисва имота си. За да не влиза никой в имота му без неговото знание - да сложи ограждения. В този случай ако някой дръзне да ги премине незаконно, това вече е проблем на органите на реда.

Не е адекватно да се правят компромиси или да се изчаква благоволението на собствениците, когато става дума не просто за нечий частен имот, в който се складират боклуци, а за цялата територия наоколо - въздух, води, почви. Става дума не просто за естетична, а за безопасна/здравословна градска среда; необходими са незабавни действия и ръцете на компетентните органи трябва да бъдат развързани, за да няма просто симулиране на дейност, а реално отстраняване на проблеми.

*Изпратен е сигнал до Столична община (в случай, че наистина не е наясно с това сметище); очаква се реакция.Автор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: , ,

Изпрати коментар

 
.