Каква ще е съдбата на главния архитект на София след изборите?

Много негативи натрупа главният архитект на София през последните години. Доколко заслужено (както смята голяма част от архитектурната колегия), доколко незаслужено (както самият той смята), арх. Диков е една от най-недолюбваните обществени личности в последно време. Не само архитектите, но и много активни граждани, които имат отношение към градската среда, виждат в лицето на арх. Диков човек, който е отговорен за опропастяването на много добри инициативи - конкурса за метростанция 20, конкурса за ЦГЧ, конкурса за Борисовата, обществените обсъждания-пародии, промяна на ПУП-ове тихомълком, Софияленд, разни недомислени пътни възли и прочее и прочее.

Да, то е ясно - няма как вината за всички грешки да е на един-единствен човек. Всяка брънка по веригата играе своята ключова роля в “нагаждането” на процесите към обръча от фирми. Главният архитект е може би пренабеден. Но това далеч не означава, че не е отговорен за случващото се със столичната градска среда, даже напротив. Точно главният архитект следва да бъде експертното лице, в което е концентрирана цялата отговорност за развитието на града в градоустройствено отношение. Точно главният архитект трябва да носи отговорност и за своите грешки, и за грешките на подчинените си пред обществото и в частност - пред колегията, като извадка от обществото, която е наясно с подробностите и хитрините в занаята.

И да - наистина носи отговорност, но само на думи - както самият той казва “аз съм свикнал да съм виновен за всичко”. Дотам. Когато стане дума за оставки обаче, песента е друга - нямат право архитектите да му искат оставка, само кметът може. Ще трябва да разочаровам много от вас, но е прав. Нека да ви разясня защо. Знаете ли, че главният архитект е с правомощията на зам. кмет? Сега вече знаете. Заместник-кметската длъжност е назначаема длъжност. Вярно, главният архитект се назначава след конкурс, но е назначаем, а не избираем. Това означава, че оставка може да бъде поискана от назначилото го лице - от кмета, в случая това е Йорданка Фандъкова. Тя не му иска оставка, защото “няма основание”. То основание има, казват архитектите, но кой ли ги чува - събрали се няколко души и викат. 2013-та 70000 излязоха да искат оставка и не ги чуха, та сега няколко архитектчета ли ще стигнат до управата.

Въпреки неуспехите на архитектите обаче, общественото недоволство към арх. Диков продължава да набира скорост. Във Фейсбук-пространството от известно време витае една група, наречена Да уволним главния архитект на София Петър Диков. В тази група има близо 1500 души, което означава, че 1500 души искат уволнението на главния архитект. Не е малко. Аз ако бях кмет, щях да се позамисля за “липсата” на основание за оставката. Е - аз не съм кмет, но мнението на кандидат-кметовете е сходно. Преди няколко дни в Дневник бяха публикувани отговорите на няколко кандидат-кметове на София (включително и на сега действащия) на въпрос “Ще задържите ли Петър Диков на длъжността главен архитект?” В общи линии отговорите на 4 от 5 кандидат-кметове бяха силно негативни. Единствено действащият кмет Фандъкова се въздържа от коментар. Най-вероятно защото това е единственият ѝ полезен ход - ако като действащ кмет заяви, че ще иска оставката на арх. Диков, това означава да признае и своята вина за това, че досега не го е направила; ако заяви, че няма да му иска оставката, това означава да си понижи драстично рейтинга пред избирателите си. Предизборни игрички и изхлузване от конкретика.

Така или иначе, дали оставката на главния архитект на София ще бъде поискана след изборите, ще зависи от новоизбрания кмет на столицата. Въпросът е ако зависеше от вас, от архитектите, от активните граждани на София - какво щеше да бъде вашето решение?

1Автор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: , ,

4 Отговора на “Каква ще е съдбата на главния архитект на София след изборите?”

  1. Ако беше виновен за купищата проблеми и нередности в София, само гл. арх. Петър Диков, то бихме могли да ги решим с един замах! Да го уволним! Но проблемите са много и са преплетени между политическите групировки, владеещи столицата! Там се крие разковничето!

  2. Ивайло Дичев says:

    Трябва да си иде, разбира се. Въпросът е, че той е човекът на Борисов в общината, така че Фандъкова едва ли може да го махне, нито пък бъдещият общински съвет, който пак ще е доминиран от ГЕРБ.

  3. арх. Виктор Чолаков says:

    @Ивайло Дичев - Ако ГЕРБ имат пълно мнозинство в общинския съвет - ясна е работата. Но ако техните съветници са по-малко от 31 - съвсем не е сигурно какво ще решени бъдещият СОС.

  4. rado_r says:

    Ще го уволнят в крайна сметка арх. Хитър Петър Диков, лошото е, че за най вероятен заместник сочат арх. Влади Калинов :(

Изпрати коментар

 
.