Някои странични мисли около форума за градска среда

На фона на вихрещите се скандали и протести в столицата, едно събитие за нормалността в градската среда протече във вторник, 5-ти април. То мина под надслова “Форум за градско развитие - необходимата реформа в системата за градско планиране” - някои може би са присъствали или чули за него, други са наясно по принцип с предложенията на инициативния комитет за градско развитие (организаторите на форума), трети пък изобщо хал хабер си нямат за какво иде реч. Не мисля в днешната статия да описвам подробно какво беше казано на форума; само ще маркирам основните теми за тези, които все пак не за запознати с тях. Ако някой има желание да види пълен запис от събитието - може да гледа видеото тук.

01-forum

02-forum

03-forum

В първия панел се изразиха различни мнения за статута и мястото на главния архитект. Бяха коментирани основно отговорностите и властовия ресурс, концентрирани в тази длъжност. Обсъдени бяха идеи за прехвърлянето на част от функциите, изпълнявани от главния архитект (и конкретно допълнително вменените, не разписани законово функции) върху нова структура.

04-panel-1

05-panel-1

06-panel-1

07-panel-1

07-1-panel-1

07-2-panel-1

Вторият панел беше за ролята на Общинския експертен съвет по устройство на територията - доколко е експертен, доколко дейността му е прозрачна, дали е подчинен на главния архитект или не. Коментирано бе, че е необходимо разширяване на експертизата на ОЕСУТ, повече външни представители от граждански, професионални организации и прочее.

10-panel-2

11-panel-2

12-panel-2

13-panel-2

13-1-panel-2

14-panel-2

Последният трети панел беше на тема необходимостта от изследователска структура, която да се занимава с проучвания, анализи, съставяне на задания за конкурси и организирането им. Панелистите повдигнаха въпроси за независимостта на тази структура, за финансирането ѝ, както и възможността за използването на експертния потенциал от съществуващите в момента структури в СО.

17-panel-3

18-panel-3

19-panel-3

20-panel-3

20-1-panel-3

21-panel-3

Сред панелистите имаше представители на неправителствения сектор, преподаватели от висши учебни заведения, общински съветници, хора от бизнеса, както и представители на столичната администрация. Това, което направи впечатление на някои (основно на организаторите от инициативния комитет), беше тоталното отсъствие на представители на управляващата партия сред панелистите. Бяха поканени официално, по надлежния ред, но отказаха (пак така официално, по надлежния ред). Предполагам причината е просто защото управляващите по дефиниция са си такива, независимо кои са те - пазят се от публични дебати (въпреки, че форумът беше организиран не като дебат, а като платформа за изразяване на мнения), отговарят задочно, уклончиво, през брифинги и пресконференции, не през форуми. Или иначе казано - дебат при закрити врати, в залите на Столична община - каквито не един и два бяха провеждани преди форума - може, но дебат пред медии и публика - не. Вероятно защото пред публика за управляващите има само два възможни варианта за стечение на обстоятелствата:

1. Или се ангажират с по-нататъшен диалог и реално провеждане на реформа в системата за управление на градската среда или

2. Отказват провеждането на реформа, но мотивирано и аргументирано, тъй като не се намират удома си и не става дума за тяхна собственост (с която могат разполагат както намерят за добре), а се намират сред равни граждани и медии и става дума за града, който е на всички нас (и който трябва да управляват според обществения интерес).

Очевидно липсата на мотиви изключва автоматично вариант 2, но пък вариант 1 е твърде ангажиращ и сложен, а се предполага и че ще накърни нечии интереси и ще размести пъзела на сложната управленска машинария. Ето защо евентуалното присъствие на някой от управляващите сред панелистите би го поставило в цуг-цванг - поради простата причина, че трябва да каже нещо. В контекста или на единия, или на другия вариант, но все пак - на някой от двата. Затова ней-лекият вариант за управляващите беше да откажат участие във форума.

А интерес не е като да нямаше - залата беше препълнена, имаше и правостоящи. Общински съветници имаше не само сред панелистите, но и сред гостите. Представители на управляващата партия също имаше сред публиката - явно и от тяхна страна не е като да няма интерес към предложенията за реформа. Но интерес по-скоро като да разберат какви са обществените нагласи, без да се ангажират (все още), било то с действия, било то с публичен дебат за преструктурирания.

Е, уважаеми управляващи, благодаря за проявения интерес, той означава много за каузата; означава, че това, което правим, има смисъл. Вече можете да сте сигурни, че зад тази кауза стоят не “само” 50-те организации и личности, от инициативния комитет; зад нея, след проведения форум, застанаха и продължават да застават все повече активни граждани и хора с отношение към градската среда.

08-panel-1

09-panel-1

15-panel-2

16-panel-2

22-panel-3

Встрани от разговора за ангажираността на управляващите с дебата за реформата, още нещо направи впечатление по време на форума; то беше свързано с едно от изказванията от гостите. Не просто поради съществото на самото изказване, а и поради комбинацията на смисъла на изказаното + това от кого беше изказано, а именно - арх. Влади Калинов. За тези, които не са наясно - арх. Калинов е един от двамата финалисти в конкурса за главен архитект на София. Арх. Калинов изрази силно критичното си мнение по разискваните въпроси за главния архитект и гравитиращия около него ОЕСУТ. Приведе в сила най-различни аргументи - от анекдотични доказателства, изведени на базата на единични странични примери (как нещо не сработило в друг експертен съвет и затова нямало да сработи и в ОЕСУТ) до лична интерпретация на възможните резултати от провеждането на реформа (защо да очакваме, че като разделим властта на две, ше цъфнеме и ше вържеме или - ако новия се казва не Пешо, а Гошо - какво толкова). Аргументи, които посредством елементарни методи на логическата заблуда, доведоха още от сега до погрешно схващане у някои от присъстващите (надявам се да са малко на брой), че един вид и да си прокарате реформата - нищо няма да промените. Или иначе казано - появиха се опасения, че ако новият главен архитект на София се казва Влади Калинов, ще видим реформа през крив макарон, ако трябва да стъпим на жаргона на изказването.

Така или иначе, това е първата стъпка от дългия път, който трябва да бъде извървян за същинското осъществяване на реформа и - гарантирано - няма да бъде последната, независимо кой ще е главният архитект и независимо каква чуваемост има от страна на управляващите. Ще доведем нещата до край по пътя на диалога, по пътя на взаимното допълване и коригиране. Готови сме за диалог за подобряване и надграждане на предложенията, но категорично няма да приемем авторитарно отношение и немотивирани откази или пък такива, подкрепени с нерелевантни аргументи.

Уважаеми колеги, приятели и читатели, всеки от вас, който иска да следи случващото се около реформата за градско планиране или да се присъедини към каузата и общността, която стои зад нея - това е фейсбук-страницата на инициативния комитет. Очаквайте скоро информация за последващи действия.

Снимки: Илиян РужинАвтор: арх. Виктор Чолаков
Тагове: , , , ,

Изпрати коментар

 
.